De Basilika Mariatrost, een bedevaartsoord bij Graz

Stiermarken is een van de meest religieuze deelstaten van Oostenrijk. Het komt dan ook niet als een verrassing dat je er talloze katholieke kerken, kloosters en zelfs bedevaartsoorden vindt. Ben je in de hoofdstad Graz en wil je wel eens een bedevaartsoord van dichtbij bekijken? Bezoek dan de in de barokke stijl gebouwde Basilika Mariatrost net buiten de stad.

De Basilika Mariatrost

De Basilika Mariatrost, foto door Andrisaal (onder CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Stiermarken? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert. Op de pagina over Stiermarken op Booking.comkun je alvast het aanbod bekijken en de prijzen controleren.

Wat is er te doen en te zien?

De basiliek, soms ook wel Basilika Mariae Geburt genoemd, staat bovenop de 496 meter hoge Purberg. Om de ingang te bereiken moet je eerst de Angelus-Stiege beklimmen, een 216 meter lange trap. Ben je liever lui en met de auto? Rijd dan door en parkeer bij het kerkhof vanaf waar je de kerk ook bereikt.

De Basilika Mariatrost is opmerkelijk omdat het gaat om een kerk waar een klooster omheen is gebouwd. De kerk staat dus als het ware op de binnenplaats van het klooster. Beide komen in een prachtige barokke stijl, waarbij de twee 61 meter hoge torens tot in de verre omgeving te zien zijn. Andere mooie details zijn de geel geschilderde voorgevel en de grote koepel in het midden.

Het prachtige interieur van de kerk

Het prachtige interieur van de kerk, foto door E.mil.mil (onder CC BY-SA 3.0)

Zoals gezegd is de basiliek een bedevaartsoord en vanuit de rest van Oostenrijk, Hongarije en Kroatië komen ieder jaar duizenden pelgrims om een houten beeldje van Maria uit 1465 te bekijken. Ik ben zelf niet katholiek en zal het wel niet begrijpen, maar het schijnt nogal een speciaal beeld te zijn. In 1695 werd het voorzien van een barok decor en het staat nu in het middelpunt van de kerk.

Zelfs als je niet gelovig bent is de basiliek mooi om te zien. In de koepel en op de muren vind je grote fresco’s over het leven van Maria en over de geschiedenis van het bedevaartsoord zelf. Verder vind je parallel aan het hoogaltaar in de ruimtes van het klooster de Pauluskapelle en de Sakristei. Vooral de Pauluskapelle is prachtig versierd met onder meer grote wandschilderingen uit 1736. In de winter worden de kerkdiensten hier gehouden omdat de kapel in tegenstelling tot het hoogaltaar over verwarming beschikt.

Geschiedenis van de Basilika Mariatrost

De geschiedenis van de basiliek gaat terug naar het begin van de 18e eeuw. De grond waar nu de kerk staat en ook het Mariabeeld kwamen toen in handen van de Pauliner, een Duitse monnikenorde. Zij begonnen in 1714 met het bouwen van de kerk die je nu kunt bekijken, maar moesten voordat de werkzaamheden voltooid waren Stiermarken verlaten als gevolg van de secularisering onder keizer Jozef II. Mariatrost, zoals de plaats inmiddels heette, kwam toen in handen van van de orde van de franciscanen die het werk voltooiden.

Sfeervolle foto van de Basilika Mariatrost

Sfeervolle foto van de Basilika Mariatrost door Manfred Moitzi (onder CC BY-SA 2.0)

Pas veel later, in 1996, verlieten de franciscaanse monniken Mariatrost eveneens. Het werd toen een gewone parochiekerk. Weer drie jaren daarna werd het door de paus tot een basilica minor verheven.

Bereikbaarheid Basilika Mariatrost

Wil je de basiliek bezoeken, denk er dan aan dat het in de eerste plaats een actieve kerk is en in de tweede plaats een toeristische bezienswaardigheid. Probeer dus de kerkdiensten te vermijden. Deze zijn iedere zondag om 8:00 en 10:30 uur, en van dinsdag tot en met zaterdag om 19:00 uur. De tijden veranderen af en toe, dus ik raad je aan van tevoren even op de website van het bedevaartsoord te kijken.

kaart van Basilika Mariatrost in Graz

De Basilika Mariatrost (A op de kaart) ligt aan de rand van Graz en is opvallend eenvoudig te bereiken. Ga je met het openbaar vervoer, dan kun je tramlijn 1 vanuit het centrum nemen. De laatste halte van de tram (B) ligt vervolgens 300 meter bij de basiliek vandaan.

Hotels en vakantiehuisjes in Graz

Graz is een behoorlijk grote stad met veel hotels. Wil je de prijzen en beschikbaarheid controleren, dan raad ik je aan op deze pagina over Graz op Booking.comte kijken. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je hotel.

Meer lezen

Benieuwd wat er verder in de stad of de omgeving te doen is? Kijk dan eens naar mijn pagina’s over Graz en over de deelstaat Stiermarken. Ik heb hier de meeste grote toeristische attracties voor je op een rij gezet.

Publicatiedatum: 20-09-2017. Laatst bijgewerkt op: