Karinthië, aan de zuidzijde van de Alpen

Wil je op vakantie naar de zonnige Alpen? Kijk dan eens naar Karinthië. Dit is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk. Diepe valleien, aangename bergmeren en middeleeuwse steden en dorpen zijn hier omgeven door de hoogste Alpen van het land. Met dit fenomenale landschap komt het dus niet als een verrassing dat Karinthië na Tirol en Salzburg de meest bezochte deelstaat van Oostenrijk is. In het Duits wordt het Kärnten genoemd.

Het Bodental in Karinthië

Het Bodental in Karinthië, foto door Joadl (onder CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers over Karinthië

Het Wapen van Karinthië

Karinthië is met een oppervlakte van 9,536 km² en een inwoneraantal van 556.000 een van de dunst bevolkte deelstaten van Oostenrijk. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van echt grote steden. Karinthië grens aan Tirol, Salzburg en Stiermarken en aan de landen Italië en Slovenië.

Het wapen van Karinthië op de afbeelding hiernaast stamt uit 1246. Ulrich III, de hertog van Karinthië, nam dit schild toen over van de uitgestorven Babenbergers die tot die tijd het aangrenzende hertogdom Oostenrijk geregeerd had. Zo hoopte hij aanspraak te maken op beide hertogdommen, waar hij overigens niet in geslaagd is. Oostenrijk en Karinthië kwamen pas veel later ten tijde van de Habsburgers onder dezelfde heersers.

kaart Karinthië in Oostenrijk

Op de bovenstaande kaart heb ik Karinthië met een rode lijn aangegeven. De hoofdstad Klagenfurt en de op een na belangrijkste stad Villach kun je in het zuidoosten en zuiden van de deelstaat vinden. Je ziet ook een aantal van de grote Alpenmeren van Karinthië.

Wat is er te zien en te doen?

Karinthië bestaat in feite uit het laaggelegen bekken van de rivier de Drau dat omgeven is door enkele van de hoogste bergketens van Oostenrijk. Het is het grootste bekken van de Alpen. De dorpen, weilanden en pittoreske kerktorens zijn vrijwel allemaal onderin dit bekken te vinden, terwijl de omliggende bergpieken enkele duizenden meters boven de laagvlakte uittorenen. De Grossglockner, met 3,798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, ligt ook in Karinthië. Het imago van een schilderachtig en diep tussen de bergen verscholen Alpenland valt door deze enorme hoogteverschillen dus eenvoudig te verklaren!

de Großglockner Hochalpenstraße in Karinthië

De Großglockner Hochalpenstraße, foto door Pusteblume91 (onder CC BY-SA 3.0)

De Alpen van Karinthië staan garant voor een veelzijdige vakantie. Tijdens de zomer en in het voor- en najaar kun je hier terecht voor lange wandelingen en beklimmingen. Vooral het Nationalpark Hohe Tauern en het Nationalpark Nockberge zijn aan te raden. Ook de moeite waard zijn de vele panoramische autoroutes. De Großglockner Hochalpenstraße die over een 2504 meter hoge bergpas gaat is hiervan de bekendste. De druipsteengrotten bij de Obir vormen een andere belangrijke natuurlijke bezienswaardigheid. In de winter tenslotte kun je vooral in het westen en noorden van Karinthië tientallen uitstekend onderhouden wintersportgebieden vinden.

Onder in het bekken zijn het de vele bergmeren die de belangrijkste toeristische trekpleisters vormen. De bekendste zijn de Wörther See, de Millstätter See, de Ossiacher See en de Weißensee, maar er zijn ook nog tientallen kleinere meren.

Het is niet alleen natuurschoon wat Karinthië zo verleidelijk maakt. Je kunt ook in de deelstaat terecht voor prachtig bewaard gebleven steden en dorpen. De twee grootste plaatsen zijn Klagenfurt en Villach. Beide liggen ze aan een groot meer en kennen ze een mooi historisch centrum met oude kerken en interessante musea. Bezoek je een van deze twee steden, breng dan ook eens een bezoek aan een restaurant. Karinthië kent een typisch Oostenrijkse keuken met Adriatische invloeden. Probeer bijvoorbeeld eens de Kärntner Nudeln, een lokale lekkernij.

het middeleeuwse Friesach in Karinthië

Het middeleeuwse Friesach, foto door Johann Jaritz (onder CC BY-SA 3.0)

Behalve Klagenfurt en Villach vind je in Karinthië een groot aantal kleinere plaatsen. Hieronder bevinden zich boeiende middeleeuwse dorpen zoals Friesach, Sankt Veit en Gurk; bergdorpen zoals Heiligenblut en schilderachtige dorpen aan de meren zoals Spittal, Velden en Maria Wörth. Verspreid door de deelstaat heen vind je verder nog bezienswaardige kastelen en kloosters, waaronder de Burg Hochosterwitz en het bijna duizend jaar oude klooster van St. Paul in het Lavanttal. Beide zijn de moeite van het bezoeken waard.

Activiteiten in de zomer

Karinthië is vooral in de zomer een populaire bestemming. Meer dan 70% van de toeristen komt tijdens dit seizoen. Wel is het totale aantal bezoekers sinds 1980 afgenomen ten gunste van het populairder geworden Tirol. Persoonlijk vind ik dit een voordeel, want het betekent dat je in Karinthië niet zo snel struikelt over de andere toeristen. Wat natuurschoon betreft kan de deelstaat zich bovendien moeiteloos meten met Tirol en Vorarlberg.

de Weißensee in Karinthië

De Weißensee in de zomer, foto door somma1977 (onder CC BY-ND 2.0)

Houd je wel van een actieve vakantie, dan kun je van de zonnige Karinthische zomers gebruik maken om lange wandelingen door de bergen of rond een van de Alpenmeren te maken. Mountainbiken, paardrijden, rotsklimmen en zelfs paragliding behoren ook de andere mogelijkheden. Een cruise over een van de meren of over de rivier de Drau mag verder niet ontbreken. Daarnaast zijn er in Karinthië een aantal waterrecreatieparken die vooral populair zijn bij Duitse toeristen, terwijl de vogelparken en kleine dierentuinen juist een leuk uitstapje vormen voor de kinderen.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Een laatste goede reden Karinthië in de zomer te bezoeken zijn de culturele festivals die dan georganiseerd worden. Een goed voorbeeld is Carintischer Sommer, een groot muziekfestival dat gehouden wordt aan de Ossiacher See in juli en augustus. De Musikwochen Millstatt en de voorstellingen in de Burgarena van Finkenstein zijn andere populaire culturele evenementen. Voor de sportievelingen zijn er de Tour de Kärnten en het Alpe-Adria Bikefestival in Villach. Houd je juist van lekker eten? Bezoek dan de kleinere dorpen om evenementen zoals het Palatschinkenfest, het Dorf- und Brotfest of het Wildbretfest bij te wonen.

Activiteiten in de winter

Tirol is wat wintersport betreft populairder dan Karinthië, maar toch zijn er in de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk uitstekende pistes en voorzieningen te vinden. De grootste skigebieden zijn bij Nassfeld, Katschberg, Heiligenblut en Bad Kleinkirchheim. Daarnaast zijn er nog 20 kleinere dorpen met redelijke mogelijkheden voor de wintersport die het totaal op bijna 900 kilometers aan piste brengen.

wintersport in Nassfeld

Wintersport in Nassfeld, foto door Nassfeld (onder CC BY-SA 2.0)

Het is overigens niet alleen skiën en snowboarden wat populair is in Karinthië. Je kunt ook schaatsen op een van de dichtgevroren bergmeren, langlaufen in de lager geleden delen van de valleien of een inspannende wandeling ondernemen op sneeuwschoenen. Wie meer uitdaging zoekt kan gaan ijsklimmen of als je je nek wil breken ijssurfen. Kortom, voor leuke outdoor activiteiten in de winter ben je in Karinthië in de juiste deelstaat.

Geschiedenis van Karinthië

De geschiedenis van Karinthië gaat terug naar het einde van de 6e eeuw, toen een aantal Slavische stammen uit het huidige Tsjechië zich vestigden in het dal van de rivier de Drau. In 623 werd er in de historische geschriften al melding gemaakt van een land met de naam Karantanië, de voorloper van het huidige Karinthië dat daarmee ouder is dan Oostenrijk zelf. De hoofdstad was Celovec, het huidige Klagenfurt. Door de Slovenen wordt het vandaag de dag nog altijd met de oude naam aangeduid.

In de 8e eeuw kwam Karantanië onder druk te staan van de Avaren, een woest en paardrijdend volk uit Azië. Het sloot toen ter bescherming een verbond met het hertogdom Beieren en werd niet veel later samen met Beieren ingelijfd bij het Frankische Rijk van Karel de Grote. De bevolking werd daarna gekerstend. Ook kwamen Duitstalige kolonisten zich vanaf deze periode in Karantanië vestigen en uiteindelijk wisten ze de overhand te krijgen. In het jaar 976 werd het gebied door de Duitse keizer verheven tot het Hertogdom Karinthië.

Klagenfurt in de 18e eeuw

De Karinthische hoofdstad Klagenfurt in de vroege 18e eeuw

Dit Hertogdom Karinthië was in het begin veel groter dan de huidige deelstaat. Het zuidelijke, voornamelijk nog door Slaven bewoonde gebied ging een eeuw later verder als het markgraafschap Krain en uit het oostelijke deel werd in 1180 het Hertogdom Stiermarken gevormd. Al deze gebieden kwamen in de latere middeleeuwen in handen van de Habsburgers, die daarna vele honderden jaren regeerden over een van grootste en machtigste rijken van Europa. Later, na de Eerste Wereldoorlog, viel het Habsburgse Rijk uiteen. Karinthië en Stiermarken kwamen toen als deelstaten bij het nieuwe Oostenrijk, terwijl Krain als Slovenië opging in een overeenkomst van staten waaruit later Joegoslavië gevormd werd.

Klimaat van Karinthië

Doordat Karinthië aan alle kanten omringd is door hoge Alpen, is de invloed van de zee gering. Het kent daardoor een typisch landklimaat met warme zomers en temperaturen die regelmatig rond de 30 graden liggen. De winters in Karinthië zijn juist koud en dan vooral diep in de valleien waar de dorpen in steden liggen. Koude lucht heeft namelijk de neiging neer te dalen. Wanneer het boven op de berghellingen warm en zonnig weer is, heeft deze koude lucht niet meer de mogelijkheid te ontsnappen en kan het verschil soms zelfs tot 15 graden oplopen. Het voor- en najaar zijn wat temperaturen betreft gematigd en prima geschikt voor activiteiten in de bergen.

klimaatgrafiek van Klagenfurt

Op de klimaatgrafiek van de hoofdstad Klagenfurt kun je zien dat het vooral in de zomer regelmatig regent. Doordat er vaak veel in één keer valt zal het je vakantie niet bederven. Verder naar het westen van Karinthië en hoger de bergen in regent het vaker, terwijl het richting het aangrenzende Stiermarken juist vaker droog is. Een laatste positief punt wat betreft het klimaat van Karinthië is dat het de zonnigste deelstaat van Oostenrijk is.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Bereikbaarheid Karinthië

De beste manier om Karinthië te bezoeken is met de auto. Dit is vooral omdat een groot aantal bezienswaardigheden sneller met de auto te bereiken zijn dan met het openbaar vervoer. Rijd je met de auto van Nederland of België naar Karinthië, dan is de Tauern Autobahn (A10) van Salzburg naar Villach de voor de hand liggende route. Ligt je bestemming in het oosten van de deelstaat, dan kun je in Villach verder gaan op de Süd Autobahn (A2) die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbindt. De A2 is ook de Autobahn die je volgt wanneer je Karinthië vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen of vanuit Italië wilt bereiken. Vergeet niet dat een tolvignet verplicht is op de Oostenrijkse autosnelwegen.

Met de trein

Wil je toch met de trein naar Karinthië, dan zul je ook aankomen in Villach. Dit is een belangrijk knooppunt met verbindingen naar Wenen, Duitsland, Italië en Slovenië. Eenmaal aangekomen kun je gebruik maken van een regionale trein of van de handige S-Bahn Kärnten om door te reizen naar de overige plaatsen in Karinthië. Omdat met het openbaar vervoer niet alle bezienswaardigheden te bereiken zijn, raad ik je wel aan ter plaatse een auto te huren.

Treinstation van Villach

Hauptbahnhof van Villach, foto door Andrzej O (onder CC BY-SA 3.0)

Met het vliegtuig

Wil je met het vliegtuig naar Karinthië, dan is er een internationale luchthaven in Klagenfurt die het hele jaar door te bereiken is met een rechtstreekse vlucht vanaf Keulen of tijdens het hoogseizoen vanaf Rotterdam. Wat vliegen betreft zijn dit de beste opties. Ik heb hiervoor een artikel over vliegen naar Klagenfurt Airport voor je geschreven. Een andere optie is naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana te vliegen. Je hebt dan het hele jaa door rechtstreekse verbindingen vanaf Amsterdam en Brussel. Het nadeel is dat je vervolgens een trein of huurauto moet nemen om in Karinthië geraken.

Met de trein naar Oostenrijk

Wil je een treinreis naar of binnen Oostenrijk boeken? Dan kan dit via via de website van NS International. Reserveer ruim van tevoren voor flinke kortingen. Naar Wenen en Innsbruck kun je de nachttrein nemen.

Overnachten in Karinthië

Doordat Karinthië een veelzijdige deelstaat is, vind je er ook een groot aanbod van verschillende soorten accommodaties. Voor de wintersport zijn er uiteraard grote hotels met uitgebreide voorzieningen die nooit bij van de pistes vandaan liggen. Zoek je een kleinere accommodatie of iets voor in de zomer? Kijk dan naar de gemoedelijke hotels in de dorpen of naar de vele vakantiehuisjes.

Op vakantie in Karinthië

Op vakantie in Karinthië, foto door Wolfgang (onder CC BY-ND 2.0)

Voor het grootste aanbod van accommodaties raad ik aan op deze pagina over Karinthië op Booking.com te kijken. Booking.com, een Nederlands bedrijf, is de grootste reserveringssite van Europa met als voordeel dat je vaak pas na aankomst betaalt. Zo zit je dus nergens aan vast en kun je altijd nog annuleren.

Meer lezen over Karinthië

Je kunt hieronder een overzicht vinden van plaatsen in Karinthië die een uitgebreidere pagina op deze website hebben. Kies een plaats om verder te lezen over de accommodaties, de bezienswaardigheden en praktische informatie. Algemene artikelen over Karinthië verschijnen ook hieronder.


Publicatiedatum: 17-12-2014. Laatst bijgewerkt op: