Bad Kleinkirchheim, bergen en ontspannende thermen

Bad Kleinkirchheim is een klein bergstadje. Het is leuk om er doorheen te lopen en de historische kerkjes, boerderijen en watermolen te bekijken, maar dat is niet waar de meeste mensen voor komen. Toeristen trekken namelijk bij voorkeur naar de al dan niet met sneeuw bedekte bergen die Bad Kleinkirchheim omringen. En als ze overdag hebben geskied, gewandeld of gefietst, komen ze ‘s middags graag terug om te eten, te slapen en de wellnesscentra te bezoeken.

Bad Kleinkirchheim in de winter

Bad Kleinkirchheim in de winter, foto door Michael Gruber (CC BY 2.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Bad Kleinkirchheim ligt op 1087 meter hoogte. De complete gemeente telt pakweg 1.700 inwoners als je de talrijke toeristen buiten beschouwing laat. Bestuurlijk valt het lokaal onder Spittal an der Drau, dat iets meer dan dertig kilometer naar het westen ligt. Een dikke vijftig kilometer naar het oosten ligt de Karinthische hoofdstad Klagenfurt.

Wat is er te zien en te doen in Bad Kleinkirchheim?

Rondom Bad Kleinkirchheim bevinden zich enkele kleinere dorpjes en gehuchten die tot dezelfde gemeente behoren. Een daarvan is St. Oswald. Het ligt dicht tegen het stadje, maar dan 232 meter hoger. De twee plaatsjes worden vaak in een adem genoemd, met name als het over het skigebied gaat. Beide hebben een eigen grote kabelbaan. Het zijn de Biosphärenparkbahn Brunnach in St. Oswald en de Kaiserburgbahn in Bad Kleinkirchheim zelf.

Bad Kleinkirchheim behoort ‘s zomers en ‘s winters tot de twintig meest populaire vakantiebestemmingen van Oostenrijk. Daardoor vind je er alles wat je nodig hebt om na een dag in de buitenlucht weer helemaal tot jezelf te komen. Zo kun je kiezen uit een grote variëteit aan restaurants. De lokale keuken is prominent vertegenwoordigd, onder andere met zogenaamde Buschenschanken; tavernes waar je niet alleen wijn kunt drinken, maar ook kunt eten. Wie de voorkeur geeft aan Italiaans eten of maaltijden van de grill kan terecht bij gespecialiseerde restaurants. Ook in de bergen bij de kabelbaanstations vind je eetgelegenheden.

Heerlijk ontspannen in Bad Kleinkirchheim

Heerlijk ontspannen in Bad Kleinkirchheim, foto door Johannes Puch (CC BY 2.0).

Overnachtingsadressen zijn er te kust en te keur in Bad Kleinkirchheim. Je kunt onder andere slapen in een modern hotel, in een pension, in een huisjespark, in een appartement of bij de boer. Het aanbod is omvangrijk. Daarnaast telt het plaatsje twee omvangrijke wellnesscentra. Dat laatste is geen toeval, want het helende karakter van het water uit de omliggende Nockberge is al meer dan een millennium bekend. De lokale spa’s maken er dankbaar gebruik van.

Bad Kleinkirchheim in de zomer

Wie in de zomer naar Bad Kleinkirchheim gaat, komt eigenlijk niet voor het stadje zelf, maar voor het omliggende berglandschap. Met de kabelbanen sta je er al snel middenin. Als je de Kaiserburgbahn uitstapt ben je op meer dan 2000 meter hoogte. Vanaf daar kun je fantastische vergezichten beleven en lopend of fietsend het landschap verkennen. Zowel beginners als gevorderden kunnen ter plekke routes uitzoeken die aansluiten op hun ambitieniveau. Afstanden lopen uiteen van ongeveer acht tot achttien kilometer. Houd wel rekening met een hoogteverschil van minstens 600 meter. Voor mountainbikers ligt er de langste flowbaan van Europa; je gaat continu bergaf.

Wandelen in de bergen

Wandelen in de bergen, foto door Franz Gerdl (CC BY 2.0).

De Biosphärenparkbahn Brunnach brengt je naar een hoogte van pakweg 1900 meter. Ook daar kun je met de mountainbike de berg afrijden. Het aantal wandelroutes op de Brunachhöhe is beperkt, zeker vergeleken met de Kaiserburg. Je hoeft overigens niet de berg op voor een leuke fiets- of wandelroute, want je vindt ze ook in het dal.

De kerk van het dorp

De kerk van het dorp, foto door Bad Kleinkirchheim (CC BY 2.0).

Wandelen en mountainbiken zijn de activiteiten die ‘s zomers het meest voor de hand liggen in Bad Kleinkirchheim, maar dat neemt niet weg dat er meer is te doen. Zo telt de lokale golfbaan – de hoogstgelegen van Karinthië – 18 holes. Daarnaast bevinden zich ook enkele tennisbanen in en rond het plaatsje. Wie wil zwemmen kan terecht bij de wellnesscentra waar ook zwembaden zijn. Als klap op de vuurpijl is er zelfs een heuse rodelbaan. Het is de Kaiserburg Bob, waarmee je met hoge snelheid in een duosit bijna anderhalve kilometer met 26 bochten aflegt.

Bad Kleinkirchheim in de winter

In Bad Kleinkirchheim kun je ‘s winters meerdere sporten beoefenen, waaronder schaatsen, snowboarden en langlaufen. Ook is het mogelijk om met een gids lange sneeuwschoen- of skitochten door de sneeuw te maken. Het populairste is echter het skiën. Het complete gebied inclusief St. Oswald telt in totaal 22 skiliften en kabelbanen met een gezamenlijke lengte van 22,5 kilometer. De pistes meten in totaal een lengte van meer dan 100 kilometer en bevinden zich op een hoogte van 1065 tot 2040 meter. Tussen Bad Kleinkirchheim en St. Oswald rijdt een buslijn waar je gratis gebruik van kunt maken.

Pistes op de Nockalm

Pistes op de Nockalm, foto door Gert Steinthaler (CC BY 2.0).

De zeven bergen die het skigebied telt zijn achtereenvolgens de Kaiserburg (2055 m), de Strohsack (1904 m), de Kolmnock (1845 m), de Priedröf (1963 m), de Wiesernock (1969 m), de Spizeck (1919 m) en de Brunnach (1976 m). Wie houdt van lange pistes kan het beste terecht in Bad Kleinkirchheim, mede doordat St. Oswald hoger ligt terwijl de bergen daar iets lager zijn. Daar staat tegenover dat de pistes in St. Oswald dikwijls rustiger zijn en meer in de zon liggen.

Gevorderde skiërs worden vooral enthousiast van Piste 8; de Weltcupabfahrt Franz Klammer vanaf de Strohsack. Deze zwarte piste loopt van een hoogte van 1904 meter naar het dal. Beginners zullen desondanks geen enkele moeite hebben om een leuk, minder uitdagend traject te vinden. Wat dat betreft biedt het skigebied voor iedereen wat wils. Andere redenen waarom wintersporters enthousiast zijn over Bad Kleinkirchheim zijn het aantrekkelijke prijsniveau, de geringe drukte en het kindvriendelijke karakter.

Hotels en vakantiehuisjes in Bad Kleinkirchheim

Op zoek naar een hotel, een appartement of toch maar liever een vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Bad Kleinkirchheim op Booking.com. Binnen enkele minuten heb je al een reservering geregeld.

In de omgeving

In de directe omgeving van Bad Kleinkirchheim bevinden zich twee bezienswaardige plaatsjes. Het eerste is Feld am See, dat op ongeveer twaalf kilometer afstand ligt. Vooral families beleven er ‘s zomers een fijne dag op het water van de plaatselijke Brennsee. Zij kunnen er onder andere zwemmen, kanoën en zeilen. Het tweede plaatsje van belang is Döbriach, dat aan de Millstätter See ligt. Je kunt er onder andere naar een themapark rond plaatselijke sagen en legenden. Het ligt op twintig kilometer afstand

Feld am See

Feld am See, foto door Johannes Puch (CC BY-SA 4.0).

Andere interessante plekken om te bezoeken vanuit Bad Kleinkirchheim zijn:

Geschiedenis van Bad Kleinkirchheim

Vanwege de dichte bebossing en de afwezigheid van handelsroutes duurde het tot na de val van het Romeinse Rijk voordat de eerste bewoners zich meldden. In eerste instantie was Bad Kleinkirchheim een kleine gemeenschap van boeren, ook nog toen de heilzame werking van de lokale bronnen bekend werd. Commerciële exploitatie daarvan startte aan het einde van de negentiende eeuw. De eerste skilift dateert uit 1956. Vanaf die periode ontwikkelde Bad Kleinkirchheim zich snel tot de toeristische trekpleister die het nu is. Het aantal inwoners nam als gevolg drastisch toe.

Klimaat van Bad Kleinkirchheim

Klimaat van Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim heeft een gematigd continentaal klimaat. Simpel gezegd is dat een landklimaat. De winters zijn koel en de gemiddelde temperatuur komt niet vaak boven het vriespunt. Dat neemt niet weg dat uitschieters naar boven voorkomen. Er kan flink wat sneeuw vallen. In de zomer is het weer doorgaans bijzonder aangenaam met een maximumtemperatuur van ongeveer 24 graden celcius. De zomer is de natste periode van het jaar, maar desondanks kun je per dag toch nog rekenen op gemiddeld acht uur zonneschijn per dag.

Bereikbaarheid en kaart

Op de kaart hieronder zie je dat Bad Kleinkirchheim niet groot is. Het eigenlijke dorpscentrum vind je bij A. De dalstations van de in de tekst vermelde Kaiserburgbahn (B) in Bad Kleinkirchheim zelf en de Biosphärenparkbahn Brunnach (C) in het gehucht St. Oswald zijn eenvoudig bereikbaar. Supermarkten, een SPAR en een Billa zoals in vrijwel elk Oostenrijks dorp, liggen centraal langs de B88 (D).

kaart: kaart van Bad Kleinkirchheim

Vanuit Nederland rijd je om bij Bad Kleinkirchheim te komen bij Salzburg Oostenrijk binnen. Vanaf daar ga je over de A10 naar het zuiden. Bedenk dat een Autobahnvignet daarvoor verplicht is.

Met de trein kom je ook bij Salzburg het land in. Vanaf daar ga je met de intercity naar Villach. Voor het laatste deel moet gebruik worden gemaakt van de bus. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt bij Klagenfurt. Daarna volgt Salzburg.

Hotels en vakantiehuisjes in Bad Kleinkirchheim

Op zoek naar een hotel, een appartement of toch maar liever een vakantiehuisje? Bekijk dan deze pagina over Bad Kleinkirchheim op Booking.com. Binnen enkele minuten heb je al een reservering geregeld.

Verder lezen

Benieuwd wat er verder in de omgeving te doen is? Kijk dan ook eens naar de artikelen over de Nockalmstraße en de Millstätter See. Op de pagina over Karinthië lees je meer over de deelstaat. Wanneer er tenslotte nieuwe artikelen over Bad Kleinkirchheim verschijnen op deze website, zie je deze hieronder verschijnen.

Publicatiedatum: 13-10-2023. Laatst bijgewerkt op: