Gmünd, boeiende cultuur en natuur voor jong en oud

Gmünd afficheert zich als een stad van kunstenaars. Het sfeervolle historische stadje heeft echter veel meer te bieden dan alleen galeries en ateliers. Met zijn talrijke pensions en hotels is het namelijk ook een prima uitvalsbasis om het fraaie omliggende berglandschap te verkennen. De natuur is nooit ver weg in Gmünd. Dat is met name ‘s zomers bijzonder gunstig voor wandelaars, fietsers en mountainbikers.

Gmünd in Kärnten

Gmünd in Kärnten, foto door Raul de Chissota.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Met circa 2500 inwoners is Gmünd niet groot. Het ligt op 749 meter hoogte, daar waar de riviertjes de Malta en de Lieser bij elkaar komen. Spittal an der Drau ligt op nog geen twintig kilometer ten zuiden van het stadje. De Karinthische hoofdstad Klagenfurt ligt vanaf daar zeventig kilometer verder oostelijk.

Wat is er te zien en te doen in Gmünd?

Nog voor je het centrum van Gmünd binnenkomt, maak je al kennis met het historische karakter ervan. Ten eerste komt dat door de vijftiende-eeuwse stadsmuur, die hier en daar onder meer wordt doorbroken door charmante stadspoorten. Ten tweede werp je al van ver een eerste blik op de imposante oude burcht. Die kent sinds de veertiende eeuw verschillende bouwfases. Na een brand in 1886 is er nu sprake van een redelijk intacte ruïne die plek biedt aan een restaurant. Regelmatig kun je er theatervoorstellingen, concerten en lezingen bezoeken.

De middeleeuwse burcht van Gmünd

De middeleeuwse burcht van Gmünd, foto door Rauchenberger (CC BY-ND 2.0).

Binnen de stadsmuren valt veel te zien en te beleven. Met name op de Hauptplatz is het heerlijk om een plekje te zoeken in een van de cafés en sfeer te proeven. Als je daarna een rondje gaat lopen kun je de fraaie oude gebouwen en monumenten bekijken. Hou je van kunst? Dan kun je een dag vullen met het bezoek aan de verschillende locaties in en rond het stadje. Naast de galeries zie je dan onder andere een beeldentuin en een houtwerkplaats.

De Hauptplatz van Gmünd

De Hauptplatz van Gmünd, foto door DimiTalen.

Behalve kunst en historische gebouwen biedt Gmünd nog twee locaties waar je je zeker een dagdeel aangenaam kunt verpozen. Om te beginnen is dat het Porsche Museum. Daar kun je je vergapen aan fraaie old- en youngtimers. De reden dat het museum zich hier bevindt is dat het terrein van een oude zaagmolen in Gmünd de plek is waar de eerste auto’s met de naam Porsche werden gebouwd. Voor de liefhebbers; het ging hier om de Porsche 356 coupé cabriolet. Ook interessant is het Pankratium, waar je een interactieve belevenis ondergaat vol techniek, muziek, kleuren, vormen en beweging. Het bevindt zich in het twaalfde-eeuwse Sint Antonius Hospitaal.

Gmünd in de zomer

In Gmünd zelf vind je verschillende plekken die zich uitstekend lenen voor zomeractiviteiten. Het plaatselijke Erlebnisfreibad biedt naast een groot zwembad onder andere een waterglijbaan, een ligweide en een speeltuin. De skatebaan die ernaast ligt is vrij toegankelijk. Daarnaast bestaat in Gmünd gelegenheid tot tennissen en kegelen.

In het schitterende Maltatal

In het schitterende Maltatal, foto door Daniela Ebner, (CC BY-ND 2.0).

Net buiten Gmünd valt er veel te genieten voor wandelaars, fietsers en mountainbikers. De eerstgenoemde groep komt onder meer goed aan zijn trekken in het aangrenzende Lieser- en Maltadal, waar zich meerdere uitgezette wandelroutes voor jong en oud bevinden. Fietsen kan onder andere langs het riviertje de Malta. Als je de tocht wilt onderbreken met een andere activiteit is het Eselpark Maltatal wellicht een aardige locatie daarvoor. Je hoeft zelf geen fietsen mee te nemen, want je kunt ze ter plekke huren.

Gmünd in de winter

Als je sneeuwpret dicht bij Gmünd zoekt, kun je kiezen voor een tocht op ski’s en sneeuwschoenen naar de Sonnalm Stubeck. Je ervaart daar door de afwezigheid van skiliften relatieve rust en stilte. De piste daar is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Skipistes met betere voorzieningen liggen op net iets meer dan een kwartier rijden over goed begaanbare wegen:

Hotels en vakantiehuisjes in Gmünd

Lijkt overnachten in of in de buurt van Gmünd je wel wat? Kijk dan eens naar dit overzicht van vakantiehuisjes in Gmünd op Booking.com. Reserveren voor de laagste prijs is in enkele minuten geregeld.

In de omgeving

De wijde omtrek van Gmünd is mooi en interessant. Voor een leuk dagje uit liggen twee locaties het meest voor de hand. Beiden bereik je door twintig minuten naar het zuiden te rijden. Ze liggen dicht bij elkaar:

De Millstätter See

De Millstätter See, foto door Noricus1969.

Geschiedenis van Gmünd

Er is weinig bekend over de vroegste geschiedenis van Gmünd. Zeker is dat er bewoning was in de middeleeuwen, want de eerste vermelding in historische documentatie dateert uit de dertiende eeuw. Het vermoeden bestaat dat de eerste bouwactiviteiten voor een plaatselijke vesting zijn uitgevoerd in opdracht van het bisdom Salzburg. Door de ligging op de handelsroute van Salzburg naar het Noorden van Italië ontwikkelde het stadje zich voorspoedig, hetgeen tot uiting komt in de statige panden die je er tegenwoordig nog steeds vindt.

Klimaat van Gmünd

Gmünd ligt net als de rest van Karinthië in een gebied met een landklimaat. Dat betekent dat zomers heet zijn en winters koud. Het jaargemiddelde is 12 graden celcius. Juli en augustus zijn doorgaans droger dan de maanden ervoor en erna. 175 dagen per jaar is er geen neerslag.

Bereikbaarheid en kaart

Op de kaart hieronder zie je dat Gmünd klein genoeg is om alle te aflopen. Het oude kasteel (A op de kaart) ligt net ten noorden van het door stadsmuren en stadspoorten beschermde historische centrum. Overnacht je niet in Gmünd zelf, dan ligt de parkeerplaats (B) langs de B99 voor de hand. Vanaf hier loop je in enkele minuten naar de Hauptplatz (C). Naar het in de tekst genoemde Porsche Musem (D) is het niet veel verder. Supermarkten, een Billa en een Spar (E), vind je net aan de andere kant van het riviertje de Malta.

kaart: kaart van Gmünd

Gmünd bereik je met de auto vanuit Nederland via Salzburg. Vanaf daar kun je verder over de A10. Daarvoor heb je wel een Autobahnvignet nodig.

Treinreizigers komen ook via Salzburg. Vanaf daar kun je de directe intercity naar Spittal-Millstättersee nemen. Voor het laatste stukje naar Gmünd neem je de bus (lijn 5132). Het dichtstbijzijnde vliegveld voor Gmünd is de luchthaven van Salzburg. Vanaf daar kun je bijvoorbeeld verder met het openbaar vervoer of een huurauto.

Hotels en vakantiehuisjes in Gmünd

Lijkt overnachten in of in de buurt van Gmünd je wel wat? Kijk dan eens naar dit overzicht van vakantiehuisjes in Gmünd op Booking.com. Reserveren voor de laagste prijs is in enkele minuten geregeld.

Verder lezen

Benieuwd wat er in de verdere omgeving van Gmünd zoal te beleven is? Bekijk dan eens de pagina over de deelstaat Karinthië. Meteen in de buurt zijn het Maltatal en de Millstätter See aanraders. Aanvullende artikelen over Gmünd verschijnen automatisch hieronder.

Publicatiedatum: 12-10-2023. Laatst bijgewerkt op: