Kasteelruïne Gösting bij Graz

Als je een bezoek brengt aan Graz in Stiermarken, dan is een wandeling naar de kasteelruïne van Gösting zeker de moeite waard. Vanuit Graz kun je de locatie in ongeveer een halfuurtje te voet bereiken. Houd er rekening mee dat je een beetje moet klimmen onderweg. Goede wandelschoenen en een redelijke conditie zijn dus aanbevolen. Een bezoek in de herfst is verder een aanrader, omdat de natuur dan de mooiste kleuren tentoonspreidt.

Kasteelruïne Gösting

Kasteelruïne Gösting, foto door Clemens Stockner (onder CC BY-SA 4.0)

Hotels en vakantiehuisjes in het Salzburgerland

Ben je nog op zoek naar een hotel of vakantiehuisje in Stiermarken? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert. Op de pagina over Stiermarken op Booking.comkun je alvast het aanbod bekijken en de prijzen controleren.

Wat is er te zien en te doen?

Al van een flinke afstand kun je de ruïne zien liggen op de top van een heuvel. Als je de klim van ongeveer 30 minuten hebt gemaakt, wacht je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Veel van de imposante muren staan nog overeind en door de openingen kun je exact zien hoe dik de muren zijn. Verschillende torens zijn nog helemaal intact. Bovendien zijn er in de afgelopen honderd jaar veel renovaties gedaan, waardoor het gebouw gedeeltelijk in ere is hersteld. De ruïne is deels begroeid, wat in alle seizoenen voor mooie plaatjes zorgt.

De romantische kasteelkapel van de heilige Sint-Anna is een hoog bouwwerk van drie verdiepingen. De twee sacrale kamers werden verbonden door een fraaie wenteltrap. De kapel stond waarschijnlijk vroeger geheel vrij, maar is nu via een smalle doorgang verbonden met de donjon oftewel de massieve centrale toren. De kasteelkapel behoort tot het oudste deel van de burcht en werd rond de 11e eeuw gebouwd. Het bijzonder hoge gebouw werd in 1969 voorzien van een nieuwe houten bedekking.

Op de binnenplaats van de ruïne

Op de binnenplaats van de ruïne, foto door Dnalor 01 (onder CC BY-SA 3.0)

Op de hoge toren vind je vandaag de dag het uitkijkplatform. De toren is grotendeels aangepakt met de renovatie in 1926 en 1927. Dit deel van het gebouw telt vier verdiepingen. De kantelen aan de bovenzijde zijn vernieuwd. In de wanden zie je fraaie boogramen en diverse spleten waardoor men vroeger uitkeek naar mogelijke vijanden. Dat de toren in eerdere eeuwen werd bewoond, is nog te zien aan de open haard op de derde verdieping.

Als na de klim en de bezichtiging van de ruïne de inwendige mens moet worden versterkt, kan dat in de Gösting Taverne. Hier kun je tot rust komen met typisch Oostenrijkse gerechten en een lekker drankje erbij. De bediening is vriendelijk en meertalig. De prijzen zijn redelijk.

Geschiedenis van de ruïne

Het kasteel in 1681, tekening van Georg Mathias Vischer.

Het kasteel in 1681 voor de blikseminslag, tekening door Georg Mathias Vischer.

Ondanks dat de legendes over het kasteel teruggaan tot 1260, is het gebouw al veel ouder. Het oorspronkelijk kasteel is gebouwd in de 11e eeuw. In de 15e eeuw werd het verder uitgebreid tot een sterk fort als bescherming tegen de Turken en Hongaren. Door de strategische ligging kon vanuit dit punt alle verkeer van en naar Graz worden gecontroleerd. De burcht werd grotendeels vernietigd door een blikseminslag in het jaar 1723. Doordat er een kruitopslag was gevestigd, ging het gebouw grotendeels in vlammen op. In plaats van een nieuw kasteel op dezelfde locatie, werd het kasteel vervangen door het barokke Schloss Gösting aan de voet van de berg.

Bereikbaarheid van kasteelruïne Gösting

kaart: locatie Dom van Innsbruck

De ruïne van Gösting (A op de kaart) is eigenlijk alleen goed te bereiken met de auto. Vanuit het centrum van Graz rijdt je eerst naar de buitenwijk Gösting. Parkeren kan bij het hierboven genoemde nieuwe Schloss Gösting aan de Schloßplatz (geen huisnummer). Meteen tegenover dit kasteel en naast een bakkerij begint de Ruineweg (B). Dit pad kun je omhoog volgen tot aan de ruïne.

Hotels en vakantiehuisjes in Graz

Graz is een behoorlijk grote stad met veel hotels. Wil je de prijzen en beschikbaarheid controleren, dan raad ik je aan op deze pagina over Graz op Booking.comte kijken. Betalen doe je meestal pas na aankomst in je hotel.

Verder lezen

Wil je weten wat er verder in de omgeving te zien en te doen is? Bekijk dan mijn pagina over Graz voor meer informatie over de stad, of mijn pagina over Stiermarken voor een uitgebreide beschrijving van de deelstaat.

Publicatiedatum: 12-09-2019. Laatst bijgewerkt op: