Vliegen naar Klagenfurt Airport

De deelstaat Karinthië is lastiger te bereiken dan andere delen van Oostenrijk. Niet alleen ligt het wat kilometers betreft verder van Nederland, maar ook zul je een aantal bergpassen moeten trotseren. Vliegen naar Karinthië is daarom een goed alternatief, helemaal als je Oostenrijk voor de wintersport bezoekt en eigen vervoer ter plaatse minder belangrijk is.

De luchthaven van Klagenfurt

De luchthaven van Klagenfurt, foto door Savh (CC BY-SA 3.0)

Klagenfurt Airport

Vlieg je naar Karinthië, dan vlieg je naar de hoofdstad Klagenfurt (KLU). Het staat ook bekend als Flughafen Klagenfurt, Kärnten Airport en Alpe-Adria-Airport, maar het gaat allemaal om dezelfde start- en landingsbaan enkele kilometers ten noorden van de stad. Het is een van de kleinere luchthavens van Oostenrijk met jaarlijks net meer dan 200.000 passagiers. Behalve naar andere Oostenrijkse en grote Duitse steden, kun je vanaf Klagenfurt Airport ook naar enkele mediterrane bestemmingen vliegen.

Vliegen vanaf Keulen

Dit betekent dat er geen rechtstreekse vluchten van Nederland en België naar Klagenfurt zijn. Wel is het mogelijk te vliegen vanaf de luchthaven Keulen-Bonn, ongeveer 70 kilometer vanaf zowel de Nederlandse als de Belgische grens. Deze dienst wordt verzorgd door de Duitse maatschappij Germanwings. Het gehele jaar door vliegt er ‘s ochtends een vliegtuig van Keulen naar Klagenfurt om vervolgens later in de ochtend of aan het begin van de middag weer terug te vliegen. De vlucht duurt 1 uur en 20 minuten, dus voordat je het weet ben je al op je bestemming!

Wil je de beschikbaarheid controleren of meteen een vlucht boeken? Gebruik dan een prijsvergelijker. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina over Klagenfurt op vliegtickets.nl. Wel moet je zelf nog even de luchthaven van vertrek aanpassen naar Keulen (CGN). In tegenstelling tot bij Germanwings zelf, betaal je bij vliegtickets.nl gewoon met iDEAL zonder dat je meer voor je ticket kwijt bent.

Reis naar Keulen

Het vliegveld van Keulen is goed met de trein bereikbaar

Het vliegveld van Keulen is goed met de trein bereikbaar, foto PeterBonn (CC BY-SA 2.0)

De luchthaven van Keulen-Bonn ligt minder dan een uur rijden van zowel de Nederlandse als Belgische grens. Als je niet ver bij de grens vandaan woont, ligt het zelfs dichterbij dan Schiphol of Zaventem. Tenzij je iemand hebt die je brengt, kan ik aanbevelen de hogesnelheidstrein (de ICE) te nemen die rechtstreeks van Nederland naar het vliegveld gaat. Als je van tevoren boekt via NS International heb je al treinkaartjes vanaf €19 per persoon en daarvoor kun je dan bij ieder station in Nederland of België opstappen. Dat is goedkoper dan je hele vakantie op het vliegveld te parkeren.

Aankomst op Klagenfurt Airport

Na aankomst van je vlucht merk je dat Klagenfurt Airport klein en overzichtelijk is. Zowel de aankomsthal als de vertrekhal bevinden zich in hetzelfde gebouw. Op de kaart hieronder kun je het vliegveld van Klagenfurt (A) en de ligging ten opzichte van de stad zien.

kaart luchthaven van Klagenfurt

Om naar het centrum van Klagenfurt te reizen heb je een aantal opties. Ten eerste kun je een taxi nemen. Voor een rit van ongeveer 10 minuten zul je €12 kwijt zijn, met als grote voordeel direct naar je accommodatie gebracht wordt. Ben je van plan tijdens je vakantie meer van Karinthië te zien, dan kun je op de luchthaven ook meteen een auto huren. Zie mijn artikel over een auto huren in Klagenfurt.

Het openbaar vervoer brengt je ook naar de stad. Zo verbinden lijnen 40, 41 en 42 het vliegveld met het treinstation van Klagenfurt (B op de kaart). Deze bussen stoppen onderweg ook bij de historische binnenstad (C). De trein vanaf station Klagenfurt Annabichl (D) is een laatste optie. Dit station ligt een kilometer bij het vliegveld vandaan, maar is de enige optie als je ‘s avonds laat aankomt. In het geval van de vlucht vanaf Keulen is dit overigens niet van toepassing.

Hotels en vakantiehuisjes in Klagenfurt

Zoek je een hotel of vakantiehuisje in de Karinthische hoofdstad? Bekijk dan eens pagina over Klagenfurt op Booking.com. Wil je een lage prijs, wacht in het hoogseizoen dan niet te lang met het reserveren van je accommodatie.

Verder lezen

Wil je meer weten over wat er in de stad te doen is? Bekijk dan mijn pagina over Klagenfurt zelf. Ik geef je hier ook veel praktische tips. Voor bezienswaardigheden in de verdere omgeving kun je op de uitgebreide pagina over Karinthië kijken.