Sankt Pölten, de kleine hoofdstad van Neder-Oostenrijk

Het kleine Sankt Pölten is de hoofdstad van Neder-Oostenrijk, de deelstaat die rond Wenen ligt. Hoewel de stad niet als een bekende toeristische trekpleister bekend staat, is er als hoofdstad van de deelstaat toch het een en ander te zien. Op deze pagina zet ik de belangrijkste bezienswaardigheden voor je onder elkaar. Aan het einde heb ik ook nog wat praktische informatie voor je.

Het centrale plein van Sankt Pölten

Plein in Sankt Pölten, foto Ralf Roletschek / roletschek.at (CC BY 3.0)

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Feiten en cijfers

Sankt Pölten heeft 52.716 inwoners en ligt in het Mostviertel in het zuidwesten van Neder-Oostenrijk. Het ligt 267 meter boven zeeniveau en slechts 69 kilometer ten westen van Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad.

Wat is er te zien en te doen in Sankt Pölten?

Hoewel niet al te groot, kent Sankt Pölten aardig wat historische architectuur. De bekendste zijn de Bistumsgebäude. Deze gaan terug naar Hippolytuskloster dat aan het einde van de 8e eeuw gesticht werd, hoewel het grootste deel van wat er nu nog overeind staat aan het einde van de 17e eeuw verrees. De Dom van Sankt Pölten, ook onderdeel van de Bistumsgebäude, is het mooiste gebouw. Sinds 1785 doet het dienst als kathedraal van het bisdom Sankt Pölten. Het stadhuis van Sankt Pölten uit 1503 met een barok exterieur is een andere bezienswaardigheid. Binnenin kun je een aantal mooie zalen bekijken. Verder nog interessant is de Apotheke Zum Goldenen Löwen die sinds 1545 bestaat.

Het Landesmuseum van Neder-Oostenrijk

Ralf Roletschek / roletschek.at (CC BY 3.0)

Behalve het oude centrum, kent Sankt Pölten een nieuw gedeelte dat gebouwd werd nadat de Neder-Oostenrijkse regering in 1997 overgeplaatst werd vanuit Wenen. Het ligt ten westen van het centrum aan de rivier de Traisen en bestaat voornamelijk uit overheidsgebouwen. De moeite van het vermelden waard is de moderne Klangturm, met 77 meter het hoogste gebouw van de stad. Ook vind je hier het grote Landesmuseum van de deelstaat. Je kunt er veel informatie vinden over de geschiedenis, de kunst en de natuur van Neder-Oostenrijk. Het is de meest bezochte attractie van de stad.

In de omgeving

Sankt Pölten kent een glooiende agrarische omgeving. Rijd je iets verder, dan liggen er in een straal van 25 kilometer een groot aantal plaatsen die ik kan aanbevelen. Ik heb hieronder een aantal op een rij gezet.

Verblijf je in Sankt Pölten en wil je juist niet al te ver weg? Kijk dan eens bij de Viehofner Seen en de Ratzersdorfer See meteen ten noordoosten van de stad. Deze meren worden van elkaar gescheiden door de rivier de Traisen. Je kunt er uitstekend zwemmen en ook zijn er een aantal mooie fietsroutes.

Hotels en vakantiehuisjes in Neder-Oostenrijk

Plan je een vakantie naar Neder-Oostenrijk? Kijk dan nu al naar het de hotels en vakantiehuisje op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en betalen doe je meestal achteraf. Je zit dus nergens aan vast.

Geschiedenis van Sankt Pölten

Op de plaats waar nu Sankt Pölten ligt, bevond zich van de 1e tot de 5e eeuw de Romeinse stad Aelium Cetium. Het is niet bekend of de stad na de val van het Romeinse Rijk nog bewoond werd, maar het dook voor het eerst weer op toen hier aan het einde van de 8e eeuw een klooster gewijd aan de heilige Hippolytus gesticht werd. De naam Sankt Pölten is dan ook een verbastering van Sint Hippolytus (spreek het maar eens uit met een zwaar Oostenrijks accent).

Onderdeel van de Bistumsgebäude

Een deel van de huidige Bistumsgebäude, foto Zairon (CC BY-SA 3.0)

Hoewel Sankt Pölten in 1159 de eerste Oostenrijkse stad was die stadsrechten ontving, was het lange tijd door de aanwezigheid van het veel grotere Wenen een onbelangrijke plaats. Pas in 1985 kwam hier een beetje verandering in. Sankt Pölten werd toen gekozen als hoofdstad van Neder-Oostenrijk. Tot dat jaar werd de deelstaat nog bestuurd vanuit Wenen.

Klimaat van Sankt Pölten

klimaatgrafiek van Sankt-Pölten

Sankt Pölten wordt door bergen ten westen van de stad beschermd tegen winden vanaf de Atlantische Oceaan. Dit verklaart waarom er in vergelijking met Linz en Salzburg heel wat minder neerslag valt. Wat temperaturen betreft wordt het in de zomer redelijk warm en in de winter niet heel koud.

Bereikbaarheid en kaart Sankt Pölten

Door de ligging aan de A1 en de belangrijkste spoorlijnen naar Wenen, is Sankt Pölten tamelijk eenvoudig te bereiken. Denk er aan dat je een Autobahnvignet hebt als je met de eigen auto reist. Vanaf de afslag van de A1 rijdt je in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Sankt Pölten.

Het station van Sankt Pölten

Het station van Sankt Pölten, foto Alexander Wagner (CC BY-SA 3.0)

Besluit je met de trein naar Oostenrijk te gaan, dan is het belangrijk om te weten dat niet alle treinen naar Wenen in Sankt Pölten stoppen. Soms is het handiger eerst vanuit Nederland een trein naar Wenen te nemen en dan een trein terug. Van de Oostenrijkse hoofdstad naar Sankt Pölten doet de trein er slechts 25 minuten over. Ook een aanrader voor een leuke reis is de nachttrein naar Wenen.

Vlieg je tenslotte naar Oostenrijk, dan ligt opnieuw Wenen voor de hand. Hier vind je de dichtstbijzijnde internationale luchthaven. Vanaf Wenen kun je weer de trein nemen, maar een huurauto is natuurlijk ook een optie.

Kaart van Sankt Pölten

kaart van Sankt Pölten

Op de kaart heb ik het station (A), de Bistumsgebäude (B) en het Landesmuseum (C) aangegeven. Bezoek je Sankt Pölten om inkopen te doen? Dan vind je ten noorden en ten zuiden van het centrum een aantal grote supermarkten. Deze vallen net buiten de kaart.

Wil je op vakantie naar Sankt Pölten?

Hotels en vakantiehuisjes in Sankt Pölten

Wil je op vakantie naar Sankt Pölten? Kijk dan naar deze pagina over Sankt Pölten op Booking.com voor een lijst van hotels, gasthuizen en vakantiehuisjes in de omgeving. Wacht in het hoogseizoen niet te lang met boeken.

Verder lezen

Wil je verder lezen, dan raad ik je aan te kijken op mijn uitgebreide pagina over Neder-Oostenrijk. Meer over Sankt Pölten lees je in de onderstaande artikelen:

Publicatiedatum: 14-07-2015. Laatst bijgewerkt op: