Spittal an der Drau, een bruisend en historisch provinciestadje

Er is voor ieder wat wils in Spittal an der Drau. Het is een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten en een heerlijke plek om de lokale sfeer te snuiven, te winkelen, historische gebouwen te bezoeken of lekker te eten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het riviertje dat door het centrum stroomt niet de Drau, maar de Lieser. De Drau vind je wel dichtbij.

De Neuer Platz in Spittal

De Neuer Platz in Spittal an der Drau, foto door JJ55.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Spittal an der Drau telt 15.000 inwoners en het ligt op 560 meter hoogte, midden in Karinthië. De afstand tot Klagenfurt – de regionale hoofdstad – is 75 kilometer. Naar Villach is het slechts 40 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Spittal an der Drau?

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en architectuur kun je niet heen om Schloss Porcia. Het is een van de mooiste renaissance bouwwerken in Oostenrijk. Je vindt het in het centrum van de stad. De Spanjaard Gabriel van Salamanca liet het begin 16e eeuw bouwen. Hij was minister van financiën onder keizer Ferdinand I. De zes gouden lelies die het wapenschild op de gevel sieren horen niet bij hem, maar bij de prinsen van Porcia, naar wie het kasteel is vernoemd. Zij kregen het in 1662 in hun bezit.

Schloss Porcia gezien vanuit het park

Schloss Porcia gezien vanuit het park, foto door Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0).

Het indrukwekkendste deel van het monumentale pand is de binnenplaats met een drie verdiepingen tellende bogengalerij. Sinds 1961 vinden daar de jaarlijkse Komödienspiele Porcia plaats. Het zijn vrolijke toneelspelen die hun oorsprong hebben in de Italiaanse Commedia dell’arte. Daarnaast herbergt het kasteel het Museum für Volkscultuur. Je kunt er een uitgebreide collectie bekijken, die alle aspecten van de geschiedenis van het plaatselijke boerenleven belicht.

Binnenplaats van Schloss Porcia

Binnenplaats van Schloss Porcia, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

De voormalige kasteeltuinen zijn nu een stadspark. Het kleine lustslot dat zich daarin bevindt, vormde vroeger het decor voor feesten en muzikale opvoeringen. Tegenwoordig krijgen plaatselijke kunstenaars er de gelegenheid om hun werk te laten zien. Aan de rand van het park bevindt zich een overdekte winkelgalerij met onder andere een aantal modewinkels, twee restaurants en een bioscoop.

De kleine winkels van Spittal an der Drau vind je her en der verspreid over de stad. De filialen van grote winkelketens zie je daar niet, want die liggen bij elkaar geconcentreerd aan de oostkant. Liefhebbers van fastfood kunnen daar ook aan hun trekken komen. Net als de kleine winkels bevinden ook de diverse restaurants zich verspreid over de stad. De diversiteit is enorm; het kan verfijnd, lokaal, goedkoop of internationaal. Het stadje telt zelfs twee ijssalons.

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

In Spittal an der Drau vind je een aantal leuke hotels en vakantiehuisjes. Benieuwd naar de prijzen of wil je meteen boeken? Kijk dan naar de deze pagina over Spittal an de Drau op Booking.com.

De bouwmeester van Schloss Porcia is naar alle waarschijnlijkheid ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Rathaus, oftewel het stadhuis van Spittal an der Drau. Het bevindt zich tegenover het kasteel en dateert uit dezelfde periode. Ook hier vind je een fraaie binnenplaats. Als hier ooit een open zuilengalerij was, dan is die in de loop der tijd helaas afgesloten voor de buitenlucht. De gevangenis van de regionale rechtbank bevond zich aan de achterzijde van dit gebouw.

Spittal an der Drau in de zomer

Niet ver van Spittal an der Drau ligt Das Goldeck. Deze berg met een hoogte van 2142 meter is een geliefd doel voor uitstapjes. Op vijftien minuten lopen van het station vind je aan de Drau de kabelbaan, die je tot een hoogte boven de twee kilometer brengt. Daar kun je prachtige wandelingen maken en genieten van spectaculaire uitzichten.

Wandelen vanaf Das Goldeck

Wandelen vanaf Das Goldeck, foto door TheRunnerUp (CC BY-SA 4.0).

Spittal an der Drau is een pleisterplaats langs de Drauradweg, een fietsroute van 290 kilometer die talloze toeristen trekt. Neem dus gerust een fiets mee naar het stadje, want je kunt er veel plezier aan beleven. Eentje ter plekke huren kan ook. Tot slot kun je ‘s zomers ook nog naar het plaatselijke zwembad; Drautal Perle. Er is daar onder andere een zonneweide die uitzicht biedt op het onder moderne architectuur geconstrueerde binnenbad.

Spittal an der Drau in de winter

Spittal an der Drau is geen uitgesproken wintersportplaats. Je kan op verschillende manieren van de sneeuw genieten op Das Goldeck, maar niet zonder er eerst met de auto of het openbaar vervoer naartoe te gaan.

In de omgeving

Als je wilt wandelen in de omgeving van Spittal an der Drau maakt het niet zo heel veel uit hoe je conditie is. Er zijn namelijk genoeg wandelingen in de buurt die weinig hoogteverschil kennen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de nabijgelegen Weißensee gaan. De zes en een halve kilometer lange wandeling eromheen kent slechts tien meter hoogteverschil.

De Millstätter See

De Millstätter See is populair in de zomer, foto door Noricus1969.

Ook rondom de Millstätter See vind je verschillende wandelroutes. Die hoeven eveneens niet bijzonder zwaar te zijn. Dat neemt niet weg dat er verder van de oever nog een aantal even interessante als uitdagende trajecten te vinden zijn. De Schluchtweg Millstatt met een kilometer hoogteverschil is bijvoorbeeld alleen al vanwege het landschap een absolute aanrader.

Er bestaan ook tal van alternatieven voor wandeltochten. Een paar voorbeelden:

Geschiedenis van Spittal an der Drau

De stichters van de stad lieten in 1192 een hospitaal bouwen. Dat waren de broers Graaf Otto III van Ortenburg en aartsdiaken Hermann van Ortenburg. Zij wilden zo onderdak bieden aan pelgrims die naar het zuiden reisden. Dit gebouw waar Spittal an der Drau zijn naam aan ontleent, stond op dezelfde locatie als waar nu de stadsparochiekerk staat. Daaruit groeide een kleine nederzetting die in 1242 marktrechten kreeg. De welvaart die dit opleverde eindigde in 1478 met een verwoestende aanval van de Turken.

Schloss Porcia in 1688

Schloss Porcia in 1688, door Andreas Trost.

Na het herstel dat Gabriel van Salamanca inluidde volgde een relatief rustige periode van voorspoed die eindigde met een Franse belegering in 1797. De economie van Spittal an der Drau kreeg een nieuwe impuls in 1871 toen het werd aangesloten op het Oostenrijkse spoorwegennetwerk. Rond 1920 speelde Spittal nog een rol in een grensconflict met Joegoslavische troepen. Het stadje bleef uiteindelijk echter gewoon behoren tot Oostenrijk.

Klimaat van Spittal an der Drau

Klimaat van Spittal an der Drau

Door de hoge bergen rond Spittal an der Drau heerst er een landklimaat. De zomers zijn warm en nat, de winters zijn koud, meestal met sneeuw. Het hele jaar door kan er bewolking voorkomen. De beste tijd om de omgeving te verkennen is van mei tot en met augustus, want dan is het weer het meest aangenaam.

Bereikbaarheid en kaart

Met de auto gaat de meest voor de hand liggende route vanuit Nederland naar Spittal an der Drau over Salzburg. Vanaf daar kun je verder over de A10. Bedenk wel dat je daarvoor een Autobahnvignet nodig hebt. Treinreizigers komen ook via Salzburg. Vanaf daar kun je de directe intercity naar Spittal-Millstättersee nemen, het treinstation van de stad.

Spittal an der Drau heeft geen vliegveld. Je kunt ervoor kiezen om een ticket naar Klagenfurt te boeken en het laatste stuk per trein af te leggen. Het beste alternatief voor dat vliegveld is Salzburg. Bekijk hiervoor ook onze pagina’s over vliegen naar Klagenfurt en over vliegen naar Salzburg.

Kaart van Spittal an der Drau

kaart: kaart van Spittal an der Drau

Op de kaart hierboven heb ik de belangrijkste attracties in Spittal voor je aangegeven. Het historische centrum bevindt zich rondom Schloss Porcia (A op de kaart). Ook het park en de meeste restaurants vind je hier. Het treinstation Spittal-Millstättersee (B) ligt ten zuidwesten van het centrum. Vanaf hier is het vervolgens niet ver naar het dalstation van de Goldeckbahn (C), de kabelbaan die je bijna naar de top van de berg Das Goldeck brengt. Zoek je moderne winkels en supermarkten, kijk dan naar het stadsdeel ten oosten van de Lieser (D).

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

In Spittal an der Drau vind je een aantal leuke hotels en vakantiehuisjes. Benieuwd naar de prijzen of wil je meteen boeken? Kijk dan naar de deze pagina over Spittal an de Drau op Booking.com.

Verder lezen

Nieuwsgierig wat er in de verdere omgeving van Spittal an de Drau te zien en te doen is? Kijk dan eerst eens naar mijn pagina over Karinthië. Vanaf hier bereik je ook eenvoudige andere pagina’s over bestemmingen in deze deelstaat. Andere artikelen over Spittal an der Drau verschijnen automatisch hieronder.

Publicatiedatum: 01-07-2023. Laatst bijgewerkt op: