De Millstätter See, de grootste watermassa van Karinthië

Aan de Millstätter See kun je iedere dag iets anders doen. Zo vind je er tal van mogelijkheden om verschillende watersporten te beoefenen. Ook kun je er uitstekend wandelen, fietsen of historische locaties bezoeken. Maar het hoeft niet. De Millstätter See is namelijk ook een buitengewoon aangename plek om helemaal niets te doen. Dat merk je bijvoorbeeld als je rustig aan het strand zit en kijkt hoeveel tinten groen en blauw het water in de loop van een dag kan aannemen.

De Millstätter See in Karinthië

De Millstätter See in Karinthië, foto door KEM Millstätter See (CC BY-SA 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er te zien en te doen aan de Millstätter See?

De Millstätter See heeft een lengte van 12 kilometer. Op zijn breedste punt meet hij twee kilometer van oever tot oever. Het is daarmee het op een na grootste bergmeer van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Alleen de na de Wörthersee is groter. De Millstätter See is echter veel dieper; tot wel 142 meter. Daardoor is het met afstand de grootste watermassa die je in Karinthië kunt vinden.

Blik op de Millstätter See

Blik op de Millstätter See, foto door Naturpuur (CC BY-SA 4.0).

Als je voor de Millstätter See staat en de langgerekte vorm aan de rand van de Gurktaler Alpen ziet, is het moeilijk om niet even te denken aan een fjord. De zee is desondanks ver weg; je bent op 588 meter hoogte, niet ver van Spittal an der Drau. Zijn naam ontleent het meer aan het plaatsje Millstatt, dat aan de noordoever ligt. Het water is afkomstig uit verschillende beekjes en rivieren, waarvan de Riegerbach bij het plaatsje Döbriach het grootste is.

Het water van de Millstättersee is zo zuiver dat je bijna kan spreken van drinkwaterkwaliteit. Een rijk onderwaterleven is het gevolg. Vandaar dat je er veel sportvissers aantreft. Zij halen onder meer forellen, karpers, meerval, snoek, snoekbaars, baars en paling naar boven. Als je zelf wilt gaan vissen, kun je een dagkaart aanschaffen bij de VVV’s in de plaatsjes langs het meer.

Zwemmen in de Millstätter See

Zwemmen in de Millstätter See, foto door DimiTalen.

De bergen ten noorden van de Millstätter See schermen het water af voor koude winden uit het noorden. Dat is goed nieuws voor iedereen die graag in warm water zwemt, want dankzij die ligging kan de temperatuur van het water ‘s zomers oplopen tot 25 graden. De strandjes aan het meer bieden de gelegenheid om daar volop van te genieten. Ook vind je in Millstatt een uitgebreid badhuis, compleet met zonneweide, springtoren en sauna.

Behalve vissen en zwemmen kun je ook waterskiën, zeilen, surfen of suppen. En als je dat allemaal wat te actief is, stap je op een rondvaartboot om je uitermate relaxed van dorpje naar dorpje te laten varen en te genieten van de zon en het prachtige uitzicht vanaf de Millstätter See op de bossen, de oever en de bergen.

Boottocht over het meer

Boottocht over het meer, foto door Naturpuur (CC BY-SA 4.0).

Het uitzicht vanaf de bergen op de Millstätter See is eveneens betoverend. Je kunt het ervaren als je kiest voor een van de meer uitdagende fiets- of wandelroutes die om het meer liggen. Een bijzonder voorbeeld daarvan is de Millstätter See-Höhensteig, die ook bekendstaat onder de naam Millstätter See Alpine Trail. Eveneens mooi is het uitzichtpunt waarmee je wordt beloond als je vanaf Döbriach langs de Gschritbach Waterval naar boven loopt.

Ten noordwesten van Millstatt bevindt zich een golfbaan. Hij ligt iets landinwaarts – een beetje bergop – waardoor je onder het golfen in de verte het water kunt zien liggen. Als je niet van hoogte of hoogteverschil houdt, kun je dicht bij de oever van de Millstätter See blijven. Het bijna vlakke fietsroute om de Millstätter See heeft bijvoorbeeld een lengte van dertig kilometer.

De Millstätter See in de winter

De Millstätter See is geen uitgesproken wintersportgebied. Voor uitdagende pistes kun je beter een andere bestemming zoeken. Desalniettemin hoef je je niet te vervelen als je ‘s winters aan het meer verblijft. Onder begeleiding kun je wandelen over winterroutes en als er ijs is kan er geschaatst worden. Er bestaat ook een mogelijkheid tot curling. Verder kun je je – al dan niet voortgetrokken door paarden – met een slee over de sneeuw voortbewegen. Tot slot is het badhuis in Millstatt ook ‘s winters geopend, maar een echt wintersportgevoel krijg je daar niet van.

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Dorpen aan de Millstätter See

Aan de oever van de Millstätter See liggen vijf dorpen van enige betekenis. Voor alle vijf geldt dat het toerisme de grootste bron van inkomsten is voor de bewoners. Millstatt en Döbriach kwamen hierboven al even zijdelings aan bod. De andere drie zijn Seeboden, Pesenthein en Dellach. Het is in de twee laatstgenoemde dorpjes weliswaar goed toeven en er bevinden zich diverse plekken om te overnachten, maar ze zijn iets kleiner en bruisen minder dan de andere drie. Vandaar dat Pesenthein en Dellach hieronder niet aan bod komen.

Millstatt

De basiliek van Millstatt

De basiliek van Millstatt, foto door Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0).

Millstatt telt ongeveer 3500 inwoners. Als je een plek zoekt om te overnachten of te eten is de kans groot dat dat hier gaat lukken. De mogelijkheden om aan de oever van het meer te genieten van het water zijn talrijk. Tegelijkertijd is het een prima startpunt voor wandelingen. Je kunt onder andere lopen naar de hooggelegen Granattor; een metalen poort gevuld met stenen. Het uitzicht is er adembenemend. Het toeristisch hoogtepunt van Millstatt is de plaatselijke historische abdij met een uitbundig gedecoreerde kerk en een museum.

Döbriach

Foto van Döbriach

Döbriach aan de oostelijke oever, foto door MoserB.

Döbriach telt ongeveer 1300 inwoners. Je vindt er verschillende accommodaties en restaurants. Het is een gezellige uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten, maar je kunt er ook prima een dag aan het water doorbrengen. Sagamundo – een themapark rond plaatselijke sagen en legenden – spreekt vooral kleine bezoekers aan. Döbriach valt onder de gemeente Radenthein en in die plaats kun je in het Granatium van alles zien en beleven rondom de granaat edelsteen. Je kunt hem zelfs ter plaatse delven.

Seeboden

Met ongeveer 6500 inwoners is Seeboden de grootste gemeente aan de Millstätter See. Als je cultureel geïnteresseerd bent is dit historische dorp zeker een dagtrip waard, onder andere vanwege de kleine burchtruïne Sommeregg, het Bonsai Museum en een visserijmuseum. Ook kun je in deze plaats heerlijk aan de oever ontspannen, onder andere in de verschillende parken die daar liggen. Bovendien vind je er prima plekken om te eten of te overnachten.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

In de omgeving

In de omgeving van de Millstätter See is zoveel te zien dat het niet mogelijk is om hier een volledige opsomming te presenteren. Hieronder staat een kleine selectie van hoogtepunten:

Schloss Porcia gezien vanuit het park

Schloss Porcia in Spittal, foto door Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0).

Klimaat bij de Millstätter See

Er heerst een landklimaat bij de Millstätter See en dat betekent dat de winters koud zijn en de zomers heet. Gemiddeld is het er 9 graden, maar er komen dus flinke uitschieters naar boven en naar beneden voor. Juli en augustus zijn de warmste maanden. De meeste regen valt in mei en juni.

Kaart en bereikbaarheid

Op de onderstaande kaart zijn Seeboden (A op de kaart), Millstatt (B) en Döbriach (C) aangegeven. Het stadje Spittal an der Drau (D) ligt in een aangrenzend dal niet ver van het meer.

kaart: kaart van Spittal an der Drau

De Millstätter See is te bereiken via de A10 die Salzburg in het noorden en Villach naar het zuidoosten met elkaar verbindt. Heb je geen tolvignet, dan kun je ook de vanuit het noorden parallel lopende B99 nemen, of de B100 vanuit Villach. Kom je uit Oost-Tirol, dan neem je dezelfde B100 vanuit Lienz.

Station Spittal-Millstättersee

Station Spittal-Millstättersee, foto door Clemens Mosch (CC BY-SA 4.0).

Ben je met de trein onderweg in Oostenrijk, dan is het meer eveneens vanuit de drie hierboven genoemde steden bereikbaar. Het station is in Spittal en wordt overal aangeduid als Spittal-Millstättersee. Vanaf hier gaan er regelmatige bussen (lijnen 5138 en 5140) die in de dorpjes langs het meer stoppen.

Klagenfurt kent tenslotte het dichtstbijzijnde vliegveld, maar het vliegveld van Salzburg heeft betere verbindingen vanuit Nederland.

Hotels en vakantiehuisjes in Spittal an der Drau

Lijkt overnachten in een van de dorpjes aan de Millstätter See je wel wat? Kijk dan naar deze pagina over de Millstätter See op Booking.com voor het aanbod. Reserveren doe je in een paar minuten en betalen kan na aankomst.

Verder lezen

De Millstätter See is een bijzonder populaire vakantiebestemming voor de zomer, mede door het warme weer en de uitstekende faciliteiten. Stel je meer prijs op rust en wil je toch naar een meer in Karinthië? Dan is de Weißensee misschien iets voor jou. Daar is het iets minder toeristisch en iets koeler dan bij andere meren. Wil je graag de verschillende meren met elkaar vergelijken? Lees dan ook de bijdragen op deze site over de Ossiacher See en de Wörthersee.

Publicatiedatum: 20-09-2023. Laatst bijgewerkt op: