Melk, meer dan een wereldberoemde abdij

Hoewel Melk bekend is om de prachtige barokke abdij op een heuvel meteen ten noorden van het stadje, valt er toch veel meer te zien. Zo heeft Melk een gezellig historisch centrum en staan er in het omliggende Bezirk Melk veel kastelen. Ook begint de Wachau hier, het mooiste stukje van de vallei van de Donau van Oostenrijk. Wil je meer over Melk weten, lees dan hieronder verder!

Melk vanaf de abdij gezien

Melk vanaf de abdij gezien, foto door John Menard (onder CC BY-SA 2.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Feiten en cijfers

Met slechts 5.296 inwoners is Melk een kleine stad. Het ligt 213 meter boven zeeniveau en 30 kilometer ten westen van Sankt Pölten. Dit is de niet al te grote hoofdstad van de deelstaat Neder-Oostenrijk.

Wat is er te zien en te doen in Melk?

Ik zal maar meteen met de abdij beginnen, want dit is de reden waarom vrijwel iedere toerist naar Melk komt. Het enorme gebouw werd voltooid aan het begin van de 18e eeuw en is een van de beste, zo niet het beste voorbeeld van de Oostenrijkse barok. Binnenin kun je de ene prachtig versierde zaal na de andere bekijken, waarbij vooral de bibliotheek en de kloosterkerk de moeite van het bekijken waard zijn. Meer weten? Lees dan mijn artikel over de abdij van Melk.

De oostelijke façade van de abdij

De wereldberoemde abdij van Melk, foto door Uoaei1 (onder CC BY-SA 3.0)

In het stadje zelf is ook het een en ander te zien. Zo is er de Mariä-Himmelfahrt-Kirche waarvan de toren een mooie aanvulling vormt op de abdij bovenop de heuvel. Op de Rathausplatz vind je de Kolomanibrunnen, een andere toeristische bezienswaardigheid. Deze fontein uit 1687 stond eerst in de abdij, maar werd in 1722 aan de stad geschonken omdat het niet meer bij het barokke uiterlijk van het klooster paste. Verder leuk zijn het Stadtmuseum Melk waar je meer leert over de geschiedenis van de stad en het Akkordeon Museum, een gratis toegankelijk museum met 250 historische accordeons.

De Kolomanibrunnen op de Rathausplatz

De Kolomanibrunnen op de Rathausplatz, foto Michael Fleischhacker (CC BY-SA 3.0)

Melk wordt ook vaak bezocht omdat de stad aan de Donau ligt. Volg je de Donauradweg, een lange fietsroute die de rivier volgt, dan kun je bijvoorbeeld in Melk stoppen voor een overnachting. Hetzelfde geldt voor de pleziervaart op de Donau, want aan de andere kant van de rivier vind je een kleine jachthaven.

In de omgeving

In de omgeving van Melk vind je geen hoge Alpen, maar juist een heuvelachtig landschap. Zoals ik hierboven al vermeld heb begint de Wachau net iets ten oosten van het stadje. Dit is een deel van de vallei van de Donau dat bekend staat om het mooie landschap en de vele kastelen en kloosters. De kastelen die onder het Bezirk Melk vallen zijn:

Schloss Schönbühel aan de Donau

Schloss Schönbühel aan de Donau, foto Gabriella Alleirbag (CC BY-SA 3.0)

Melk is verder een goed uitgangspunt voor een boottocht over de rivier naar het historische stadje Krems aan het andere uiteinde van de Wachau. Fiets je liever, dan is het ook mogelijk fietsen te huren om de al genoemde Donau Donauradweg te volgen. Naar Krems is het ongeveer 30 kilometer, dus bereid je voor op een flinke fietstocht. Sankt Pölten, de hoofdstad van Neder-Oostenrijk met een mooi museum, ligt ongeveer even ver naar het oosten.

Geschiedenis van Melk

Melk is een oude stad en werd voor het eerst in het jaar 831 vermeld. Het groeide aan de eind van de 10e eeuw uit tot een machtscentrum van de Babenbergers, de markgraven van Oostenrijk die in deze periode steeds meer grond veroverden op de Hongaren. Vanaf 1089, toen graaf Leopold II het klooster op de berg aan de orde der benedictijnen schonk, is de geschiedenis van de stad Melk onlosmakelijk verbonden met die van de abdij.

Hotels en vakantiehuisjes in Melk

Lijkt Melk je een leuke vakantiebestemming? Kijk dan eens naar deze pagina over Melk op Booking.com voor een overzicht van vakantiehuisjes en hotels. Wacht in het hoogseizoen niet te lang met reserveren.

Klimaat van Melk

Melk ligt in de overgangszone van een zeeklimaat naar een landklimaat. Dit betekent dat zowel milde dagen met neerslag als dagen dat het flink warm of koud is mogelijk zijn. Toch valt er in vergelijking met de delen van Oostenrijk die in de Alpen liggen betrekkelijk weinig neerslag. In de meeste jaren valt er zelfs minder dan 600 millimeter. Wil je een klimaatgrafiek zien? Bekijk dan die van Sankt Pölten dat hemelsbreed slechts 20 kilometer naar het oosten ligt.

Bereikbaarheid en kaart Melk

Doordat Melk aan de Donau, de A1 en de westelijke spoorweg vanaf Wenen ligt, is het stadje opvallend goed te bereiken. Ga je met de eigen auto, denk er dan wel aan dat een Autobahnvignet verplicht is in Oostenrijk. Vanaf A1 is het slechts enkele minuten totdat je in het stadje zelf bent. Parkeergelegenheid vind je ten oosten van de abdij en langs de rivier.

Het treinstation van Melk

Het treinstation van Melk.

Ga je met de trein, denk er dan aan dat niet alle treinen van en naar Wenen in Melk stoppen. Vaak zul je eerst naar Sankt Pölten moeten om daar over te stappen op een regionale trein. Zowel vanaf Wenen als vanaf Linz, de eerste grote stad ten westen van Melk, ben je iets meer dan een uur onderweg.

Kaart van Melk

kaart van Melk

Op de kaart heb ik de abdij van Melk (A op de kaart), de Kolomanibrunnen (B), het Stadtmuseum (C) en het station (D) aangegeven. Kom je naar Melk om inkopen te doen, bezoek dan de Spar (E) of de Merkur (F).

Hotels en vakantiehuisjes in Melk

Lijkt Melk je een leuke vakantiebestemming? Kijk dan eens naar deze pagina over Melk op Booking.com voor een overzicht van vakantiehuisjes en hotels. Wacht in het hoogseizoen niet te lang met reserveren.

Verder lezen

Meer lezen over Melk en omgeving? Kijk dan ten eerst naar mijn uitgebreide pagina over Neder-Oostenrijk. Hieronder nog de meest recente artikelen die ik over Melk geschreven heb.


Publicatiedatum: 25-07-2015. Laatst bijgewerkt op: