Feldkirchen, ideale uitvalsbasis voor een leuke vakantie

Feldkirchen in Kärnten is al eeuwenlang een bestuurlijk centrum voor de nabije omgeving. In het sfeervolle stadje vind je tal van restaurants en accommodaties waar je de avond en de nacht kunt doorbrengen. Overdag lonkt de omgeving die voor iedereen wat wils biedt. Zo kan er ‘s zomers vooral worden gefietst, gewandeld en gezwommen. ‘s Winters kun je kiezen uit verschillende skigebieden die op minder dan een half uur rijden liggen.

Het centrum van Feldkirchen

De Hauptplatz van Feldkirchen, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Karinthië

Ga je naar Karinthië en zoek je een hotel of vakantiehuisje? Wacht dan niet te lang met boeken. Op deze pagina op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod van leuke accommodaties. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

TIP: Ga je naar Oostenrijk en heb je nog geen tolvignet gekocht? Bestel dan eenvoudig een digitaal vignet via Vignet-Bestellen.nl. Dit is binnen enkele minuten geregeld. Zo wordt al het werk je uit handen genomen!

Feiten en cijfers

Feldkirchen in Kärnten ligt op een hoogte van 554 meter aan de noordelijke kant van het Klagenfurter Bekken. Er wonen circa 15.000 inwoners, waarvan bijna 3.000 in het stadje zelf. De rest woont in de gehuchten, buurtschappen en dorpjes eromheen. Provinciehoofdstad Klagenfurt ligt circa vijfentwintig kilometer naar het zuidoosten.

Wat is er te zien en te doen in Feldkirchen?

Het stadscentrum van Feldkirchen in Kärnten is bijzonder overzichtelijk. De twee toeristische hoogtepunten bevinden zich op amper twee minuten lopen van elkaar. Een mooi startpunt om de stad te verkennen is de Hauptplatz, die al sinds de twaalfde eeuw bestaat. Rondom staan oude panden uit verschillende periodes. De barokke Mariazuil met Heilige Drie-eenheid neemt een belangrijke plek in op het plein. Je kunt het historische karakter ervan in je opnemen vanuit een van de verschillende horecagelegenheden.

Het Bamberger Amthof

Het Bamberger Amthof, foto door Mefusbren69.

De andere plek die je gezien moet hebben als je in Feldkirchen bent, is het Bamberger Amthof. In historisch opzicht is het een belangrijk object, want de plaatselijke bevolking heeft zich er verschanst toen de Turken eind vijftiende eeuw het land binnenvielen. In zijn huidige vorm is het gebouw ongeveer driehonderd jaar oud. Desalniettemin heeft het kasteel veel van zijn middeleeuwse charme behouden. Tegenwoordig is het een cultureel centrum waar tal van activiteiten plaatsvinden. Lokale kunstenaars exposeren er. Bovendien kun je er een klein stadsmuseum bezoeken.

Een van de leuke straatjes in Feldkirchen

Een van de leuke straatjes in Feldkirchen, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Als je nog niet hebt gegeten aan de Hauptplatz – of alweer toe bent aan een tweede maaltijd – kun je na een bezoek aan het Bamberger Amthof kiezen uit veel verschillende keukens; van biologisch tot fastfood en van lokaal tot Italiaans. Voor een aangename overnachting zijn er genoeg pensions, gasthöfe en vakantiewoningen beschikbaar met een aangename Karinthische couleur locale.

Feldkirchen in de zomer

De hoogteverschillen zijn significant, maar niet bijzonder extreem in en rond Feldkirchen in Kärnten. Hoger dan 1069 meter wordt het niet. Het stadje ligt in een bekken en dat betekent dat je vanaf de weiden op de bergen en heuvels eromheen een wijds uitzicht hebt. Dat maakt het een prachtig landschap om te wandelen of te fietsen. Bij de lokale VVV bij de Hauptplatz kun je een wandelkaart krijgen, waar zestien uitgezette routes op staan aangegeven. Ook kun je in het stadje fietsen en mountainbikes huren.

In de omgeving van Feldkirchen

In de omgeving van Feldkirchen, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

De wandelroutes liggen onder andere in de bossen rond de Flatschacher See, een meertje dat zich op twee en een halve kilometer afstand van Feldkirchen bevindt. Tip: Neem vooral zwemspullen mee. Het water is slechts maximaal drie en een halve meter diep, waardoor het water snel opwarmt tot een aangename temperatuur. Bij het meertje vind je ook een speeltuin, een voetbalveld en een fitnessbaan. Een andere meer in de omgeving is de iets grotere Maltschacher See. Ook daar wordt veel gezwommen. Je vindt het iets verder weg aan de andere kant van Feldkirchen.

Feldkirchen in de winter

De beide meertjes (de Flatschacher See en de Maltschacher See) nodigen ook in de winter uit tot het maken van een mooie wandeling. Als het stevig heeft gevroren, kun je kijken naar ijshockeyers en andere schaatsers. Daarnaast kom je ook tal van langlaufers tegen als er voldoende sneeuw ligt. Skiërs komen niet aan hun trekken in Feldkirchen, tenzij zij de moeite willen nemen om een half uurtje in de auto te zitten. De meest nabijgelegen skigebieden zijn:

In Feldkirchen zelf valt er weinig te wintersporten

In Feldkirchen zelf valt er weinig te wintersporten, foto door Johann Jaritz (CC BY-SA 4.0).

Het bijzonder populaire Bad Kleinkirchheim ligt op dertig kilometer en is in iets meer dan een half uur goed te bereiken vanuit Feldkirchen. Er ligt meer dan honderd kilometer aan skipistes. Naar de Turracher Höhe met ongeveer achtendertig kilometer aan skipistes is het ongeveer even ver rijden. Hetzelfde geldt voor Falkert, het hoogstgelegen skidorp van Karinthië.

In de omgeving

Als je een dagje op stap wilt, kun je vanuit Feldkirchen in Kärnten alle kanten op. Er is natuur, historie, water en stedelijk schoon in overvloed. Hieronder staat een aantal suggesties:

De Nockalmstrasse

De Nockalmstrasse is een populaire bestemming, foto door Bad Kleinkirchheim (CC BY 2.0).

Geschiedenis van Feldkirchen

Al sinds de late steentijd en de bronstijd wonen er mensen in de omgeving van het huidige Feldkirchen in Kärnten. De plaatselijke veldkerk staat al genoteerd op een document dat dateert uit de periode rond de eerste millenniumwisseling. Het gebied heeft eerst geleden onder gewelddadige invallen van Turken en later onder die van Hongaren. Na de Tweede Wereldoorlog bood het plaatsje plek aan een plaatselijke bezettingsmacht van 40.000 Britten en hun 7.000 paarden. Tot het begin van de jaren vijftig raakte het daardoor redelijk afgezonderd van de rest van Oostenrijk. Met de komst van de VVV in 1959 werd die periode definitief afgesloten.

Klimaat van Feldkirchen

Klimaat van Feldkirchen

Feldkirchen in Kärnten heeft een landklimaat. Dat betekent dat het er in de zomer warm en aangenaam is. De winters zijn koud. Naarmate je hoger komt, daalt de temperatuur. De meeste neerslag valt doorgaans in de maanden mei en juni. Het minst valt er in december. De gemiddelde temperatuur is 10 graden celcius.

Bereikbaarheid en kaart

kaart: kaart van XXXXX

Op de kaart hierboven staat de Hauptplatz van Feldkirchen aangegeven met A. Het Bamberger Amthof (B) ligt op loopafstand. Direct langs de B94 aan de rand van het stadje vind je vier supermarkten, namelijk een Billa, een Lidl, een Spar en een Hofer (C). Hier kun je ook eenvoudig parkeren om het centrum te bezoeken.

De meeste Nederlanders rijden over Frankfurt, München en Salzburg naar Karinthië. Eenmaal in Oostenrijk rijd je over de A10 langs Flachau, Spittal an der Drau en Villach naar Feldkirchen in Kärnten. Vergeet niet dat je daarvoor een Autobahnvignet nodig hebt. Feldkirchen heeft ook een station. Per trein volg je een vergelijkbare route als met de auto. Het laatste stuk vanaf Villach kun je als je vooruit rijdt aan de rechterzijde de Ossiacher See zien liggen. Het vliegveld van Klagenfurt is het dichtst bij. Eventueel kun je voor je vliegreis uitwijken naar het verder gelegen Salzburg.

Hotels en vakantiehuisjes in Feldkirchen

Zoek je een hotel of vakantiehuisje in of in de omgeving van Feldkirchen? Kijk dan eens naar deze pagina over Feldkirchen op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa. Betalen doe je vaak pas na aankomst.

Verder lezen

Wil je behalve Feldkirchen ook nog andere plaatsen in de omgeving bezoeken? Kijk dan eens naar ons uitgebreide artikel over de deelstaat Karinthië zelf. Ook de Ossiacher See op ongeveer 15 kilometer van Feldkirchen is een aanrader.

Publicatiedatum: 28-02-2024. Laatst bijgewerkt op: