Heiligenblut, aan de voet van de Großglockner
Heiligenblut is een klein dorp in het noordwesten van Karinthië. Het is bekend door de ligging aan de voet van de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Ook de beroemde Großglockner Hochalpenstraße begint hier. Dit is een van de meest spectaculaire toeristische autoroutes van de Alpen. In de winter kun je in Heiligenblut terecht voor de wintersport.
Heiligenblut hoog in de Karinthische Alpen, foto door charlemange
Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.
Feiten en cijfers
Heiligenblut kent ongeveer duizend inwoners. Dit is inclusief de nabije kleine gehuchten in de vallei. De hoofdkern zelf ligt op 1288 meter hoogte en 160 kilometer van de Karinthische hoofdstad Klagenfurt.
Wat is er te zien en te doen in Heiligenblut?
Om eerlijk te zijn ga je niet naar Heiligenblut voor het dorp zelf. In totaal staan er slechts 70 huizen, waarvan een groot deel hotels, vakantiehuisjes en restaurants zijn. Ook is er een camping en vind je er twee kleine supermarkten. Door het dorp heen stroomt het gletsjerriviertje de Möll.
In het centrum van Heiligenblut, foto door Angie (CC BY 3.0)
De enige echte bezienswaardigheid in Heiligenblut is de kerk. Deze kenmerkt zich door een extreem spitse toren en is nauw verbonden met de geschiedenis en de naam van het dorp. Hierover lees je verder naar onderen meer. De kerk is gewijd aan Vincentius van Zaragoza en je kunt er een prachtig houtsnijwerk uit het begin van de 16e eeuw bekijken. Verder verschijnt de kerk van Heiligenblut bijna standaard op alle ansichtkaarten van het dorp.
De molens van Apriach, foto door Neithan90
Iets buiten Heiligenblut vind je twee andere culturele bezienswaardigheden. Ten eerste zijn dit de watermolens van het gehucht Apriach. Deze bijzondere molens stammen uit de 18e eeuw en hebben horizontaal in plaats van verticaal geplaatste raderen. In het Fleißtal net ten oosten van Heiligenblut staat een nagebouwd goudzoekersdorp. Je leert hier alles over de kortstondige goudkoorts van de 16e eeuw. Het is een leuke attractie voor kinderen.
De Großglockner en Nationalpark Hohe Tauern
Verreweg de grootste attractie van Heiligenblut is de Großglockner. Deze 3.798 hoge berg is de hoogste van Oostenrijk. De Großglockner ligt op de grens met Tirol meteen ten westen van het dorp. Je kunt met de auto of bus via de Großglockner Hochalpenstraße tot aan de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe op 2.369 meter hoogte rijden. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de berg en is er volop gelegenheid voor een inspannende klautertocht of andere waaghalzerij op de rotsen.
De Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, foto door cws
Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je ook de Pasterze bezoeken. Met een lengte van acht kilometer is dit de grootste gletsjer van Oostenrijk. In het verleden bracht een klein treintje je tot aan de gletsjer zelf, maar door de klimaatverandering is de gletsjer helaas wat gekrompen. Mijn advies is gewoon tot aan de gletsjer te lopen en het treintje te laten voor wat het is. Je bent nog geen half uur onderweg. Vergeet niet dat het ook in de zomer best koud kan zijn bij de Pasterze.
De Pasterze in de zomer, foto door Tadas Balčiūnas (CC BY 2.0)
De Großglockner ligt samen met de omliggende bergtoppen in het Nationalpark Hohe Tauern. Het bestaat sinds 1981, ligt op de grens van Karinthië, Tirol en het Salzburgerland en is een van de grootste natuurparken van Europa. Je vindt hier veel beschermde diersoorten, zoals gemzen en steenbokken, marmotten, edelherten, gieren en steenarenden. In het park liggen veel goed onderhouden wandelwegen. Ook zijn er een aantal berghutten waar je kunt overnachten.
Wandelen in Nationalpark Hohe Tauern, foto door Cristian Bortes (CC BY 2.0)
Het is overigens niet mogelijk om met een kabelbaan naar de top van de Großglockner te gaan. Een beklimming is bovendien enkel door ervaren bergklimmers mogelijk. Wil je toch hoog in de bergen wandelen, dan is de kabelbaan die vanuit het centrum van Heiligenblut vertrekt een aanrader. Deze brengt je naar de 2.606 meter hoge Schareck vanaf waar je een mooi uitzicht op tientallen vaak besneeuwde bergtoppen hebt. Een wandeling terug naar het dorp duurt ongeveer drie uur.
De Großglockner Hochalpenstraße
Ik heb de weg zojuist al kort genoemd, maar de Großglockner Hochalpenstraße is zo indrukwekkend dat een eigen kopje verdiend is. Deze spectaculaire weg werd in 1935 aangelegd om toeristen naar de regio te lokken en wordt nog ieder jaar door duizenden auto’s en motoren bedwongen. De in totaal 48 kilometer lange route brengt je van Heiligenblut over de bergen naar Bruck in het Salzburgerland. Onderweg heb je veel mogelijkheden te genieten van het uitzicht, een korte wandeling te maken of om wat te eten en te drinken.
De Großglockner Hochalpenstraße, foto door GeorgSchober
Het hoogste punt van de route is de 2.571 meter hoge Edelweißspitze, hoewel deze bergtop alleen bereikbaar is door een steile zijweg te nemen. Je kunt ook aan het begin van deze zijweg parkeren en het laatste deel te voet gaan. Het hoogste punt van de hoofdroute is de 2.504 Hochtor, vlak voordat je een tunnel naar het Salzburgerland inrijdt. Ook hier is er een parkeerplaats met een prachtig uitzicht op Heiligenblut en de Großglockner. De Kaiser-Franz-Josefs-Höhe tenslotte vanaf waar je naar de gletsjer kunt lopen, is opnieuw enkel bereikbaar via een zijweg.
Het enige nadeel aan de Großglockner Hochalpenstraße is de vrij hoge tol. Op moment van schrijven bedraagt deze €43 voor auto’s en €33 voor motoren (2024). Je kunt ter plaatse of via de officiële website betalen. Op de website controleer je ook meteen of de weg geopend is. Meestal is dit mei tot en met september, maar bij sneeuwval in het voor- of najaar gaat de weg wel eens dicht.
Heiligenblut in de winter
Hoewel de meeste toeristen in de zomer komen, valt er in de winter in Heiligenblut ook genoeg te doen. Vanuit het dorp kun je een kabelbaan omhoog nemen naar de 2.606 meter hoge Schareck, waar je een groot wintersportgebied vindt. Via de 12 skiliften is de Gjaidtroghöhe met 2.989 meter het hoogst bereikbare punt. Verder zijn er 55 kilometer aan blauwe, rode en zwarte pistes en is het mogelijk tot onderaan het dorp te skiën. Daar vind je ook nog twee oefenpistes voor beginners.
Wintersport in Heiligenblut, foto door baccaelfo
Verder kun je in Heiligenblut terecht voor activiteiten zoals langlaufen, ijsklimmen en schaatsen. Hotels en restaurants zijn er genoeg. Ga je naar Oostenrijk om na een dag op de piste te feesten, dan is Heiligenblut minder geschikt. Je kunt in dat geval beter kijken naar de populaire bestemmingen in Tirol en het Salzburgerland.
Geschiedenis van Heiligenblut
De geschiedenis van Heiligenblut is verweven met Briktius, een Deense prins die in de 10e eeuw terugkeerde van Byzantium. In de Alpen kwam hij vast te zitten in de sneeuw en stierf hij van de kou. Zijn lichaam werd later ontdekt door boeren die hem wilden begraven, maar ze merkten dat het been van Briktius steeds opnieuw boven de grond uitkwam. Dit vroeg om nadere inspectie, waarna de boeren een flesje met bloed vonden. Ze wisten meteen dat dit het bloed van Jezus moest zijn.
Er werd een kleine kapel gebouwd om het flesje te bewaren. Later ontstond rond de kapel een dorp met de naam Heiligenblut, wat natuurlijk verwijst naar het bloed in het flesje van Briktius. In de late middeleeuwen werd de kapel vervangen door de kerk die je vandaag de dag nog altijd in Heiligenblut kunt bewonderen.
Lijkt Heiligenblut je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk op deze pagina over Heiligenblut op Booking.com voor een overzicht en prijzen van de hotels. Betalen doe je meestal pas achteraf na aankomst.
De rest van de geschiedenis van Heiligenblut is minder mythisch. In de 16e eeuw was er sprake van een kortstondige goudkoorts in het nabijgelegen Fleißtal. Daarna was het eeuwenlang een klein boerendorp waar vrijwel niets gebeurde. Een grote verandering kwam in 1935, na de voltooiing van de Großglockner Hochalpenstraße. Sindsdien is Heiligenblut uitgegroeid tot een toeristische bestemming met ruim een miljoen bezoekers per jaar.
Klimaat van Heiligenblut
Doordat Heiligenblut hoog in de bergen ligt, is het er flink kouder dan in de rest van Karinthië. In de zomer liggen de maxima rond de 20 graden en de minima rond de 8 graden. In mei in september, de uiterste maanden waarin de Großglockner Hochalpenstraße meestal nog geopend is, kan het ‘s nachts vaak vriezen. Verder valt er door de tegen de bergen opstuwende wolken meer neerslag en is het er vaker bewolkt. In de winter is het er door de grote hoogte ook kouder dan in andere wintersportoorden van Karinthië.
Bereikbaarheid van Heiligenblut
Heiligenblut is het best te bereiken met de auto. Hiervoor kun je de B106 en vervolgens de B107 nemen vanaf Spittal an der Drau, waar je aansluiting hebt op de Tauernautobahn (A10) vanaf Salzburg. Deze rit duurt iets meer dan een uur. Vanaf Lienz in Oost-Tirol is Heiligenblut via dezelfde B107 nog iets dichterbij. Een andere optie is de op deze pagina besproken Großglockner Hochalpenstraße, vanuit het dorpje Bruck in het Salzburgerland. Denk er wel aan dat deze toeristische tolweg niet het hele jaar geopend is.
Heiligenblut is onder meer bereikbaar via de Großglockner Hochalpenstraße
Ben je met het openbaar vervoer? Dan kun je eenmaal per dag buslijn 5108 nemen vanaf Spittal, dat weer te bereiken is met de S-Bahn van Karinthië. Ook goed om te weten is dat er vanuit Heiligenblut driemaal per dag een bus op en neer gaat naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dit is ook een aanrader voor hen die liever geen tol betalen voor de Großglockner Hochalpenstraße.
Lijkt Heiligenblut je een leuke bestemming voor je vakantie? Kijk op deze pagina over Heiligenblut op Booking.com voor een overzicht en prijzen van de hotels. Betalen doe je meestal pas achteraf na aankomst.
Verder lezen
Hieronder verschijnen automatisch alle artikelen die over Heiligenblut gaan. Wil je meer weten over de verdere omgeving? Bekijk dan ook eens mijn pagina over Karinthië.