Villach, de tweede stad van Karinthië

De prachtige natuur van Karinthië mag dan wel de reden zijn dat veel toeristen deze zuidelijke deelstaat bezoeken, maar ook de steden zijn de moeite waard. Een goed voorbeeld is Villach, na Klagenfurt de grootste stad van Karinthië. Je vindt er een mooi historisch centrum, veel bezienswaardigheden en winkels. De Ossiacher See, een groot bergmeer met recreatiemogelijkheden, ligt net buiten de stad. Op deze pagina vertel ik je alles over Villach dat je moet weten.

Villach aan de rivier de Drau

Villach aan de rivier de Drau, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Villach telt 61.662 inwoners, wat het de zevende stad van Oostenrijk maakt. Naar de oostelijke gelegen Karinthische hoofdstad Klagenfurt is het 35 kilometer, Graz ligt 170 kilometer verder. Villach ligt aan de rivier de Drau en op 501 meter boven zeeniveau.

Wat is er te zien en te doen in Villach?

In Villach is de historische binnenstad rond de langgerekte Hauptplatz mooi om te zien. Je vindt hier in pastelkleuren geschilderden huizen uit de barokke periode. De namen van de nauwe steegjes die op de Hauptplatz uitkomen doen nog herinneren aan de vroegere ambachten. Zo verwijst de Gerbergasse naar de leerlooiers, terwijl in de Seilergasse zeilen voor de schepen op de rivier gemaakt werden. Aan het einde van het plein staat een oude schandpaal. In de middeleeuwen werden criminelen hier vastgeketend.

De Hauptplatz van Villach

De Hauptplatz van Villach, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Tegenwoordig kenmerkt de binnenstad van Villach zich door restaurants en winkels. Hoewel naar Nederlandse begrippen een kleine stad, hangt er in Villach toch een internationale sfeer. Zo heb je veel soorten eetgelegenheden en een aantal exclusieve winkels van bekende merken. ‘s Avonds is het in de straten bij de rivier prima uitgaan. Wel is het buiten het hoogseizoen wat uitgestorven of, afhankelijk van het type vakantieganger dat je bent, juist heerlijk rustig.

De bekendste bezienswaardigheid is de St. Jakob. Dit is een gotische kerk uit de 14e eeuw met een 95 meter hoge toren. In de zomermaanden is de toren tegen betaling te beklimmen en kun je genieten van een schitterend uitzicht over de stad en de omringende Alpen. Verspreid door Villach staan veel andere kerken, waaronder de St. Nikolai en het bijgaande franciscaanse klooster ten noorden van de Drau.

Hotels en vakantiehuisjes in Villach

Ga je op reis naar Villach en zoek je nog een hotel in de stad? Of misschien een vakantiehuisje in de bergen? Bekijk dan alvast deze pagina over Villach op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Op het gebied van musea heeft Villach een klein maar interessant aanbod. Het grootste museum is het Stadtmuseum dat al sinds 1873 bestaat. Je leert hier alles over de lange geschiedenis van Villach en kunt er uit de stad afkomstige kunst bewonderen. Vind je geschiedenis en schilderijen maar saai? Dan is het Villacher Fahrzeugmuseum aan de rand van de stad een aanrader. Dit museum beschikt over meer dan honderd auto’s uit de periode 1927 tot 1977.

De ruïne Landskron

De ruïne Landskron, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Eveneens aan de rand van de stad vind je de ruïne van kasteel Landskron. Het ligt bovenop een berg en geeft je een mooi uitzicht op Villach. In de ruïne worden van mei tot september vogelshows met adelaars, uilen en andere roofvogels gehouden. Meteen naast de ruïne ligt weer een kleine dierentuin met apen, de Affenberg Landskron. Rondom ruïne Landskron zijn er nog een aantal niet al te moeilijke wandelpaden. Kortom, prima voor een bezoek met kinderen.

Winkelcentrum ATRIO in Villach

Winkelcentrum ATRIO in Villach, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

In het zuiden van Villach zijn ATRIO en het Thermenresort Warmbad nog de moeite van het vermelden waard. Het eerste is een overdekt winkelcentrum met ruim 90 winkels. Het tweede is een kuuroord met een thermaalbad. Het staat op de plek waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden al een badhuis gebouwd hadden. Het winkelcentrum en het kuuroord zijn goed voor regenachtige dagen.

In de omgeving

Ook in de directe omgeving van Villach is genoeg te zien en te doen. Zo is er de Dobratsch, een 2166 meter hoge berg meteen ten westen van de stad. Via de de Villacher Alpenstraße kun je tot 1732 meter omhoog rijden, waar je dan vervolgens een wandeling door het Naturpark Dobratsch kunt maken. Dit is het oudste natuurpark van Karinthië en ook een van de mooiste.

Naturpark Dobratsch voor prachtige Alpen

Naturpark Dobratsch voor prachtige Alpen, foto door buergermedia (CC BY-ND 2.0)

Blijf je liever in het dal, dan is de Ossiacher See een aanrader. Dit is een 10 kilometer lang bergmeer ten noordoosten van Villach. In de zomer kun je hier heerlijk zwemmen. Een boot huren behoort ook tot de mogelijkheden, terwijl de oevers van het meer goed geschikt zijn voor een fietstocht. Je komt dan onder meer een aantal rustige dorpjes en het klooster van Ossiach tegen.

Wintersport op de Gerlitzen

De Gerlitzen is een populaire bestemming voor de wintersport vlakbij Villach

Ga je naar Karinthië voor de wintersport? Overweeg dan de Gerlitzen, een 1909 hoge berg ten noorden van de Ossiacher See. Je vindt hier maar liefst 18 skiliften en 60 kilometer aan pistes, terwijl het uitzicht op het meer ook niet mis is. Een bijkomende voordeel is dat het in Karinthië vaak een stuk rustiger is dan in de grote wintersportoorden van Tirol of het Salzburgerland. Vanaf het centrum van Villach is het naar de Gerlitzen een kwartier rijden.

Geschiedenis van Villach

Hoewel in de Romeinse tijd hier kortstondig al een kleine nederzetting bestond, gaat de eigenlijke geschiedenis van Villach terug naar de negende eeuw. Het werd toen in de geschriften als een dorp bij een brug over de rivier de Drau genoemd. In 1007 kwam dit dorp in handen van de bisschop van Bamberg en in 1060 kreeg het stadsrechten. Het duurde tot de dertiende eeuw dat Villach uitgroeide van een dorp bij een brug over de rivier, tot een kleine levendige stad.

Door de tijd heen heeft Villach ook tegenslagen gekend. Zo werd het in 1348 getroffen door een aardbeving en later dat jaar eiste de pest veel slachtoffers. De contrareformatie aan het begin van de 16e eeuw, waarbij protestanten de stad moesten verlaten, betekende het begin van een economisch slechtere periode voor Villach. Dit versterkte de positie van het grotere en rijkere Klagenfurt.

Villach in de 16e eeuw

Villach aan het begin van de 16e eeuw

Een keerpunt kwam in 1759, toen Villach door de Oostenrijkse keizers gekocht werd van het prinsbisdom Bamberg. Doordat de Oostenrijkse macht zich daarna ook naar de Adriatische Zee uitbreidde, werd Villach een belangrijke stad langs de handelsweg naar het zuiden. Nu vormt Villach nog altijd een belangrijke schakel tussen Oostenrijk en Duitsland enerzijds en Italië en Slovenië anderzijds.

Klimaat van Villach

Villach ligt in de brede vallei van de Drau die aan alle kanten omgeven is door hoge bergen. De stad kent hierdoor een typisch Alpenklimaat met weinig invloed van de zee. De winters zijn koud met een gemiddelde temperatuur onder het vriespunt. In de zomer is het warmer dan in Nederland, hoewel het door de ligging in de bergen ‘s nachts behoorlijk afkoelt.

Klimaat van Villach

Zoals je op de klimaatgrafiek kunt zien valt er in de zomer veel neerslag in Villach. Vaak valt deze neerslag echter in de vorm van onweersbuien die snel overwaaien. Tel daar de ruim 1920 uren zon per jaar bij op, en je hoeft je weinig zorgen te maken over een vakantie die in het water valt. Wil je liever tijdens een koelere periode naar Villach? Dan zijn mei en juni bijzonder aangenaam. Vanaf oktober wordt het snel kouder en sneeuwt het hoog in de bergen al.

Openbaar vervoer van Villach

De meeste lezers die Villach bezoeken zullen dit met de eigen auto doen. Ben je toch afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan beschikt de stad over 16 buslijnen. Als toerist liggen lijnen 1 en 10 het meest voor de hand. Deze brengen je naar zowel het overdekte winkelcentrum ATRIO als het kuuroord in het zuiden van de stad. Voor uitstapjes buiten de stad, inclusief de Ossiacher See, raad ik je aan mijn artikel over de S-Bahn van Karinthië te lezen.

Bereikbaarheid en kaart

Villach is een belangrijk knooppunt in het zuiden van de Alpen en is eenvoudig te bereiken. Met de auto is de Tauern Autobahn (A10) vanaf Salzburg de meest voor de hand liggende route. Vanaf Utrecht is het iets meer dan 1.100 kilometer. Zonder files en rustpauzes moet je rekening houden een reistijd van ruim 10 uur. Vergeet niet dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk.

Villach beschikt niet over een eigen vliegveld, maar de luchthaven van de Karinthische hoofdstad Klagenfurt ligt slechts 40 kilometer naar het oosten. Het is bereikbaar vanaf Keulen/Bonn en in de winter ook vanaf Rotterdam. Op mijn pagina over vliegen naar Klagenfurt lees je meer informatie.

Op het station van Villach

Een laatste optie is voor de avontuurlijke reiziger, namelijk met de trein. Wat reistijd betreft ben je 13 tot 15 uur onderweg. Dat is meer dan met de auto, maar wel is het reizen met de trein heerlijk ontspannen. Je zult zowel in Duitsland als in Oostenrijk in Linz of Salzburg moeten overstappen. Het beste reserveer je van tevoren een zitplaats. Zo voorkom je dat je delen van de reis moet staan.

Kaart van Villach

kaart Villach

Op de kaart hierboven heb ik een aantal belangrijke locaties in Villach aangegeven. Dit zijn de Hauptplatz (A op de kaart), het treinstation (B), het winkelcentrum ATRIO (C), het kuuroord (D) en de ruïne Landskron met de dierentuin (E). De meeste andere bezienswaardigheden die ik genoemd heb liggen allemaal op loopafstand van de Hauptplatz.

Villach is niet al te groot, waardoor het zelfs in het centrum eenvoudig is een parkeerplek te vinden. Helaas is dit niet goedkoop. Wil je langere tijd in Villach rondkijken, dan raad ik aan op de Drauboden (F) net ten noorden van de rivier te parkeren. Dit is gratis en je loopt vanaf hier in 10 minuten naar het centrum.

Hotels en vakantiehuisjes in Villach

Ga je op reis naar Villach en zoek je nog een hotel in de stad? Of misschien een vakantiehuisje in de bergen? Bekijk dan alvast deze pagina over Villach op Booking.com. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Verder lezen

Lijkt Villach je een leuke bestemming? Hieronder verschijnen automatisch alle artikelen die ik over de stad geschreven heb. Wil je juist meer over de omgeving lezen, bekijk dan mijn pagina over Karinthië.

Publicatiedatum: 13-07-2018. Laatst bijgewerkt op: