De Weißensee, het hoogste bergmeer van Karinthië

Lijkt een vakantie bij een Karinthisch bergmeer je wel wat, maar vind je de Wörthersee, de Ossiacher See en de Millstätter See te druk? Kijk dan eens naar de Weißensee. Dit meer ligt op 930 meter hoogte en ingeklemd tussen de Gailtaler Alpen, in het westen van de deelstaat. De Weißensee is in Nederland vooral bekend door de Alternatieve Elfstedentocht, maar ook in de zomer is het er erg aangenaam.

De Weißensee in Karinthië

De Weißensee in Karinthië, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er te zien en te doen bij de Weißensee?

De Weißensee is een 11,6 kilometer lang meer dat op het breedste punt 900 meter breed is. Gemiddeld is het echter een stuk smaller. In het oostelijke deel is het meestal slechts 500 meter naar de andere kant en hier vind je steile en beboste berghellingen. Het westelijke deel is met een gemiddelde breedte van 300 meter nog smaller, maar langs de oevers liggen groene weides en een handjevol dorpen. Op het diepste punt is de Weißensee verder 99 meter diep en in het oosten stroomt de Weißenbach uit het meer.

Het rustige oostelijke deel van het meer

Het rustige oostelijke deel van het meer, foto door Mefusbren69.

Rondom Weißensee liggen de Gailtaler Alpen, een kleine bergketen ingeklemd tussen het Drautal ten noorden en het Gailtal ten zuiden van de bergen. Van west naar oost worden de pieken meteen langs het meer steeds hoger. Zo meet de Nockberg aan het westelijke uiteinde slechts 1515 meter, maar zijn de Latschur en de Almspitz aan het oostelijke uiteinde met 2236 en 2180 meter veel hoger. Ook de Laka met 1851 en Golz met 2004 meter, beide aan de zuidelijke oever, torenen ver boven de Weißensee uit.

Doordat er langs het volledige oostelijke deel van het meer geen wegen lopen, vind je hier minder toeristen dan bij de andere grote bergmeren van Karinthië. Dit maakt het ideaal als je op zoek bent naar een vakantie met rust en lange wandelingen door de natuur. In totaal vind je in de bergen rondom de Weißensee ruim 200 kilometer aan wandelpaden. Hoger in de bergen staan een aantal berghutten waar je kunt uitrusten van al het geklauter.

De Bergbahn Weißensee vanaf de Naggler Alm

De Bergbahn Weißensee vanaf de Naggler Alm, foto door Löwe 48 (CC BY-SA 3.0).

Heb je een minder goede conditie? Dan raad ik aan met de kabelbaan omhoog te gaan. De Bergbahn Weißensee bevindt zich aan de zuidelijke oever van het meer, vlakbij de brug in het dorpje Techendorf (zie kaart onderaan deze pagina). Vanaf het dalstation neem je dan de kabelbaan naar de Naggler Alm op 1324 meter hoogte. Dit scheelt een inspannende beklimming en voor de afdaling kun je kiezen uit verschillende routes. Controleer de openingstijden van de kabelbaan via de officiële website. Op maandag is de kabelbaan meestal gesloten.

Behalve wandelen is ook mountainbiken rondom de Weißensee populair. In totaal zijn er 160 kilometers aan routes met voor iedereen wat wils. Houd je het liever bij een ontspannen fietstocht met de kinderen, blijf dan in de buurt van de dorpen aan het westelijke uiteinde van het meer. Lijkt het risico je nek te breken je juist aantrekkelijk? Kijk dan naar de steile, rotsachtige routes die hoger in de bergen liggen. In de dorpen aan het meer kun je fietsen huren.

Een rondvaartboot op de Weißensee

Een rondvaartboot op de Weißensee, foto door Mefusbren69.

Doordat de temperatuur van het water in de zomer oploopt tot 24 graden, kun je in de Weißensee prima zwemmen. Het water is doordat motorboten beperkt zijn toegestaan bovendien van uitstekende kwaliteit. Voor toeristen is het enkel mogelijk een roei- of zeilboot te huren. Wil je het meer toch wat sneller bekijken, dan heb je slechts de keuze uit twee rondvaartboten: die van familie Winkler in Techendorg en die van familie Müller aan het oostelijke uiteinde van het meer.

De Weißensee is tenslotte een visrijk meer. Vooral de tot 70 centimeter lange forellen zijn goed te zien. Je kunt er vissen, hoewel het aantal visvergunningen beperkt is. Informeer hiervoor bij het toeristenbureau in Techendorf.

Activiteiten in de winter

De Weißensee is in Nederland redelijk bekend. Sinds 1989 wordt hier bijna ieder jaar eind januari of begin februari de Alternatieve Elfstedentocht Weißensee georganiseerd. In deze maanden is het meer op 930 meter hoogte namelijk vrijwel altijd dichtgevroren. Met een dikte van 50 centimeter is het in de winter zelfs de grootste ijsvlakte van de Alpen. Behalve de wedstrijd zelf, worden er ook toertochten van 200 kilometer voor recreatieve rijders gehouden. Zie voor meer informatie de website van de Alternatieve Elfstedentocht Weißensee.

De Alternatieve Elfstedentocht Weißensee

De Alternatieve Elfstedentocht Weißensee, foto door Jan Koopstra (CC BY-SA 3.0).

Waar in de zomer de Naggler Alm een vertrekpunt voor wandelaars is, kun je hier in de winter terecht voor een aantal pistes die je weer terug naar het meer brengen. Vlakbij het dalstation is ook een een oefenpiste voor kinderen en beginners. Rondom de Weißensee ligt verder een 55 kilometer lang netwerk van langlaufroutes. Heel uitgebreid zijn de wintersportmogelijkheden bij het meer niet, zeker niet in vergelijking tot Nassfeld iets naar het zuiden, maar families met kinderen zullen zich er best vermaken.

Dorpen aan de Weißensee

Zoals hierboven al genoemd liggen er aan de Weißensee een aantal dorpen. Samen vormen ze de gemeente Weißensee en het totale aantal inwoners van 758 verraadt al dat het geen grote dorpen zijn. Aan de noordwestelijke oever van het meer liggen Oberdorf, Gatschach, Techendorf en Neusach. Aan de zuidelijke oever ligt een ander deel van Techendorf, terwijl Naggl iets afgezonderd en wat verder naar het oosten ligt.

Een blik op Techendorf

Een blik op Techendorf, foto door Rovan Klaus (CC BY-SA 3.0).

Van deze dorpen is Techendorf het centrale dorp. Hier vind je bijvoorbeeld een supermarkt en het toeristenbureau. De enige brug over het meer om Naggl en de kabelbaan naar de Naggler Alm te bereiken ligt ook in Techendorf. Vanaf de brug heb je overigens een mooi uitzicht over het meer.

Overnachten bij de Weißensee

Hoewel de Weißensee zich prima leent als uitstapje vanuit de rest van de deelstaat Karinthië, kun je er ook voor kiezen aan het meer zelf te overnachten. In de zojuist genoemde dorpen staan tientallen vakantiehuisjes en enkele hotels. De meeste hiervan staan direct aan het water en hebben een eigen steiger. Kijk alvast op deze pagina over Weißensee op Booking.com voor een overzicht van het aanbod en de prijzen. Zorg dat je ruim op tijd reserveert. Wacht je tot het laatste moment, houd dan rekening met flink hogere prijzen.

In de omgeving

Wil je vanaf de Weißensee een uitstapje maken, dan heb kun je slechts twee richtingen op. Ga je naar het noorden, dan kom je na zes kilometer in het Drautal. Hier liggen een aantal grotere dorpen zoals Greifenburg en Steinfeld, elk met een klein maar niet al te bijzonder kasteel. Volg je het dal verder stroomopwaarts, dan kom je uit in Tirol. Stroomafwaarts liggen Spittal an der Drau en de Millstätter See.

Wintersport in Nassfeld

Wintersport in Nassfeld, foto door Zoran Kurelić Rabko (CC BY-SA 3.0).

Ga je vanaf de Weißensee naar het zuiden, dan kom je uit in het brede Gailtal dat Tirol met het centrale bekken van Karinthië verbindt. Ten zuiden van dit dal liggen de Karawanken op de grens met Italië. In dit hoge gebergte vind je Nassfeld, wat het grootste wintersportgebied van de deelstaat is met tientallen pistes en skiliften. Minstens zo bekend is het dorp Hermagor aan de voet van dit wintersportoord.

Klimaat bij de Weißensee

De winters zijn koud bij de Weißensee

De winters zijn koud bij de Weißensee, foto door SatyaPrem.

Doordat de Weißensee op grote hoogte ligt en omringd is door bergen, is het er in de winter behoorlijk koud. In december en januari komt de temperatuur slechts zelden boven het vriespunt uit. In juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur echter rond de 22 graden, aangenaam dus. Juni en september zijn iets koeler, terwijl de overige maanden eigenlijk al te koud zijn voor de meeste vakantiegangers.

Bereikbaarheid en kaart van de Weißensee

Zoals je op de kaart kunt zien, ligt de Weißensee ingeklemd tussen twee bergkammen. Op de kaart staan ook de dorpen Oberdorf (A), Gatschach (B), Techendorf (C), Neusach (D) en Naggl (E) aangegeven. De kabelbaan (F) vind je meteen ten zuiden van Techendorf. Seecamping Müller (G), Camping Knaller (H) en Camping Ronacher (I) liggen allemaal direct aan het water.

kaart: Velden am Wörthsee

De beste manier om de Weißensee te bereiken is vanuit het westen via de Weißensee Straße (B87). Deze weg verbindt het Drautal via het korte Gitschtal met Hermagor. Kom je vanaf Villach, dan zijn de noordelijke route via het Drautal en de zuidelijke route via het Gailtal ongeveer even snel. In beide gevallen duurt de rit iets meer dan een uur.

Een tien minuten snellere route is via de Stockenboier Landesstraße, die vanaf het Drautal door het dorp Stockenboi naar de oostelijke oever van de Weißensee loopt. Denk er wel aan dat je vanaf hier niet kunt doorrijden naar de andere kant van het meer. Behalve camping Ronacher, een parkeerplaats, een restaurant en het vertrekpunt van een van de rondvaartboten, vind je aan de oostelijke oever van het meer geen voorzieningen.

Hotels en vakantiehuisjes aan de Weißensee

Op zoek naar een vakantiehuisje of hotel aan de Weißensee? Kijk alvast naar deze pagina over de Weißensee op Booking.com voor het aanbod en de beschikbaarheid. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa.

Verder lezen

Benieuwd naar de andere bergmeren in Karinthië? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over de Wörthersee, de Ossiacher See en de Millstätter See.

Publicatiedatum: 22-10-2019. Laatst bijgewerkt op: