Schloss Schallaburg, een Oostenrijks renaissanceslot

Het op een heuveltop in in een prachtige landelijke omgeving gelegen Schloss Schallaburg geldt als een van de mooiste renaissancekastelen van Oostenrijk. Tegenwoordig is het een museum met jaarlijks wisselende exhibities, maar tijdens een bezoek kun je het kasteel zelf natuurlijk ook bewonderen. Schloss Schallaburg ligt enkele kilometers ten zuiden van Melk, de stad met het beroemde klooster.

Schloss Schallaburg

Foto van Schloss Schallaburg door Christian Jansky (CC BY-SA 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Wat is er te doen en te zien?

Het kasteel bestaat uit twee delen. Ten eerste is er het middeleeuwse deel waar aan het einde van de 12e mee begonnen werd. Je herkent het eenvoudig aan de forse, hoge muren en de compacte binnenplaats waar tevens een kleine kapel te vinden is. De typisch Italiaanse toren ook op deze binnenplaats is echter weer een toevoeging uit de 16e eeuw.

De binnenplaats van het renaissanceslot

De binnenplaats van het renaissanceslot, foto captain.orange (CC BY-ND 2.0)

Het nieuwere en verreweg mooiste deel van het kasteel werd gebouwd tijdens de renaissance. Het staat tegen de noordelijke muur van het oorspronkelijke kasteel aangebouwd. Vooral de ruime binnenplaats met witgeschilderde muren en prachtige arcades in de Toscaanse stijl is mooi om te zien. De arcades zijn met maar liefst 1600 van terracotta gemaakte reliëfs versierd die historische figuren, wapens, mythologische dieren en maskers uitbeelden. Een leuk detail is dat veel van de uitbeeldingen uit werken van Nederlandse kunstenaars afkomstig zijn.

Verder heeft het kasteel nog twee torens en een prachtige tuin. Hier vind je twee kleine boomgaarden, een rozentuin en nog enkele andere kleine bloemenparken die typisch zijn voor de tijd van de renaissance. De tuin is ook geschikt als je de andere toeristen in het museum van Schloss Schallaburg wilt ontvluchten.

Tuinen van Schloss Schallaburg met het middeleeuwse deel van het kasteel

Tuinen van Schloss Schallaburg met het middeleeuwse kasteel op de achtergrond.

De exhibities van het museum

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, hebben de wisselende exhibities in het museum van Schloss Schallaburg niets met het kasteel zelf te maken. Dat wil niet zeggen dat ze niet interessant zijn. Zo war er in 2015 in samenwerking met Zweedse musea een grote tentoonstelling over Vikings. Ook leuk is dat je in het kleine restaurant van het kasteel altijd maaltijden vindt uit het land waar de exhibitie vandaan komt. Omdat de exhibities ieder jaar wijzigen, raad ik je aan voor je bezoek even op de website van Schloss Schallaburg te kijken.

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Geschiedenis van het kasteel

Zoals ik hierboven al vermelde gaat het kasteel terug naar de 12e eeuw. Het werd toen gebouwd in opdracht van de graven van Schalla waar het kasteel ook zijn naam aan ontleent. In 1191 werd de laatste graaf van Schalla echter vermoord en kwam het kasteel in de eeuwen daarna telkens in andere handen. Af en toe werd het gebouw gerestaureerd of uitgebreid. Zo was het toen de heren van Losenstein Schloss Schallaburg van 1450 tot 1614 in bezit hadden, dat de uitbreiding in renaissancestijl voltooid werd. Veel later, na de Tweede Wereldoorlog, werd het kasteel uiteindelijk gekocht door de deelstaat Neder-Oostenrijk die er een museum van maakte.

Openingstijden en toegangsprijzen

Schloss Schallaburg is doordeweeks geopend van 9 tot 17 uur en in het weekend en op feestdagen tot 18 uur. Vanaf begin november tot en met begin maart is het gesloten. De entree bedraagt €14 per persoon en families met kinderen betalen €24. Je kunt op de website van het kasteel een volledig overzicht van de kortingen en mogelijkheden bekijken.

Bereikbaarheid en bezoek Schloss Schallaburg

kaart van Schloss Schallaburg vlakbij Melk

Schloss Schallaburg (A op de kaart) ligt net ten zuiden van de A1 niet ver van Melk en Sankt Pölten. Neem op de Autobahn afslag Melk, of Loosdorf als je vanaf Sankt Pölten, komt en volg daarna de bordjes naar het kasteel. Op de kaart heb ik ook de tuinen (B) en de parkeerplaats (C) aangegeven. Om te parkeren zul je als je vanuit het noorden komt even door moeten rijden. Vanaf het treinstation van Melk is verder buslijn WL1 te nemen. Deze vertrekt dagelijks om 9:10, 13:10, 15:10 en 17:10 om vervolgens 12 minuten later weer terug te rijden.

Hotels en vakantiehuisjes in Melk

Lijkt Melk je een leuke vakantiebestemming? Kijk dan eens naar deze pagina over Melk op Booking.com voor een overzicht van vakantiehuisjes en hotels. Wacht in het hoogseizoen niet te lang met reserveren.

Verder lezen

Wil je lezen wat er verder in de omgeving te doen is? Kijk dan naar mijn pagina over Melk, waar onder meer de Wachau begint en de abdij van Melk te vinden is. Beide staan op de Werelderfgoedlijst vermeld.

Publicatiedatum: 25-05-2017. Laatst bijgewerkt op: