Schloss Bruck in Lienz

Hoewel de meeste Nederlandse toeristen Oostenrijk bezoeken om de Alpen te zien, biedt het land ook veel culturele bezienswaardigheden. Schloss Bruck in Lienz is een aanrader als je op vakantie bent in Oost-Tirol. In dit middeleeuwse kasteel vind je een klein museum waar je meer over de stad leert. Het kasteel staat op de helling van een berg aan de rand van Lienz, bij de rivier de Isel.

Schloss Bruck in Lienz

Schloss Bruck in Lienz, foto door Lambert Oitzinger (CC BY-SA 3.0).

Hotels en vakantiehuisjes in Lienz

In Lienz vind je een redelijk aanbod van hotels en vakantiehuisjes. Benieuwd naar de beschikbaarheid en prijzen? Kijk dan op deze pagina over Lienz op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europa.

Wat is er te doen en te zien?

Schloss Bruck is een typisch middeleeuw kasteel met hoge verdedigingsmuren, kantelen en een versterkte toegangspoort. De kleine en vaak ronde ramen verraden een romaanse bouwstijl, die nog gebruikelijk was in de tijd dat het kasteel gebouwd werd. De prachtige wandschilderingen in de kapel komen uit latere gotische tijd. Rond de binnenplaats vind je juist weer later toegevoegde bogengalerijen die typisch zijn voor de uit Italië overgewaaide renaissance.

De binnenplaats van het kasteel

De binnenplaats van het kasteel, foto door Mefusbren69.

Aan het westelijke uiteinde van Schloss Bruck staat de bergfried. Deze 37 meter hoge en stevige toren kan beklommen worden. Op de bovenste verdieping kun je dan via enkele houten trappen de open ramen meteen onder het dak bereiken. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad Lienz, de vallei en de omliggende bergen. Het beste kun je daarom het kasteel op een heldere dag bezoeken.

Wandschilderingen in de kapel

Wandschilderingen in de kapel, copyright Wolfgang Retter via museum-schlossbruck.at.

Schloss Bruck is vandaag de dag grotendeels in gebruik als museum. Zo kun je er meer leren over de geschiedenis van het kasteel en over de stad Lienz. Ook is er een tentoonstelling met schilderijen uit de regio, waarbij er vooral aandacht is voor de werken van Albin Egger (1868-1926). Bij het museum hoort nog een kleine winkel waar je boeken en souvenirs kunt kopen en ook is er het Schlosscafe. Hier kun je wat eten en drinken met uitzicht op de stad.

Geschiedenis van het kasteel

Het kasteel werd gebouwd tussen 1277 in opdrachten van de graven van Görz, het huidige Gorizia in Italië. Lienz groeide in die tijd uit tot een kleine handelsstad in de regio en de graven besloten hun bezittingen vanuit het kasteel te regeren. Dit duurde tot het jaar 1500, toen de laatste graaf stierf zonder erfgenaam. De stad kwam toen in handen van de Oostenrijkse keizer Maximiliaan I, die het gebied rond Lienz samenvoegde met Tirol dat hij in 1490 had verkregen.

De bergfried van het kasteel

De bergfried van het kasteel, foto door Lambert Oitzinger (CC BY-SA 3.0).

Keizer Maximiliaan verkocht het kasteel aan de lokale vrijheren van Wolkenstein, die in 1608 het kasteel verlieten en hun intrek namen in Schloss Liebburg aan de Hauptplatz van Lienz. Het middeleeuwse kasteel werd als te koud beschouwd. Schloss Bruck diende in de eeuwen daarna onder meer als gasthuis, als kazerne voor de troepen van Napoleon en als brouwerij. Uiteindelijk in 1943 werd het in gebruik genomen als museum voor de stad Lienz en Oost-Tirol.

Openingstijden en toegangsprijzen

Schloss Bruck is van in juli en augustus dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. In mei, juni, september en oktober sluiten de deuren om 16 uur en is het kasteel ook op maandag gesloten. Volwassenen betalen €9 per persoon, families met kindern €18. Wil je alleen de toren beklimmen en niet het museum zien? Dan kost dit slechts €3 per persoon. Bedenk wel dat de openingstijden en prijzen kunnen veranderen. Het beste kijk je daarom voor je bezoek even op deze pagina van de website van Schloss Bruck.

Bereikbaarheid van Schloss Bruck

kaart: kaart van Schloss Bruck

Schloss Bruck staat op de kaart hierboven aangegeven met A. Het ligt meteen ten westen van Lienz aan de B108 (Felbertauernstrasse). Parkeren kan meteen bij het kasteel zelf, of bij de parkeerplaatsen voor de kabelbaan van de Hochstein (B en C). Eventueel kun je het kasteel vanuit de stad ook te voet bereiken. Vanaf de Hauptplatz (niet op de kaart) van Lienz loop je in ongeveer 20 minuten tot Schloss Bruck.

Hotels en vakantiehuisjes in Tirol

Ga je op vakantie naar Tirol en ben je nog op zoek naar een accommodatie? Reserveer dan ruim op tijd! Op de pagina over Tirol op Booking.com kun je nu alvast het aanbod en de prijzen bekijken.

Verder lezen

Meer weten over de omgeving? Kijk dan ook eens naar mijn pagina’s over de stad Lienz en over de deelstaat Tirol.

Publicatiedatum: 11-05-2020. Laatst bijgewerkt op: