Pörtschach, een elegant dorp aan de Wörthersee

Het elegante Pörtschach is sinds het einde van de 19e eeuw een populaire toeristische bestemming. Dit kleine dorp ligt aan de Wörthersee, het grootste bergmeer van de deelstaat Karinthië. Je vindt er mooie historische architectuur, een schitterende natuurlijke omgeving en een zonnig klimaat. Dit maakt het vooral in de zomer een prima vakantiebestemming.

Pörtschach met het schiereiland

Pörtschach met het schiereiland, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Feiten en cijfers

Pörtschach, om toeristische redenen vaak Pörtschach am Wörthersee genoemd, telt 2810 inwoners. Dit is inclusief de wijken Pritschitz en Goritschach. Het dorp ligt 446 meter boven zeeniveau en naar Klagenfurt is het 14 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Pörtschach?

Pörtschach is in de eerste plaats een toeristisch dorp dat zich richt op de Wörthersee. Tijdens de warme zomermaanden schommelt de temperatuur van het water in dit meer rond de 25 graden, wat het ideaal maakt om te zwemmen. Zeilen of roeien behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. In het dorp heb je de mogelijkheid een boot te huren om Wörthersee te verkennen.

De promenade van Pörtschach

De promenade van Pörtschach, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Ook langs de oever van het meer is het mooi. Volg de Johannes-Brahms-Promenade voor een ontspannen wandeling naar het schiereiland. Je komt hier weliswaar een aantal grote hotels tegen, maar ook een park, een speelplaats en een zwemgedeelte voor kinderen. Vanaf het uiterste puntje van het schiereiland kun je via een houten brug het Blumeninsel bereiken. Dit onbewoonde eiland wordt soms ook wel Schlangeninsel genoemd, hoewel je er geen slangen aantreft.

Villa's van de Wörthersee-Architektur

Villa's van de Wörthersee-Architektur, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

In Pörtschach zelf staan veel goed bewaarde voorbeelden van de Wörthersee-Architektur. Dit zijn monumentale villa’s die hier aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden neergezet door vermogende inwoners van Wenen. Vooral Villa Seeblick uit 1895 en Villa Miralago uit 1895, beide met een sierlijk bootshuis, zijn mooi om te zien. Ook uit deze tijd stamt het Werzerbad, een houten badhuis bij de oever van het meer waar je destijds kon zwemmen in natuurwater. Nu is het uitgerust met een modern zwembad en een restaurant.

Verder staat Pörtschach bekend om de uitstekende maar helaas ook vrij prijzige hotels en resorts. Deze komen met hun eigen strand, ligweides, tennisbanen en aanlegsteigers voor boten. Vlakbij het zojuist genoemde Werzerbad staat het Werzer Strandcasino, voor als je nog wat meer geld wilt uitgeven. Geef je liever wat minder uit, kijk dan naar de talloze vakantiehuisjes ten noorden van het spoor of in Pritschitz en Goritschach. Deze wijken van Pörtschach liggen ten oosten van het schiereiland.

De ruïne Burg Leonstein

De ruïne Burg Leonstein, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Wat historische bezienswaardigheden betreft kun je terecht bij Burg Leonstein. Dit is een ruïne van een middeleeuws kasteel waarbij de buitenmuren en de woontoren nog goed herkenbaar zijn. De ruïne staat op een bergtop net enkele honderden meters ten westen van Pörtschach. Aan de voet van deze berg vind je Schloss Leonstain (met een -stain in plaats van een -stein) uit de 15e eeuw. Het doet nu dienst als hotel.

In de omgeving

Wil je niet je volledige vakantie in Pörtschach zelf doorbrengen? Kijk dan ook eens naar de andere plaatsen aan de Wörthersee. Velden is vergelijkbaar met Pörtschach. Er staan veel mooie villa’s en een prachtig kasteel uit de tijd van de renaissance. Heel anders is Maria Wörth, een klein schiereiland met twee middeleeuwse kerken. Op de Pyramidenkogel, een berg ten zuiden van Maria Wörth, kun je een 100 meter hoge uitkijktoren beklimmen en per glijbaan weer naar beneden. Leuk voor de kinderen dus.

Hotels en vakantiehuisjes rondom de Wörthersee

Lijkt een vakantie naar de Wörthersee je wel wat? Kijk dan alvast naar deze pagina op Booking.com voor het aanbod van hotels en vakantiehuisjes. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa.

Aan het oostelijke uiteinde van de Wörthersee ligt de Karinthische hoofdstad Klagenfurt. In de historische binnenstad staan veel mooie gebouwen en ook kun je er prima winkelen. Op dagen met regen kun je in Klagenfurt terecht bij het Kärntner Landesmusem en het Bergbaumuseum. Het eerste is een museum over Karinthië, het tweede gaat over de mijnbouw en is gevestigd in een mijnschacht.

Geschiedenis van Pörtschach

Rond het jaar 600 bestond er op de plek waar nu Pörtschach ligt al een dorp. Het werd bewoond door de voorouders van de huidige Slovenen. Voor het eerst bij naam genoemd werd Pörtschach in 1150, tijdens de bouw van kasteel Leonstein waarvan nu enkel nog een ruïne bewaard is. Schloss Leonstain uit 1490 volgde dit oudere kasteel op. In die tijd was Pörtschach niet meer dan een klein agrarisch dorp met slechts enkele tientallen inwoners.

Leonstein en Leonstain op een tekening uit 1680 door Johann Weichard von Valvasor.

Leonstein en Leonstain op een tekening uit 1680 door Johann Weichard von Valvasor.

Hier kwam verandering in met aanleg van een station op de Oostenrijkse Südbahn. Dit was het spoor dat Wenen met Italië verbond. Het gaf de rijke inwoners van Wenen de mogelijkheid snel naar Karinthië te reizen. Onder meer de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I en componisten Gustav Mahler en Johannes Brahms brachten veel tijd in Pörtschach door. Het was ook in deze tijd dat de vele villa’s in het dorp gebouwd werden.

Klimaat van Pörtschach

Langs de oever van de Wörthersee

Langs de oever van de Wörthersee, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

De zomers van Pörtschach zijn zonnig en warm, met gemiddelde temperaturen van rond de 25 graden. Vermijd je liever het hoogseizoen, dan is het in mei, juni en september met temperaturen van rond de 20 graden ook aangenaam. De winters in Pörtschach zijn dan weer erg koud en door de afwezigheid van wintersport niet geschikt voor een vakantie. Doordat de Wörthersee groot is, bevriest het meer de meeste winters niet.

Kaart en bereikbaarheid van Pörtschach

kaart: Pörtschach am Wörthsee

Op de kaart hierboven kun je het schiereiland (A op de kaart) van Pörtschach en het Blumeninsel (B) goed herkennen. Er zijn twee treinstations, namelijk station Pörtschach (C) en station Pritschitz (D). Het hierboven genoemde Werzerbad (E) en Burg Leonstein (F) staan ook op de kaart aangegeven.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Doordat de Oostenrijkse A2 direct ten noorden van het dorp ligt, is Pörtschach goed te bereiken. Let er wel op dat wanneer je vanuit Villach komt, de afslag Pörtschach 5 kilometer ten westen van het dorp ligt, vlakbij Töschling. Ben je met het openbaar vervoer? Dan stoppen de meeste treinen van de S-Bahn van Karinthië tussen Klagenfurt en Villach op de twee stations van Pörtschach.

Hotels en vakantiehuisjes in Pörtschach

In Pörtschach vind je veel hotels en vakantiehuisjes. Benieuwd naar de beschikbaarheid en prijzen? Kijk dan op deze pagina over Pörtschach op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Verder lezen

Meer weten over de omgeving van Pörtschach? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over de Wörthersee en over de deelstaat Karinthië.

Publicatiedatum: 02-10-2019. Laatst bijgewerkt op: