Schloss Pöckstein, een barok paleis in het Gurktal

Direct aan het begin van het Gurktal staat Schloss Pöckstein, een klein barok paleis. Tot nog niet zo lang geleden was het de zomerresidentie van de bisschop van Gurk, maar vandaag de dag is het paleis voor toeristen geopend. In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over Schloss Pöckstein.

Schloss Pöckstein

Schloss Pöckstein, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Pöckstein is een vrij klein paleis dat vier verdiepingen telt. Het komt in de vorm van wat Oostenrijkers Stöckl noemen, een stevig vierkant gebouw zonder binnenplaats. Wat bouwstijl betreft behoort het tot de late barok. Zo heeft het een typisch mansardedak met daarboven een koepel. Op deze koepel staat een toren met een uivormig dak. In de grote ramen van het gebouw zijn echter al enkele elementen van het neoclassicisme herkenbaar, een bouwstijl die opkwam aan het einde van de 18e eeuw.

De barokke eetzaal van het paleis

De barokke eetzaal van het paleis, foto door Rollroboter (CC BY-SA 3.0)

Binnenin het paleis is de kapel erg mooi. Het loopt door van de eerste naar de tweede verdieping en het plafond bestaat uit prachtig stukadoorswerk. Ook hier en in het trappenhuis van het paleis komt de neoclassicistische stijl af en toe terug. Zo vind je klassieke versieringen boven de trappen en een flink aantal door de oude Grieken en Romeinen geïnspireerde standbeelden. De inrichting van de zalen van Schloss Pöckstein is juist weer typisch barok, met pastelkleuren en veel franje. Vooral de ontvangstzaal en de eetzaal zijn schitterend gedecoreerd.

De overdekte kegelbaan

De overdekte kegelbaan, foto door Rollroboter (CC BY-SA 3.0)

Tot slot kent het slot nog de overblijfselen van wat ooit een in de Franse stijl aangelegde tuin was. Veel is hiervan helaas niet meer te zien. Enkel een aantal kleine gebouwen, waaronder een overdekte kegelbaan, zijn nog de moeite van het bekijken waard.

Geschiedenis van het kasteel

Schloss Pöckstein staat op de locatie waar de rivier de Metnitz uitmondt in de rivier de Gurk. In de 16e eeuw stond hier een grote smederij met een watermolen, die in het bezit was van de bisschoppen van Gurk. De bisschoppen hadden hun residentie dieper de vallei van de Gurk in, namelijk bij het stadje Straßburg en niet ver van de kathedraal van Gurk.

Schloss Pöckstein in 1783, vlak nadat het voltooid werd.

Schloss Pöckstein in 1783, vlak nadat het voltooid werd met de tuinen nog intact.

Toen bij een grote aardbeving in 1767 het kasteel van de bisschop in Straßburg zwaar beschadigd werd, besloot hij op de locatie van de smederij een nieuwe residentie te laten bouwen. Dit was Schloss Pöckstein. De bouw duurde van 1778 tot 1782. De opvolgende bisschop besloot overigens in 1787 zijn residentie alweer te verplaatsen naar de Karinthische hoofdstad Klagenfurt. Tot 2002 deed Schloss Pöckstein nog dienst als de zomerresidentie van de bisschop, maar in 2007 ging het over in private handen. Het wordt sindsdien uitgebaat als museum en als locatie voor evenementen zoals bruiloften.

Openingstijden en toegangsprijzen

Schloss Pöckstein is donderdag tot zaterdag geopend van 11:30 tot 21:00 uur en op zondag tot 19:00. Voor grotere groepen is er de mogelijkheid een rondleiding met een gids te krijgen, maar dit is vanaf €10 per persoon vrij prijzig. Verder is er een restaurant in het paleis gevestigd waar je ook op de overige dagen terecht kunt. Zie voor meer informatie de website van Schloss Pöckstein.

Bereikbaarheid van Schloss Pöckstein

kaart: locatie Schloss Pöckstein

Schloss Pöckstein (A op de kaart) is niet moeilijk te vinden. Het ligt aan het begin van het Gurktal, precies daar waar de B317 en de B93 samenkomen. Het adres is Pöckstein 1 in Straßburg, maar let er op dat het stadje Straßburg 10 kilometer verder de vallei in ligt. Het paleis zelf ligt dichterbij Althofen.

Hotels en vakantiehuisjes in Straßburg

Lijkt het je leuk in Straßburg te overnachten? Kijk dan alvast naar het aanbod van hotels en vakantiehuisjes op Booking.com. Ook de rest van het Gurktal is prima geschikt voor een heerlijk ontspannen vakantie.

Verder lezen

Benieuwd wat er nog meer in de omgeving te doen is? Kijk eens naar mijn pagina’s over Straßburg, Gurk en Friesach. Meer over de deelstaat lees je in mijn artikel over Karinthië.

Publicatiedatum: 23-09-2019. Laatst bijgewerkt op: