Gurk, met de mooiste kathedraal van Karinthië

Gurk in het rustige noorden van Karinthië is een klein dorp dat bekend staat om een van de best bewaarde romaanse kathedralen van Oostenrijk. Het is een belangrijke toeristische trekpleister. Ook het Gurktal met veel gehuchten en boerderijen is leuk om te verkennen. Op deze pagina vertel ik je meer over Gurk.

De beroemde kathedraal van Gurk

De beroemde kathedraal van Gurk, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Gurk kent slechts 1.200 inwoners en dat is inclusief de omliggende gehuchten. Naar Sankt Veit an der Glan is het 30 en naar Klagenfurt 50 kilometer. Gurk ligt op 662 meter hoogte.

Wat is er te zien en te doen in Gurk?

Als dorp is Gurk vrij overzichtelijk. Het ligt aan de Gurktal Straße en aan een kleine rivier die uiteraard ook Gurk heet. Verder vind je er een zwembad, een tennisbaan, enkele restaurants en een kleine supermarkt. Kortom, een klein maar aangenaam Oostenrijks dorp.

Het klooster van Gurk

Het klooster van Gurk, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Wat Gurk bijzonder maakt is de kathedraal. Deze werd gebouwd in de 12e eeuw en is een van de best bewaard gebleven kerken in de romaanse stijl van Oostenrijk. De twee 60 meter hoge torens zijn van verre al waar te nemen. Tegen de kathedraal aan staat ook een voormalig klooster, waarvan het huidige gebouw in de 16e eeuw verrees. Een deel van dit klooster doet nu dienst al hotel.

Het hoogaltaar van de Dom zu Gurk

Het hoogaltaar van de Dom zu Gurk, foto door Zairon (CC BY-SA 3.0)

Eenmaal binnenin de kathedraal vallen vooral de vele wandschilderingen op. De meeste van deze werden rond 1340 geschilderd. Nog mooier is het hoogaltaar. Dit 16 meter hoge kunstwerk komt van de hand van beeldhouwer Michael Hönel, ook bekend van de Lindwurmbrunnen in Klagenfurt. De loden piëta van de Weense kunstenaar Georg Raphael Donner is een andere bezienswaardigheid. Onder de kathedraal bevindt tenslotte zich de grootste crypte van de Duitstalige landen met meer dan 100 steunzuilen.

Tegenover de kathedraal kun je nog het Zwergenpark Gurk bezoeken. Hier staan honderden beelden van kabouters en andere mythische wezens. Ook is er een speeltuin en gaat er een elektrisch treintje tussen de kabouters door. Het Zwergenpark probeert duidelijk mee te profiteren van de vele bezoekers van de kathedraal. Voor kleine kinderen is het wel aardig, maar meer ook niet.

In de omgeving

In de omgeving van Gurk is het ten eerste het Gurktal zelf dat de moeite waard is. Verspreid door deze lange vallei vind je kleine, gemoedelijke dorpjes. De Alpen zijn in dit deel van Karinthië wat minder hoog, vaak tussen de 1200 en 1400 meter. Dit betekent dat ze makkelijker te beklimmen zijn en dat er heel wat minder toeristen rondlopen dan bijvoorbeeld bij de Großglockner.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Ten noordoosten van Gurk is het dorp Straßburg een aanrader. Hier staat het paleis van de oude bisschoppen van Gurk. Rijd je nog iets verder door, dan kom je in Friesach. Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Oostenrijk. De stadsmuren en meerdere kastelen staan nog altijd overeind.

Geschiedenis van Gurk

De geschiedenis van Gurk gaat terug naar de 11e eeuw en begon met een klein nonnenklooster. Niet veel later kwam het gebied in handen van de aartsbisschop van Salzburg, die in 1072 de locatie van dit klooster koos als zetel van het nieuwe bisdom Gurk. Een eeuw daarna volgde de kathedraal en ontwikkelde Gurk zich tot een klein dorp aan de gelijknamige rivier.

Gurk in de 17e eeuw

Gurk in de 17e eeuw, werk van Matthäus Merian

Hoewel Gurk altijd een klein dorp zou blijven, was het op religieus gebied best belangrijk. De bisschop stond rechtstreeks onder de machtige aartsbisschop van Salzburg en had lange tijd zeggenschap over heel Karinthië. Een eigen paleis had de bisschop in het nabijgelegen Straßburg. Pas in 1787 werd de zetel verplaatst naar de Karinthische hoofdstad Klagenfurt, maar Bistum Gurk is nog altijd de officiële naam van het bisdom.

Klimaat van Gurk

Gurk kent doordat het midden in de Alpen ligt een typisch landklimaat met in vergelijking tot Nederland warmere zomers en koudere winters. Door de iets minder hoge bergen in de directe omgeving, is Gurk ook in het voorjaar prima te bezoeken. Je hebt weinig kans op ondergesneeuwde wegen. Houd in de zomer wel rekening met af en toe een onweersbui. Vaak worden deze snel weer onderbroken door zonneschijn. In de winter is het in Gurk vrij somber.

Bereikbaarheid van Gurk

Gurk is eenvoudig met de auto te bereiken. Vanaf Klagenfurt en Sankt Veit neem je de B317 naar het noorden tot net voorbij Treibach. Hier neem je de B93 het Gurktal in. Gurk is dan het tweede dorp. Kom je vanuit het noorden, waar je ook aansluiting hebt op de A9 van Salzburg naar Graz, dan neem je net voorbij de brouwerij van Hirt de B93 het Gurktal in.

Onderweg naar Gurk

Onderweg naar Gurk, foto door Marion Schneider & Christoph Aistleitner (CC BY-SA 2.5)

Met het openbaar vervoer ben je iets langer onderweg. Het beste neem je eerst de S-Bahn van Karinthië tot aan Treibach-Althofen. Daar stap je over op buslijn 5377 die meerdere malen per dag het Gurktal afrijdt. Overnacht je niet in Gurk, let er dan wel op dat je bij de laatste bus terug nog aansluiting op de trein hebt.

Hotels en vakantiehuisjes in Gurk

Wil je in Gurk overnachten, dan is mijn advies dit te doen in het klooster. De kamers zijn modern ingericht en niet al te duur. Kijk alvast naar deze pagina over het JUFA Hotel Stift Gurk op Booking.com voor de prijzen en beschikbaarheid.

Verder lezen

Meer weten over Gurk? Dan verschijnen hieronder automatisch alle artikelen die ik over deze plaats geschreven heb. Meer over de verder omgeving lees je op de pagina over Karinthië.


Publicatiedatum: 30-07-2018. Laatst bijgewerkt op: