De S-Bahn van Karinthië

Hoewel een auto de meest praktische vorm van vervoer is in Karinthië, valt deze deelstaat ook goed met de S-Bahn te verkennen. Dit is een vanaf 2010 aangelegd netwerk van snelle treinen die de steden en meer dan 50 dorpen met elkaar verbindt. Er zijn vijf lijnen met een totale lengte van 400 kilometer. In het Duits wordt het de S-Bahn Kärnten genoemd. In dit artikel vertel ik je er meer over.

De S-Bahn van Karinthië

De S-Bahn van Karinthië, foto Karl Gruber (CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Routes en frequenties van de S-Bahn

Van de vijf lijnen van de S-Bahn is lijn S1 de langste en meest gebruikte. Deze verbindt ten eerste de twee grootste steden Klagenfurt en Villach met elkaar en je kunt op dit korte traject ieder half uur een trein verwachten. Ten noorden van Klagenfurt loopt de lijn via St. Veit an der Glan daarna door tot aan Friesach. Op dit laatste deel tot aan Friesach ligt de frequentie met één trein per uur iets lager. Aan het andere uiteinde, dus ten westen van Villach, gaat lijn S1 helemaal door naar Lienz in Oost-Tirol. Ook op dit traject rijdt er één trein per uur.

Lijn S2 is een kortere lijn die in St. Veit an der Glan begint en daarna via Feldkirchen en de Ossiacher See in Villach eindigt. Op deze lijn rijdt er ieder uur een trein, behalve op het stuk tussen Feldkirchen en St. Veit waar er telkens twee uur tussen zit. Aansluiting op lijn S1 is er in zowel Villach als St. Veit. Om over te stappen hoef je geen nieuw kaartje te kopen en hoef je het station niet te verlaten.

Station van St. Veit an der Glan

Station van St. Veit an der Glan, foto Niki.L (CC BY-SA 4.0).

De kortste lijn van de S-Bahn van Karinthië is op dit moment lijn S3. Deze verbindt Klagenfurt met Weizelsdorf net aan de andere kant van de Drau. De trein rijdt eenmaal per uur. In 2023 wordt de lijn verder vanaf Klagenfurt uitgebreid naar Bleiburg en Wolfsberg, waarbij je in Bleiburg een aansluiting krijgt op de trein naar Maribor in Slovenië. Het oosten van Karinthië wordt op deze manier beter bereikbaar.

Lijn S4 werd toegevoegd in 2016 en loopt tussen Villach en Hermagor. Deze plaats ligt in het Gailtal in het zuidwesten van Karinthië. Vanuit Arnoldstein, dat tussen beide plaatsen in ligt, heb je ook een verbinding naar Italië.

Lijn S5 tenslotte is een nieuwe lijn die eerder onderdeel was van lijn S2. Deze lijn gaat van Villach naar Rosenbach en rijdt ieder uur. Tijdens de weekenden in de zomermaanden rijden sommige treinen ook meteen door naar Jesenice, net over de grens in Slovenië.

Kaart van de S-Bahn

De S-Bahn van Karinthië

De S-Bahn van Karinthië, afbeelding door Csmere (CC BY-SA 4.0).

Hoewel je veel stations een kaart van de S-Bahn aantreft, is een uitgeprinte of in je telefoon gezette kaart soms toch handig. Een aanrader vind ik deze kaart op Wikipedia. Behalve alle stations kun je hier ook in een oogopslag de frequentie van de treinen zien. Misschien dat je ook wat hebt aan deze kaart. Hierop staan de trajecten afgebeeld waar de treinen ‘s nachts rijden. Verderop in dit artikel vertel ik daar meer over.

Aanvullende bussen

Ter aanvulling op de S-Bahn, vind je in Karinthië ook een viertal snelle buslijnen op trajecten waar zich geen spoorweg bevind. Ze stoppen niet overal, meestal alleen in de grotere dorpen. De bussen worden aangeduid als Schnellbus, afgekort tot SB.

Meestal kun je je kaartje blijven gebruiken en heeft de Schnellbus aansluiting op de S-Bahn. Let er op dat de bussen alleen op maandag tot en met vrijdag rijden.

Tijden en nachttreinen

Het verschilt iets per station, maar de S-Bahn begint doordeweeks meestal rond 6 uur en eindigt ‘s avonds na 21 uur. Dat is voor de stations die het verst weg liggen. Op het traject tussen Klagenfurt en Villach kun je bijvoorbeeld na 22 ook nog een trein verwachten. In het weekend en op feestdagen blijven de treinen van de S-Bahn verder gewoon doorrijden, maar wordt de frequentie naar beneden geschroefd. Je moet soms dus wat langer op je trein wachten.

De S-Bahn onderweg

De S-Bahn onderweg, foto Liberaler Humanist (CC BY-SA 4.0).

Breng je je zomervakantie in Karinthië door? Wees dan niet bang het ‘s avonds wat later te maken. In het weekend, op feestdagen en tijdens grote festivals rijden er dan nachttreinen op delen van lijn S1 (tussen Spittal en St. Veit) en lijn S2 (tussen Feldkirchen en Ledenitzen). Dit komt vooral van pas als je bijvoorbeeld ‘s avonds in Villach of Klagenfurt uit wilt en daarna terug moet reizen naar je vakantiehuisje in een van de kleinere dorpen.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Ik raad je wel aan voordat je de S-Bahn neemt altijd de precieze tijden via het internet op te zoeken. Dit kan via Google Maps op je telefoon, maar ook op de website van de ÖBB. Denk eraan dat in de resultaten soms andere treinen verschijnen die geen deel van de S-Bahn zijn. Een intercity onderweg van Wenen naar Italië die stopt in Klagenfurt en Villach is bijvoorbeeld sneller dan de S-Bahn die onderweg telkens stopt en zal dus bovenaan in de planner verschijnen. In dat geval neem je natuurlijk gewoon deze trein.

Kaartjes kopen voor de S-Bahn

De website van de ÖBB is ook handig om te kijken hoeveel een reis met de trein kost. De prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal zones dat je passeert. Blijf je binnen de zone, dan kost een Einzelkarte voor een enkele rit €2,20 of €2,50 in de grotere zones van Villach en Klagenfurt. Leg je grotere afstanden af, dan betaal je ook meer. Een Tageskarte is verder een misleidende naam voor een retour waarmee je iets goedkoper uit bent. Het is geen kaartje waarop je de hele dag onbeperkt kunt reizen! Kortingen zijn er tenslotte voor studenten tot 24 jaar, senioren vanaf 62 jaar en families met kinderen.

Een van de vele kleine stations

Een van de vele kleine stations, foto Karl Gruber (CC BY-SA 3.0).

De kaartjes zelf kun je online kopen, waarbij je onder meer met je creditcard of Paypal kunt betalen. De automaat op het station is soms praktischer. Reserveren voor de treinen van de S-Bahn is niet mogelijk en eigenlijk ook niet nodig. Als je de ochtendspits tussen de grote plaatsen vermijdt heb je meestal een zitplaats.

De fiets mee

Over het vermijden van de ochtendspits gesproken, kijk ook even op deze pagina van de Kärntner Linien. Dat is de officiële website van de S-Bahn van Karinthië. Onderaan vind je voor elke lijn een PDF-bestand met daarop een uitgebreid overzicht van alle treinen en tijden. Hierop kun je ook de tijdstippen zien waarop je een fiets mee mag nemen. Huur je een mountainbike, dan kun je Karinthië zo op een nog leukere manier verkennen!

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Verder lezen

Bekijk ook mijn algemene pagina over Karinthië. Hier geef ik je een uitgebreid overzicht van wat er in deze deelstaat te zien is.

Publicatiedatum: 18-09-2017. Laatst bijgewerkt op: