Krumpendorf, een rustig dorp aan de Wörthersee

Ben je op zoek naar een vakantie in een klein dorp aan een Oostenrijks bergmeer met veel bezienswaardigheden in de omgeving? Kijk dan naar Krumpendorf am Wörthersee. Dit dorp ligt direct aan het grootste meer van Karinthië en niet ver van Klagenfurt. Door het aangename klimaat is het vooral in de zomer een aanrader. Hieronder vertel ik je alles over Krumpendorf dat je moet weten.

Krumpendorf met Klagenfurt in de achtergrond

Krumpendorf met Klagenfurt in de achtergrond, foto door Gemeinde Krumpendorf.

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Feiten en cijfers

Krumpendorf telt 3.418 inwoners. Behalve het dorp zelf behoren ook Görtschach, Nußberg, Pritschitz en Tultschnig tot de gemeente. Krumpendorf ligt 450 meter boven zeeniveau. Naar Klagenfurt is het 8 kilometer.

Wat is er te zien en te doen in Krumpendorf?

Krumpendorf is klein een dorp dat in de 19e eeuw een toeristische bestemming werd voor de rijke inwoners van Wenen. Verwacht dus geen centrum met veel oude gebouwen. Het dorp bestaat voornamelijk uit woonhuizen waarvan een groot deel uitgebaat wordt als vakantiehuis. Voor inkopen kun je terecht bij Penny, een supermarkt, en ook is er een bakkerij.

Het Parkbad van Krumpendorf

Het Parkbad van Krumpendorf, foto door Wolfgang (CC BY-ND 2.0).

In het oosten van Krumpendorf heb je naast elkaar twee kleine jachthavens, aangeduid als Marina Krumpendorf Alt en Marina Krumpendorf Neu. Je kunt hier een bootje huren om de Wörthersee te verkennen. De meeste hotels en vakantiehuisje direct aan de oever beschikken over hun eigen steiger. Zwem je liever? Bezoek dan het Parkbad met een klein strand waar het ook voor kinderen veilig is.

Villa Schwalbennest uit 1889

Villa Schwalbennest uit 1889, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Wat bezienswaardigheden betreft kun je in Krumpendorf een aantal villa’s die tot de Wörthersee-Architektur behoren bekijken. Dit zijn statige villa’s die aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw gebouwd werden voor de rijke elite uit Wenen. Vooral Villa Schwalbennest uit 1889 en Villa Madile uit 1890 zijn mooi om te zien. Iets ouder, namelijk uit 1740, stamt Schloss Krumpendorf. Dit is een klein barok paleis dat nu in gebruik is als school.

Schloss Drasing

Schloss Drasing, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 3.0).

Zie je een wandeling door de heuvels ten noorden van Krumpendorf wel zitten? Bezoek dan eens de kerk van Pirk. Dit is een zeer kleine maar schattige kerk die gebouwd werd rond 1200. Ook een aanrader is Schloss Drasing, een klein kasteel uit de 16e eeuw. Het kasteel zelf is niet toegankelijk, maar het voorgebouw er meteen naast doet dienst als hotel en restaurant. Enkele minuten verder langs dezelfde weg staat nog Schloss Hornstein uit de 15e eeuw, maar dit kasteel verkeerd helaas in slechte staat.

In de omgeving

Direct ten oosten van Krumpendorf ligt Klagenfurt, de hoofdstad van Karinthië waar je een prachtig historisch centrum vindt. Volg je de oever van het meer richting het westen, dan kom je uit in de elegante dorpen Pörtschach en Velden. In het laatste dorp staat een prachtig kasteel uit de tijd van de renaissance. Aan de zuidelijke oever van de Wörthersee is Maria Wörth de moeite waard. Dit is een klein schiereiland met twee middeleeuwse kerken. Op de Pyramidenkogel ten zuiden van Maria Wörth staat een 100 meter hoge uitkijktoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het meer.

Geschiedenis van Krumpendorf

Langs de oever van de Wörthersee

Langs de oever van de Wörthersee, foto door Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0).

Krumpendorf werd in 1216 voor het eerst genoemd als Chrumpendorf. Tot en met de 19e eeuw was het een klein agrarisch dorp omgeven door weilanden. In de 19e eeuw kwam hier door de aanleg van een treinspoor verandering in. Door het uitstekende klimaat werd de Wörthersee een toeristische bestemming voor de rijke inwoners van Wenen. Aanvankelijk concentreerde dit toerisme zich in Pörtschach en Velden, maar Krumpendorf volgde al snel. Sindsdien is het toerisme de belangrijkste bron van inkomen voor het dorp.

Klimaat van Krumpendorf

Doordat het basin waar de Wörthersee in ligt aan alle kanten omgeven is door hoge Alpen, kent Krumpendorf een landklimaat met zonnige zomers. De winters zijn juist weer veel kouder dan in Nederland, hoewel het meer gemiddeld slechts eens per tien jaar volledig bevriest. Kijk voor een grafiek met temperaturen en neerslag naar mijn pagina over Klagenfurt.

Bereikbaarheid en kaart

Op de kaart hierboven heb ik de jachthavens van Krumpendorf (A), de supermarkt (B), het treinstation (C) en het Parkbad (D) voor je aangegeven. De hierboven besproken kerk van Pirk (E) en Schloss Drasing (F) liggen iets ten noorden van Krumpendorf.

kaart: de Wörthsee

Het dorp is bijzonder goed te bereiken. Ben je met de auto, neem dan de A2 vanaf Klagenfurt of Villach. Deze autosnelweg ligt meteen ten noorden van Krumpendorf. Reis je met het openbaar vervoer, neem dan een trein van de S-Bahn van Karinthië die stopt op het station van Krumpendorf. De doorgaande treinen, bijvoorbeeld van Wenen via Klagenfurt en Villach naar Italië, stoppen hier overigens niet.

Hotels en vakantiehuisjes in Krumpendorf

In Krumpendorf vind je een groot aantal vakantiehuisjes en enkele hotels. Benieuwd naar de beschikbaarheid en prijzen? Kijk dan op deze pagina over Krumpendorf op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Verder lezen

Wil je weten wat er zoal in de omgeving van Krumpendorf te zien is? Bekijk dan mijn pagina’s over de Wörthersee of over de deelstaat Karinthië.

Publicatiedatum: 01-10-2019. Laatst bijgewerkt op: