Straßburg, een kleine stad met een groot kasteel

Ben je op zoek naar een rustige bestemming in de Oostenrijkse Alpen voor in de zomer? Dan kan ik het stadje Straßburg aanbevelen. Het ligt in het Gurktal in het noorden van de deelstaat Karinthië. Behalve een prachtige omgeving behoren een middeleeuws kasteel en een barok paleis tot de hoogtepunten.

Straßburg met het kasteel bovenop de berg

Straßburg met het kasteel bovenop de berg, foto door Neithan90.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Straßburg telt 2036 inwoners, waarvan iets meer dan de helft in het stadje zelf en de rest in de omliggende dorpen. Naar Klagenfurt is het 45 kilometer. Straßburg ligt verder op 642 meter boven zeeniveau.

Wat is er te zien en te doen in Straßburg?

Op papier is Straßburg een stad, maar afgezien van het kasteel en het historische centrum, ziet het er uit als een alledaags Oostenrijks dorp. Aan de oostkant van Straßburg vind je een grote houtzagerij, een tankstation en een vestiging van de supermarkt ADEG. Het plaatsje ligt aan de rivier de Gurk en de doorgaande Gurktal Straße is de belangrijkste weg. Omdat Straßburg zo klein is, zijn alle bezienswaardigheden prima te aflopen.

Het kasteel van Straßburg

Het kasteel van Straßburg, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Bezoek je Straßburg, dan kun je niet om het kasteel heen. Dit ligt 100 meter hoger bovenop een bergtop. Schloss Straßburg is een echt kasteel, compleet met torens, een bergfried, verdedigingswerken en een binnenplaats. Het ontstond in de 12e eeuw als de residentie van de bisschoppen van Gurk. Tot en met de 17e eeuw werd het kasteel regelmatig uitgebreid, wat de verschillende bouwstijlen verklaart. Schloss Straßburg is voor het publiek geopend. Je vindt er een restaurant, een cultureel centrum en een klein museum.

Aan de voet van de berg met het kasteel vind je het centrum van Straßburg. Sommige gebouwen zijn erg oud. Denk bijvoorbeeld aan het ziekenhuis dat uit de 14e eeuw stamt en nu dienst doet als kinderopvang. Enkele delen van de stadsmuur staan nog overeind. Bij Gasthof Koller, schuin tegenover de apotheek, is de stadsmuur in het gebouw verwerkt. Het alumnaat, de oude priesterschool uit 1780, is een sierlijk gebouw aan de Hauptplatz. Het doet vandaag de dag dienst als gemeentehuis van Straßburg.

Het alumnaat van Straßburg

Het alumnaat van Straßburg, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Talloze kerken en kapellen mogen tenslotte natuurlijk niet ontbreken in een katholiek oord zoals Straßburg. Ik heb de mooiste voor je op een rij gezet:

In de omgeving

De directe omgeving van Straßburg bestaat uit het Gurktal met bosrijke, tussen de 1200 en 1400 meter hoge bergen. Deze worden afgewisseld door kleine zijdalen met groene weilanden en her en der een klein gehucht. Veel van deze gehuchten hebben een eigen middeleeuwse kerk.

Het barokke Schloss Pöckstein

Het barokke Schloss Pöckstein, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Een belangrijke toeristische bezienswaardigheid is Schloss Pöckstein. Officieel hoort het nog bij Straßburg, maar het ligt 10 kilometer oostelijker aan het begin van het Gurktal. Schloss Pöckstein een klein paleis in de barokke stijl dat aan het einde van de 18e eeuw verrees. Evenals Schloss Straßburg is het voor het publiek geopend. Het paleis telt vier verdiepingen en je kunt er prachtige pronkzalen met wandschilderingen bekijken. Van de ooit grote siertuinen zijn nog een aantal bouwwerken bewaard gebleven, waaronder een overdekte kegelbaan.

Hotels en vakantiehuisjes in Straßburg

Lijkt het je leuk in Straßburg te overnachten? Kijk dan alvast naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes op Booking.com. Ook de rest van het Gurktal is prima geschikt voor een heerlijk ontspannen vakantie.

Ga je vanaf Schloss Pöckstein naar het noorden, dan kom je uit in het mooie middeleeuwse stadje Friesach met talloze kastelen en kerken. Ga je naar het zuiden, dan kom je uit bij Althofen met opnieuw een oud kasteel. Volg je vanaf Straßburg het Gurktal tenslotte naar het westen, dan kom je na 3 kilometer in het plaatsje Gurk. Hier vind je de mooiste kathedraal van Karinthië.

Geschiedenis van Straßburg

De geschiedenis van Straßburg is nauw verwant aan die van het bisdom Gurk, dat in de 11e eeuw ontstond en direct onder de prins-bisschop van Salzburg stond. Aanvankelijk strekte het bisdom zich uit over de vallei van de rivier de Gurk, maar later behoorden ook grote delen van wat nu Karinthië is toe aan de bisschop. De kathedraal van Gurk stond in het gelijknamige plaatsje Gurk.

Bij het machtiger worden van de bisschop hoorde natuurlijk ook een eigen residentie. In 1147 werd daarom begonnen met de bouw van een eigen kasteel. Deze lag aan de Straße naar Gurk, van waaruit de naam Straßburg ontstond. Aan de voet van de berg met het kasteel onstond een kleine nederzetting die in 1229 marktrechten en in 1382 stadsrechten van de bisschop ontving. Lange tijd was Straßburg een van de belangrijkste plaatsen in het bisdom Gurk.

Straßburg aan het einde van de 17e eeuw.

Straßburg in 1679, een eeuw voor de aardbeving. Illustratie door Matthäus Merian.

Door een aardbeving in 1767 raakte Schloss Straßburg beschadigd. De bisschop liet daarom een nieuw onderkomen bouwen, Schloss Pöckstein aan het begin van het Gurktal. Hier woonde hij enige tijd voordat hij zijn residentie naar de Karinthische hoofdstad Klagenfurt liet verplaatsen. Straßburg verloor aan belang en een nog altijd voortdurende bevolkingsdaling zette in. Tegenwoordig zijn veel inwoners werkzaam in de landbouw of in het toerisme.

Klimaat van Straßburg

Straßburg kent door de ligging in de Alpen een landklimaat. In vergelijking met Nederland zijn de zomers iets warmer en de winters flink kouder. Hevige sneeuwval is geen uitzondering, maar toch is de winter geen geschikte tijd voor een vakantie. Hiervoor wijk je het beste uit naar de bekende wintersportoorden van Karinthië. Het voorjaar vanaf mei en de zomer zijn wel prima periodes Straßburg te bezoeken, met meestal veel zonneschijn en niet al teveel regen.

Bereikbaarheid en kaart

Straßburg (A op de kaart) is eenvoudig te bereiken. Kom je vanuit Klagenfurt of Sankt Veit, neem dan de B317 naar het noorden tot net voorbij Treibach, waar je de B93 het Gurktal in neemt. Na 10 kilometer bereik je dan Straßburg. Kom je vanuit het noorden, neem dan voorbij Friesach de B93 het Gurktal in. Het begin van de B93 is vanuit beide richtingen eenvoudig te herkennen. Direct bij de afslag staat namelijk Schloss Pöckstein (B). Rijd je Straßburg voorbij, dan kom je na nog eens 3 kilometer in Gurk (C).

kaart van Straßburg

Met het openbaar vervoer is Straßburg lastiger om te bereiken. Zo kun je de S-Bahn van Karinthië nemen naar Treibach-Althofen (D), maar het laatste stuk moet je dan bus 5377 nemen. Deze rijdt meermaals per dag het Gurktal op en neer en stopt ook in Straßburg. Kijk tenzij je ergens in het Gurktal overnacht goed naar de vertrektijd van de laatste bus terug.

Hotels en vakantiehuisjes in Straßburg

Lijkt het je leuk in Straßburg te overnachten? Kijk dan alvast naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes op Booking.com. Ook de rest van het Gurktal is prima geschikt voor een heerlijk ontspannen vakantie.

Verder lezen

Benieuwd wat er in de omgeving nog meer te doen en te zien is? Kijk dan naar mijn pagina’s over Gurk en Friesach. Voor meer over de deelstaat, bekijk mijn uitgebreide pagina over Karinthië. Hieronder verschijnen tenslotte automatisch alle artikelen die ik over Straßburg geschreven heb.


Publicatiedatum: 17-09-2019. Laatst bijgewerkt op: