De Uhrturm van Graz

De Uhrturm van Graz is een 28 meter hoge toren bovenop de Schlossberg. Het is een van de overblijfselen van een door het leger van Napoleon afgebroken kasteel. Vandaag de dag is het een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Dit komt vooral omdat de toren opvallend dik is en vrijwel overal vanuit de historische binnenstad zichtbaar is.

De Uhrturm van Graz

De Uhrturm van Graz, foto door Nick Savchenko (CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Stiermarken? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert. Op de pagina over Stiermarken op Booking.comkun je alvast het aanbod bekijken en de prijzen controleren.

Wat is er te zien en te doen?

De Uhrturm heeft een spits dak en opvallende wijzerplaten van maar liefst 5 meter in doorsnee. Boven de wijzerplaten loopt een houten omgang met op iedere hoek een wachtpost. In het dak zitten drie dakkapellen met ieder een bel. De oudste bel van de Uhrturm van Graz stamt uit 1382 en heet de Stundenglocke (uurbel). De volgende is de Armensünderglocke (arme zondaars-bel) die dateert van circa 1450 en de laatste bel is de Feuerglocke (vuurbel) uit 1645.

De klok van de Uhrturm

De klok van de Uhrturm, foto door Ralf Roletschek (CC GFDL 1.2)

Wie naar de Uhrturm kijkt, kan zich lelijk vergissen in de tijd. Vroeg in het bestaan van de toren, toen het leven nog niet zo jachtig was, werden enkel de uren aangegeven. Omdat dit vanuit heel Graz goed leesbaar moest zijn, werd een wijzer van het midden van de wijzerplaat naar de rand van 2,5 meter lang aangebracht. Later wilden de inwoners van Graz ook aan minuten doen en moest er ook een wijzer voor minuten bijkomen. Omdat de uurwijzer al erg groot was, werd de minutenwijzer dus kleiner. Normaal gesproken is de uurwijzer juist het kortst en de minutenwijzer het langst.

De Uhrturm is verder een van de oudste gebouwen van Graz. Al in 1265 werd in de geschriften een toren op deze plaats genoemd. Op de centraal Schlossberg werd in 1125 de burcht Gradec gebouwd, wat Slowaaks voor klein kasteel is. De naam Graz is weer een verbastering hiervan. Midden 16e eeuw werd Gradec versterkt tot een burcht van maar liefst 400 meter lang die nooit is veroverd. Pas toen het leger van Napoleon in 1809 Wenen innam, gaf Graz zich ook gewonnen. Napoleon heeft daarna de gehele burcht laten afbreken, echter de bewoners van Graz hebben de Uhrturm én de verderop gelegen Glockenturm en behouden.

De Uhrturm in de winter

Met een lift of een trap van 260 treden kun je de Uhrturm bereiken voor een fenomenaal uitzicht over Graz. Rondom de toren zijn exotische tuinen aangelegd met kunstwerken. Behalve de Uhrturm staat er op de berg nóg een klokkentoren, namelijk de achtkantige Glockenturm ofwel Liesl. Verder zijn er kazematten met een theater, gangenstelsels uit de Tweede Wereldoorlog, een Chinees paviljoen, de Thomaskapel en de de Türkenbrunnen, een 94 meter diepe waterput.

Bereikbaarheid van de Uhrturm

kaart: locatie Dom van Innsbruck

De Uhrturm (A op de kaart) is niet lastig te bereiken, want je kunt de toren bijna overal vanuit de oude binnenstad zien. Je kunt de trap of de lift nemen vanaf de Schloßbergplatz (B), een plein dat aan de Sackstraße ligt die weer aan het noordelijke uiteinde van de Hauptplatz begint. Een andere manier de berg op te komen is door middel van een kleine kabeltrein (C), maar hiervoor moet je nog 200 meter doorlopen de Sackstraße in. Bovenop de berg loop je dan via de Türkenbrunnen en het Chinese paviljoen naar de Uhrturm.

Hotels en vakantiehuisjes in Graz

Graz is een behoorlijk grote stad met veel hotels. Wil je de prijzen en beschikbaarheid controleren, dan raad ik je aan op deze pagina over Graz op Booking.comte kijken. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je hotel.

Verder lezen

Wil je weten wat er nog meer in de stad te zien en te doen is? Bekijk dan mijn uitgebreide pagina over Graz.

Publicatiedatum: 12-09-2019. Laatst bijgewerkt op: