Schloss Straßburg, een oud bisschopskasteel

Schloss Straßburg, een kasteel bovenop een bergtop in het stadje met dezelfde naam, was lange tijd de residentie van de bisschoppen van Gurk. Nu vind je er een klein museum en een restaurant. Hoewel het niet tot de beroemdste kastelen van Oostenrijk behoort, is Schloss Straßburg zeker de moeite waard wanneer je het Gurktal bezoekt. Ik vertel je hieronder meer over het kasteel.

Het kasteel Schloss Straßburg

Het kasteel Schloss Straßburg, foto door giborn_134 (CC BY-ND 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Straßburg is een echt kasteel met torens, dikke muren en een prachtige binnenplaats. De oudste delen gaan terug naar de middeleeuwen, waaronder de hoge westelijke en oostelijke torens. Deze zijn gebouwd in de toen gangbare romaanse stijl met kleine ramen en korte, spitse daken. Net zo oud maar minder goed bewaard gebleven is verdedigingsmuur rondom het kasteel. Aan de noord- en oostzijde kun je nog twee rondelen ontwaren. Dit zijn in de muur verwerkte bolwerken van waaruit het kasteel verdedigd kon worden.

Het centrale deel van Schloss Straßburg is rond de Faulturm gebouwd. In de middeleeuwen was deze acht meter brede en lange woontoren met meerdere verdiepingen het stevigste deel van het kasteel. Het was ook waar de bisschop en zijn ministers woonden. Je herkent de Faulturm van buitenaf aan de kantelen bovenop. Vanaf de binnenplaats is het door verbouwingen in latere eeuwen helaas niet goed te zien.

De kapel van Schloss Straßburg

De kapel van Schloss Straßburg, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

De kapel van het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en is gewijd aan de heilige Mauritius. Het is een hoge kapel die later werd uitgebreid tot twee verdiepingen. De barokke wandschilderingen en het sierlijke stukadoorswerk zijn in 17e eeuw aangebracht. Centraal in de kapel staat een schilderij van Job, een personage uit de bijbel.

De binnenplaats van het kasteel

De binnenplaats van het kasteel, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0)

Wat bouwstijl betreft iets afwijkend van het middeleeuwse deel is de paardenstal uit 1584. Dit langgerekte gebouw staat iets naar het noorden en is met het kasteel verbonden door een bogengang. De verantwoordelijke architect was Johann Anton Verda, die ook verbonden was aan de bouw van het Landhaus in Klagenfurt. Vergelijkbaar zijn tenslotte de prachtige, twee verdiepingen tellende bogengangen rond de binnenplaats. Deze werden toegevoegd tussen 1680 en 1690 door de architect Johannes Payr.

Museum en restaurant

Vandaag de dag kun je in het kasteel terecht voor een klein museum over de jacht en volkenkunde. Zou dit museum zich in een ander gebouw bevinden, dan was het geen aanrader geweest. In het geval van Schloss Straßburg biedt het echter een mooie gelegenheid het kasteel te bekijken. In plaats van het museum, kun je ook naar het Italiaanse restaurant gaan. Het is in het kasteel meteen naast de toegangspoort gevestigd en geeft je al een goede indruk.

Geschiedenis van het kasteel

De eerste stenen van Schloss Straßburg werden gelegd in 1147. Dit was nadat de bisschop van Gurk, dat iets verder de vallei in ligt, zijn macht had weten uit te breiden. Bij een machtige bisschop hoorde natuurlijk ook een representatief kasteel. Een bijkomend financieel voordeel was dat dankzij het kasteel de handel door het Gurktal beheerst kon worden.

Straßburg aan het einde van de 17e eeuw.

Straßburg in 1679, een eeuw voor de aardbeving. Illustratie door Matthäus Merian.

In de daarop volgende eeuwen kende Schloss Straßburg afwisselende periodes van verval en herstel. Dit hing samen met zwakke en machtige bisschoppen, maar ook met natuurlijke oorzaken zoals brand. Bij een aardbeving in 1767 raakte het kasteel onbewoonbaar. De bisschop liet daarna Schloss Pöckstein bouwen, een modernere residentie aan het begin van het Gurktal. Schloss Straßburg met zijn middeleeuwse torens voldeed niet meer.

Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat begonnen werd met de restauratie van het kasteel. Deze duurde ruim 30 jaar. Enkele van de binnenruimtes moeten nog hersteld worden. Het kasteel is nog altijd in handen van het bisdom Gurk en is sinds kort opengesteld voor het publiek.

Openingstijden van het kasteel

Het binnenhof en enkele zalen van het kasteel, zoals de kapel en het museum, zijn van mei tot en met september dagelijks van 9:00 tot 18:00 toegankelijk. Bezoek je Straßburg buiten deze periode, dan kun je enkel het restaurant in het kasteel bezoeken. Al Castello Pizzeria is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 22:00.

Bereikbaarheid en kaart

kaart van Schloss Straßburg

Schloss Straßburg (A op de kaart) is te voet te bereiken vanuit het gelijknamige stadje aan de voet van de berg. Volg hiervoor de Schlossweg die begint bij de kerk aan de Hauptplatz (B). Net buiten het dorp passeer je dan ook nog de Maria-Loretto-Kapelle (C). Voor de bereikbaarheid van het stadje zelf verwijs ik je door naar mijn artikel over Straßburg.

Hotels en vakantiehuisjes in Straßburg

Lijkt het je leuk in Straßburg te overnachten? Kijk dan alvast naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes op Booking.com. Ook de rest van het Gurktal is prima geschikt voor een heerlijk ontspannen vakantie.

Verder lezen?

Wil je weten wat er in de omgeving nog meer te doen is? Bekijk dan mijn uitgebreide pagina’s over het stadje Straßburg en de deelstaat Karinthië.

Publicatiedatum: 18-09-2019. Laatst bijgewerkt op: