Seeboden, een kuuroord tussen water en bergen

Seeboden is de grootste plaats die direct aan de Millstätter See ligt. Met zijn pensions, hotels en restaurants is het een uitstekende uitvalsbasis voor meerdere fiets-, mountainbike-, wandel- of boottochten. Ook binnen de gemeentegrenzen kun je je prima vermaken. Je vindt er namelijk verschillende musea en op een mooie dag is het bijzonder aangenaam aan het water.

Seeboden aan de Millstätter See

Seeboden aan de Millstätter See, foto door Naturpuur (CC BY-SA 4.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Seeboden ligt op 618 meter hoogte en telt circa 6.500 inwoners. Spittal an der Drau is bijzonder dichtbij, maar voor het echte grootstedelijke gevoel kun je het beste naar de Karinthische hoofdstad Klagenfurt. Als het verkeer meezit leg je de tachtig kilometer over de A10 binnen het uur af.

Wat is er te zien en te doen in Seeboden?

Wie nergens zin in heeft, kan het uitstekend naar zijn zin hebben in Seeboden. Het enige wat je hoeft te doen is naar het Strandbad Seeboden of het park te gaan en plaats te nemen op een bankje, een ligstoel of een handdoek. De gezellige drukte en het doorgaans aangename weer maken dat de dag voorbij vliegt. Het aantal horecagelegenheden is ruim voldoende om dagenlang te voorzien in diverse maaltijden en verschillende dranken. Passief ontspannen is geen enkel probleem in Seeboden.

De prachtige omgeving van Seeboden

De prachtige omgeving van Seeboden, foto door Michael König (Urlau) (CC BY-SA 4.0).

Maar als je in Seeboden bent en helemaal niets doet, mis je veel. In historisch opzicht is de twaalfde-eeuwse ruïne van de burcht Sommeregg het meest interessant. Hij ligt iets landinwaarts bij het plaatsje Treffling dat deel uitmaakt van de gemeente Seeboden. In de intacte delen bevinden zich een foltermuseum en een restaurant. Na de tentoongestelde gruwelijkheden van het kasteel, is het nabijgelegen Bonsai Museum een uitstekende plek om weer tot rust te komen. Meer aan de kust bevindt zich ook nog een visserijmuseum. Gezien de gevarieerde vispopulatie in de Millstätter See is die locatie heel toepasselijk gekozen.

Seeboden in de zomer

Het meest aantrekkelijke aan Seeboden in de zomer is de prachtige omgeving die uitnodigt tot verschillende activiteiten. Wandelaars, fietsers, mountainbikers en watersporters kunnen zich er helemaal uitleven. Sommeregg is bijvoorbeeld een geliefd wandeldoel; heen en terug vanaf de oever is het ongeveer zeven kilometer. Geoefende wandelaars vinden een uitdaging in de route naar de Pichlhütte met 760 meter hoogteverschil. En als je niet goed weet hoever je wilt wandelen kun je beginnen aan een rondje rond het meer. Zodra je er genoeg van hebt, ga je met de boot terug naar Seeboden. De totale omtrek van dertig kilometer is trouwens ook heel goed op de fiets te doen.

Oever van de Millstätter See

Oever van de Millstätter See, foto door Naturpuur (CC BY-SA 4.0).

De lokale bevolking doet er alles aan om het toeristen naar de zin te maken, onder andere door verschillende festiviteiten te organiseren. Zo kun je als je op het juiste moment aanwezig bent onder andere kijken naar ridderspelen op Sommeregg, een Triker bijeenkomst, een Corvette manifestatie, een mini-triathlon voor vrouwen, ijsstokschieten (een zomerse variant van curling) of een strudelfest.

In de omgeving

De omgeving van Seeboden biedt alles wat je je maar kan wensen voor een leuke dag. Spittal an der Drau en Millstatt zijn bijzonder aardige bestemmingen voor een dagtrip. Ze liggen dichtbij. Als je bereid bent om langer dan pakweg een kwartiertje in de auto te zitten, kun je onder andere deze dagtrips overwegen:

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Geschiedenis van Seeboden

Ver voordat de Romeinen kwamen was er in het neolithicum al sprake van bewoning op de plek waar tegenwoordig Seedorf ligt. Verschillende archeologische vondsten als stenen en bronzen bijlen getuigen daarvan. Teurnia was een belangrijke Romeinse stad, maar die lag niet exact op de plek van het huidige Seeboden. Eigenlijk is ter plekke alleen Sommeregg een duidelijke link met het verre verleden.

Burg Sommeregg bij Seeboden

Burg Sommeregg bij Seeboden, foto door Muck (CC BY-SA 4.0).

De gemeente Seeboden ontstond in 1850 en ging 20 jaar later samen met Treffling, dat tegenwoordig 500 inwoners telt. In die tijd draaide de economie van het dorp om landbouw en werd de oever amper benut. Pas met de ontwikkeling van het toerisme in de twintigste eeuw groeide Seeboden uit tot een dorp van enige proportie.

Klimaat van Seeboden

Door de beschutte zuidelijke ligging ten opzichte van de bergen kan het ‘s zomers warm en zonnig worden in Seeboden en bereikt het water aangename temperaturen. Het regent er dan wel, maar meestal valt alles dan in één keer tijdens heftige onweersbuien. De natste maanden zijn mei en juni.

Benieuwd naar de gemiddelde maandelijkse temperaturen en hoeveelheid neerslag? Kijk dan naar het grafiekje op onze pagina over Spittal, dat op enkele kilometers afstand ligt.

Bereikbaarheid en kaart

Op de kaart hieronder staan de dorpskern Seeboden (A op de kaart), Burg Sommeregg (B) en het Bonsai Museum (C) aangegeven. De Millstätter See (D) bevindt zich ten zuidoosten van het dorp. Ben je op zoek naar een supermarkt? Dan vind je je langs de Hauptstraße (B98) achtereenvolgens een Lidl, een Spar, een ADEG en een BILLA.

kaart: kaart van Seeboden

Of je nou per auto, trein of vliegtuig reist maakt niet uit; de meest efficiënte route gaat hoe dan ook over Salzburg. Met de auto rijd je het makkelijkst vanaf daar over de A10 naar Seeboden. Vergeet niet dat een Autobahnvignet nodig is om daar gebruik van te kunnen maken.

Hoofdstraat van Seeboden

Hoofdstraat van Seeboden, foto door Michielverbeek (CC BY-SA 3.0).

Ook de treinverbinding gaat over Salzburg. Vanaf daar kun je de trein naar station Spittal-Millstättersee nemen en overstappen op de bus naar Seeboden. Lijnen 5138 en 5140 stoppen behalve in Seeboden ook in de andere dorpen langs het meer. Als je Salzburg wilt vermijden kan dat, want ook Klagenfurt heeft een vliegveld. Als je daarvoor kiest, krijg je doorgaans te maken met een langere reistijd. Bovendien kent deze luchthaven minder goede verbindingen vanaf Nederland.

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Verder lezen

Benieuwd wat er in de omgeving verder nog te zien is? Kijk dan eens naar mijn artikelen over de Millstätter See en het nabijgelegen dorp Millstatt. Wil je juist meer weten over de verdere omgeving? Bekijk dan de uitgebreide pagina over de deelstaat Karinthië. Wanneer er op deze website nieuwe artikelen over Seeboden worden geplaatst, verschijnen deze automatisch hieronder.

Publicatiedatum: 21-09-2023. Laatst bijgewerkt op: