Millstatt, een sfeervolle badplaats met historie

Het idyllische Millstatt ligt uitnodigend tussen de bergen en de Millstätter See. Vooral ‘s zomers is een verblijf aangenaam, want dan heerst er een gezellige drukte in deze toeristische badplaats en valt er van alles te beleven. De geschiedenis is er nooit ver weg; vanaf bijna iedere plek heb je wel zicht op een gebouw of een standbeeld dat je aan een gebeurtenis uit het verleden doet herinneren. Tegelijkertijd vind je er genoeg water en wandel- en fietspaden om een sportieve uitdaging aan te gaan.

Millstatt aan de Millstätter See

Millstatt aan de Millstätter See, foto door Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Millstatt ligt op 611 meter hoogte en telt bijna 3.500 inwoners. De kortste weg naar Klagenfurt – de Karinthische hoofdstad – voert 74 kilometer over een tolvrije route. Voor mensen met haast is de snelste route over de A10 misschien geschikter; die is tien kilometer langer, maar het scheelt een kwartier.

Wat is er te zien en te doen in Millstatt?

In toeristisch opzicht is één gebouw verreweg het meest interessant: Dat is het imposante klooster dat de Benedictijnen stichtten in 1070. In de loop van de geschiedenis realiseerden verschillende eigenaren elk hun eigen toevoeging of verbouwing. Het resultaat is een interessante mix van onder andere romaanse, gotische en renaissance elementen. De twee witte torens van de bijbehorende barokke kerk zijn vanaf de wijde omtrek zichtbaar. Ter plekke vind je een museum dat inzicht biedt in de geschiedenis van het klooster en de relaties die de geestelijken onderhielden met andere bewoners van het stadje.

De abdij van Millstatt

De abdij van Millstatt, foto door Joadl (CC BY-SA 3.0).

Horecagelegenheden en voorzieningen liggen rondom het klooster. Het aanbod is ruim en divers. Bijzonder vermeldenswaard is het oude renaissancekasteel dat bij het klooster hoort en dat tegenwoordig naast een restaurant en een kunstgalerie ook plaats biedt aan appartementen en kantoorruimtes. Vanaf daar loop je in minder dan tien minuten naar de oever van de Millstätter See. Het is prettig om er rustig door het park te wandelen of een plekje te zoeken langs het water. Als je daarin een grote man denkt te zien staan, heb je het standbeeld van de heilige Domitian gevonden. Hij staat bekend als de stichter van de stad. Het verhaal gaat dat hij duizend heidense beelden (mille statuae) in het meer liet gooien. Sommigen denken dat daar de naam Millstatt vandaan komt.

Millstat in de zomer

De meest voor de hand liggende zomeractiviteit is zwemmen. Je vindt in Millstatt onder andere een strandbad met een hoge springtoren en een badhuis. Maar er valt nog meer waterpret te beleven. Zo kun je onder andere suppen, zeilen, surfen, waterskiën of aan boord van een rondvaartboot stappen.

Millstatt vanaf de Granattor

Millstatt vanaf de bergen ten noorden, foto door Mac.Else von Berlin (CC BY-ND 2.0).

Fietsers kunnen binnen een dag om het hele meer heen. De omtrek is slechts dertig kilometer en die is over de gehele lengte goed begaanbaar. Wandelaars hebben praktisch onbeperkte mogelijkheden. Een aanrader is de tocht naar de hooggelegen Granattor (2060 meter) die een praktisch uitzicht over het meer biedt. Ook mooi is de tocht over de Schluchtweg Millstatt, een gevarieerd en uitdagend pad van zes kilometer dat langs snelstromend water voert. Al lopend kom je zo onder andere bij een tien meter hoge waterval, de Herzogfall.

In de omgeving

Het aantal toeristische mogelijkheden rond de Millstätter See is enorm. Je vindt er prachtige natuur en tal van historische steden en dorpen. Het moet wel heel gek lopen als je in de omgeving niets vindt om je dag op een aangename manier door te brengen. Hieronder staan drie willekeurige voorbeelden:

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Geschiedenis van Millstatt

Opgravingen in en rond Millstatt tonen aan dat de plek al bewoond was in het neolithicum en dat er zowel Kelten als Romeinen hebben geleefd. Ver voor de stichting van het Benedictijner klooster stond er al een kerk die rond het jaar 600 is vernietigd. Gedurende de Middeleeuwen had het klooster een belangrijke aantrekkende werking op de omgeving die Millstatt liet groeien. Na alle strubbelingen van de (contra)reformatie kwam het complex in 1775 onder het bestuur van het bisdom Gurk.

De abdij van Millstatt in 1688 door J.W. Valvasor.

De abdij van Millstatt in 1688 door J.W. Valvasor.

De eerste vermelding van Millstatt in de reisliteratuur stamt uit 1825. Met name de ontwikkeling van het spoorwegennet gaf het toerisme een flinke impuls. In 1925 werd het plaatsje een heus kuuroord. Met name voor Duitsers werd de reis naar Millstatt met de verbeterde infrastructuur steeds eenvoudiger. Geen wonder dus dat de badplaats na de Tweede Wereldoorlog profiteerde van de Duitse wederopbouw en uitgroeide tot een geliefde reisbestemming.

Klimaat van Millstatt

Millstatt ligt in een gematigde kleinschalige klimaatzone die wordt beïnvloed door de ligging op het zuiden, het reliëf en andere lokale omstandigheden. De meeste neerslag valt in de zomer, vaak in de vorm van zware regenval tijdens onweer. Het aantal zonuren is gunstig. Mei en juni zijn de natste maanden.

Bereikbaarheid en kaart

Zoals je op de kaart hieronder kunt zien, ligt Millstatt aan de noordelijke oever van de Millstätter See. Duidelijk herkenbaar is de abdij (A op de kaart), terwijl het strandbad (B) op loopafstand ligt. Een supermarkt, de BILLA (C) vind je meteen aan de andere kant van de weg.

kaart: kaart van Millstatt

Als je met de auto vanuit Nederland vertrekt, kun je het beste over Salzburg en de A10 rijden. Denk er wel aan dat je daarvoor een Autobahnvignet nodig hebt. Per trein reis je ook over Salzburg. Vanaf daar ga je verder naar station Spittal-Millstättersee, vanwaar buslijnen 5138 en 5140 naar Millstatt rijden. Wil je met het vliegtuig? Kies dan voor een ticket naar Klagenfurt of Salzburg, want dat zijn de dichtstbijzijnde vliegvelden.

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Verder lezen

Wil je meer weten over de omgeving? Kijk dan eens naar mijn artikelen over Seeboden en de Millstätter See. Voor meer informatie over de wijdere omgeving kun je kijken naar de uitgebreide pagina over de deelstaat Karinthië. Hieronder vind je tenslotte nog andere artikelen over Millstatt zodra deze verschijnen.

Publicatiedatum: 22-09-2023. Laatst bijgewerkt op: