Sankt Veit, zonnestad vol historische bekoringen

Sankt Veit an der Glan is een historisch stadje. Als je er doorheen wandelt, zie je overal indrukwekkende getuigen van een groots verleden. Heel even was het zelfs de hoofdstad van Karinthië. Tegenwoordig is het vooral een stadje om ‘s zomers aangenaam te verpozen. Ook is het een prima uitvalsbasis voor tripjes naar de betoverende omgeving vol kastelen, bossen en schilderachtige dorpjes.

Sankt Veit an der Glan

Sankt Veit an der Glan, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Sankt Veit an der Glan ligt op 482 meter hoogte. De stad zelf telt zo’n tienduizend inwoners. In de piepkleine nederzettingen die eromheen liggen wonen nog eens tweeduizend mensen. De huidige hoofdstad van Karinthië is Klagenfurt, dat nog geen twintig kilometer naar het zuiden ligt.

Wat is er te zien en te doen in Sankt Veit?

Sankt Veit an der Glan heeft zoveel te bieden dat de plaatselijke VVV niet alleen plattegrondjes aanbiedt, maar ook gratis rondleidingen verzorgd. Ze vinden wekelijks plaats en starten opmerkelijk genoeg bij een gebouw dat amper een historische uitstraling heeft: het Kunsthotel Fuchspalast. Fraai is het wel, want de hedendaagse kunstenaar Ernst Fuchs heeft het vormgegeven met fantasievolle vormen en kleurig glas. Wie goed kijkt naar de gevel van het in 1998 geopende hotel kan hier en daar nog wat oude fresco’s duiden die op het oorspronkelijke gebouw stonden.

De Hauptplatz van Sankt Veit

De Hauptplatz van Sankt Veit, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Vanaf daar loop je in vijf minuten naar het historische en toeristische hoogtepunt van Sankt Veit an der Glan en dat is de Hauptplatz. Dit imposante plein telt twee fonteinen en is omgeven met statige panden achter barokke gevels. Het meest imposante gebouw is het stadhuis. Als je ervoor staat kun je de fraaie versieringen bewonderen, waaronder gestucte guirlandes en als draken vormgegeven waterspuwers. Aarzel vooral niet om door de poort van het gebouw naar binnen te lopen, want alleen dan kun je de indrukwekkende binnenplaats met drie etages met zuilengalerijen en een glazen plafond bekijken.

Achter de Hauptplatz (vanuit het Kunsthotel bezien) ligt het Museum Sankt Veit. De eclectische stadscollectie biedt voor ieder wat wils. Onder andere de muntslag, de schutterij, de mijnbouw, de dicht- en schilderkunst, de postbezorging en de politie komen aan bod. Een echte blikvanger is de modelspoorbaan waarin lokale bouwwerken op schaal zijn nagebouwd. De totale spoorlengte is maar liefst 280 meter.

Delen van de oude stadsmuur

Delen van de oude stadsmuur, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Andere bezienswaardigheden in Sankt Veit zijn de oude parochiekerk en de oude delen van de stadsmuur, die je rondom het centrum kunt ontdekken. Geef je ogen tijdens de stadsrondwandeling goed de kost, want op meerdere plekken bevinden zich interessante standbeelden, plaquettes en andere monumenten die iets over de geschiedenis van de stad vertellen. Ook leuk zijn de talloze winkels en eetgelegenheden die het stadje rijk is. Het aanbod is groot en veelzijdig. Als je geluk hebt wordt er tijdens je verblijf een van de vele seizoensmarkten gehouden waar de stad bekend om staat.

Sankt Veit in de zomer

Zoals zoveel stadjes in Karinthië is ook Sankt Veit an der Glan een uitstekende uitvalsbasis om de bergachtige omgeving vol natuurschoon en kastelen te voet te verkennen. Zo ligt de Taggenbrunner Weinweg dicht tegen het stadje aan. Het is een pad dat rondom een heuvel loopt, langs wijngaarden en een fraai gerestaureerde kasteelruïne. Ook zeer de moeite waard is een wandeling rondom Schloss Frauenstein, een groot kasteel dat zich op minder dan vijf kilometer van de stad bevindt. Voor deze twee wandelingen hoef je – in tegenstelling tot bij veel andere trajecten het geval is – niet over een bijzondere conditie te beschikken.

Schloss Frauenstein

Schloss Frauenstein, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Naast wandelen kun je ‘s zomers nog meer activiteiten ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld op de fiets naar Klagenfurt over de Glanradweg. Dit fraai aangelegde fietspad kent amper hoogteverschil en is dus ook goed te doen voor kinderen. Vlakbij de gemeentegrens bevindt zich ten noorden van het stadje aan de Längsee een golfbaan. Het strandbad ligt er dichtbij. Het overdekte zwembad en de tennisbaan bevinden zich in het stadje zelf.

In de omgeving

Het kasteel dat je gezien moet hebben is Hochosterwitz. Het behoort tot de indrukwekkendste middeleeuwse burchten van Oostenrijk. Je rijdt er vanuit het centrum van Sankt Veit an der Glan in tien minuten naartoe. Als je goed ter been bent passeer je tijdens de beklimming van de 172 meter hoge rots veertien kasteelpoorten. Wat dat betreft is het zonde om met de lift te gaan. Welke mogelijkheid je ook kiest; eenmaal boven kun je genieten van een wijds uitzicht. Bovendien kun je goed eten in het restaurant dat zich daar bevindt.

De Dom van Gurk en het klooster

De Dom van Gurk en het klooster, foto door Arcomonte26 (CC BY-SA 4.0)

De andere absolute aanrader in de omgeving van Sankt Veit an der Glan is de kathedraal van het plaatsje Gurk, dat op iets meer dan vijfentwintig kilometer afstand ligt. Je rijdt er in een half uurtje naartoe. Van verre zie je al de zestig meter hoge dubbele torens van dit twaalfde-eeuwse bouwwerk in romaanse stijl. De oude crypte, de veertiende-eeuwse fresco’s en het overweldigende altaar maken een bezoek meer dan de moeite waard.

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Veit

In en in de buurt van Sankt Veit an der Glan vind je een behoorlijk aantal vakantiehuisjes. Benieuwd naar dit aanbod en naar de prijzen? Kijk dan snel op deze pagina over Sankt Veit op Booking.com.

Sankt Veit an der Glan telt een aantal interessante winkels, maar het zijn er bij lange na niet zoveel als in Klagenfurt. Voor grootstedelijk shoppen is dat de plaats waar je het beste naartoe kunt gaan. Je bent dan gelijk al dicht bij de fraai in het landschap gelegen Wörthersee, die een bezoek meer dan waard is.

Geschiedenis van Sankt Veit

In het zuidelijkste deel van de gemeente Sankt Veit an der Glan stond in de Romeinse tijd al een kasteel. De op een na oudste archeologische aanwijzingen voor structurele bewoning van het gebied dateren vooralsnog uit de vroege middeleeuwen. De hertogen van Karinthië vestigden zich in de twaalfde eeuw in de burcht Freiberg; je kunt de ruïnes ervan vinden vlakbij het kasteel Frauenberg. Van daaruit verhuisden zij naar Sankt Veit, waar toen al markten gehouden werden. Die adellijke aanwezigheid werkte stadsuitbreidingen in de hand en heeft onder andere geleid tot de bouw van stadsmuren, een klooster en een hospitaal.

Sankt Veit kent veel historische gebouwen

Sankt Veit kent veel historische gebouwen, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

In 1335 viel Karinthië in handen van de Habsburgers. Zij maakten Sankt Veit an der Glan in 1450 tot hoofdstad van het gebied. Vanaf 1518 nam Klagenfurt die rol over. Het stadje bleef door de eeuwen heen zijn belangrijke plek behouden, onder andere dankzij de marktrechten. In 1550 kreeg het de eerste papiermolen van het land. In de periode daarna was er onder andere ijzer- en houtindustrie. Ook was het voor de Eerste Wereldoorlog een garnizoensstad. Tegenwoordig profileert Sankt Veit an der Glan zich als een zonnestad. Dit vanwege de aanwezigheid van een fabriek die zonnepanelen produceert.

Klimaat van Sankt Veit

Klimaat Sankt Veit

In Sankt Veit an der Glan valt de meeste neerslag in de maanden mei, juni, september en november. De warmste maanden zijn juli en augustus. Gemiddeld loopt het dan maximaal op tegen de vijfentwintig graden Celsius. ‘s Winters vriest het vaak. Dit weerbeeld is karakteristiek voor een landklimaat.

Bereikbaarheid en kaart

kaart: kaart van Sankt Veit

Op de kaart kun je de Hauptplatz (A) en de aangrenzende Unterer Platz (B) eenvoudig herkennen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich hier. Verblijf je in of in de buurt van Sankt Veit, dan zul je af en toe ook nog een supermarkt moeten bezoeken. Deze vind je bij het station en langs de B82 (allemaal aangegeven met C).

Vanuit Nederland loopt de voor de hand liggende route naar Sankt Veit an der Laan langs Frankfurt, München en Salzburg. Vanaf daar kun je de A10 volgen langs Flachau, Spittal an der Drau en Villach. Een Autobahnvignet is verplicht als je over deze Oostenrijkse autosnelweg rijdt. Sankt Veit an der Glan heeft al sinds de negentiende eeuw een treinstation. De snelste verbinding vanuit Nederland gaat via Salzburg en Klagenfurt. Als je kiest voor een vliegreis kun je het beste landen op het vliegveld van Klagenfurt.

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Veit

In en in de buurt van Sankt Veit an der Glan vind je een behoorlijk aantal vakantiehuisjes. Benieuwd naar dit aanbod en naar de prijzen? Kijk dan snel op deze pagina over Sankt Veit op Booking.com.

Verder lezen

Benieuwd wat er in de verdere omgeving zoal te doen en te zien is? Bekijk dan ons uitgebreide artikel over de deelstaat Karinthië.

Publicatiedatum: 29-02-2024. Laatst bijgewerkt op: